Οι επιχειρηματικές συμφωνίες που «σημάδεψαν» το 2021
- 27/12/2021, 17:40
- SHARE
Από την Σοφία Εμμανουήλ
Εξαγορές σε μια μεγάλη γκάμα κλάδων, από τις τηλεπικοινωνίες και τα τρόφιμα μέχρι την φαρμακοβιομηχανία και τις ασφαλιστικές εταιρείες, έδωσαν ρεκόρ συναλλαγών το 2021 επιβεβαιώνοντας τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της τοπικής αγοράς και τις προοπτικές που προοιωνίζεται για τα επόμενα χρόνια η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για εξελίξεις που συνδέονται με τις διεθνείς τάσεις, αφού το 2021 τα deals ξεπερνούν σε αξία τα 5,5 τρισ. δολ. σπάζοντας το ρεκόρ του 2007, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic. Τα στοιχεία καταδεικνύουν απρόβλεπτα μεγάλες συναλλαγές ως αποτέλεσμα των υψηλών αποτιμήσεων και της συσσώρευσης διαθέσιμων κεφαλαίων κατά την διάρκεια της πανδημίας, δεδομένου ότι με τα lockdown και το «κλείσιμο» των οικονομιών «πάγωσαν» τα deals. Διεθνώς ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών αυξήθηκε πάνω από 60% σε ένα χρόνο, με την τεχνολογία λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού και τον κλάδο της υγείας, λόγω των εξελίξεων γύρω από τον νέο κορωνοϊό, να πρωταγωνιστούν.
Στην Ελλάδα ειδικότερα, αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των συναλλαγών και η μέση αξία τους ενώ προβλέπεται ο απολογισμός να οδηγήσει σε επίπεδο deals που απειλεί το ρεκόρ του 2008, όταν η συνολική αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών ανήλθε σε 8,7 δισ. ευρώ (σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της PwC). Παρακάτω αναφέρουμε ορισμένες ενδεικτικές συμφωνίες συμπεριλαμβανομένων εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων που συνοδεύτηκαν από deals μεγάλης αξίας.
Pharmathen - Partners Group
Mε μια συναλλαγή αξίας 1,6 δισ. ευρώ η Pharmathen πέρασε στον έλεγχο της εταιρείας private equity Partners Group, που εξαγόρασε την φαρμαβιομιομηχανία από την BC Partners. Η τελευταία είχε εξαγοράσει την Pharmathen από τους ιδρυτές της, την οικογένεια Κάτσου (η οποία διατήρησε τότε ποσοστό 20%) το 2015, έναντι 475 εκατ. ευρώ επενδύοντας στην εταιρεία σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας στην ελληνική αγορά. Η Partners Group απέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην Pharmathen, στην οποία η BC Partners, κατά την περίοδο της ιδιοκτησίας της, επένδυσε πάνω από 250 εκατ. ευρώ στην Έρευνα και Ανάπτυξη και σε νέες πιστοποιημένες από το FDA (FDA approved) παραγωγικές εγκαταστάσεις, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των εργαζομένων. Πλέον η Pharmathen επανατοποθετείται στη διεθνή αγορά διαθέτοντας κορυφαίες παραγωγικές δυνατότητες που της δίνουν ισχυρές προοπτικές για μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Ελληνικό ΑΕ - Lamda Development
Toν Ιούνιο του 2021 και μετά από επτά χρόνια καθυστερήσεων υπεγράφη στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ, η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ στη Lamda Development. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για την εκκίνηση της μεγαλύτερης ιδιωτικής επένδυσης στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι με την υπογραφή της σύμβασης καταβλήθηκε στο ελληνικό δημόσιο το πρώτο τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ, από το συνολικό τίμημα μεταβίβασης των 915 εκατ. ευρώ καθώς και εγγυητική επιστολή για 347 εκατ. ευρώ. Έτσι στο ελληνικό δημόσιο πληρώθηκαν 647 εκατ. ευρώ. Η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. από τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς αποτέλεσε το “σήμα” για την έναρξη της αξιοποίησης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παραλιακού μετώπου του Αγίου Κοσμά στην μεγαλύτερη αστική ανάπλαση της Ευρώπης.
ΔΕΗ - CVC
Σημαντική συμφωνία με τη ΔΕΗ σύναψε το επενδυτικό όχημα της CVC, Selath Holdings, που συμμετείχε ως Cornerstone Investor στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Ανέλαβε δέσμευση συμμετοχής με έως και 395 εκατ. ευρώ υπό προϋποθέσεις, μία εκ των οποίων ήταν η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών να μην υπερβαίνει τα 9 ευρώ. Μετά την αύξηση το συνολικό ποσοστό συμμετοχής του δημοσίου, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία μειώθηκε σε 34,12% από 51,12% ενώ ο νέος μέτοχος, το CVC, κάλυψε το 25,5% εισφέροντας 343,8 εκατ. ευρώ και αποκτώντας συμμετοχή 10%. Από πλευράς δημοσίου στην αύξηση συμμετείχε το Υπερταμείο, του οποίου η συμμετοχή μειώθηκε σε 23,8% από 34,12%. Το ΤΑΙΠΕΔ δεν συμμετείχε, με αποτέλεσμα το ποσοστό του να μειωθεί από 17% σε 10,32%. Ετσι αθροιστικά, το ποσοστό του δημοσίου διαμορφώνεται σε 34,12% (Υπερταμείο 23,8% και ΤΑΙΠΕΔ 10,32%). Ποσοστό 39% συγκεντρώνουν άλλα funds εκτός του CVC, που κάλυψαν 27,5% της αύξησης ενώ υπολογίζεται η συμμετοχή της EBRD, καθώς και μικρομέτοχοι.
Metlife - NN Group
Το NN Group απέκτησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της MetLife στην Πολωνία και στην Ελλάδα έναντι τιμήματος 584 εκατ. ευρώ, deal που ενισχύει την ηγετική θέση της ΝΝ σε δύο ελκυστικές ευρωπαϊκές αγορές με προοπτική ανάπτυξης. Η συμφωνία σχεδόν θα διπλασιάσει τη συνολική βάση ασφαλισμένων της ΝΝ στην Πολωνία και την Ελλάδα δημιουργώντας μία ισχυρή πλατφόρμα για μελλοντική ανάπτυξη, με προοπτική συνεργειών κόστους. Ειδικά στην τοπική αγορά δημιουργείται η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ζωής, με μερίδιο 31% στον κλάδο ζωής και υγείας και 18% στο σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς. Εξάλλου και οι δύο εταιρείες έχουν σημαντική παρουσία στην Ελλάδα. Η NN Hellas είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, με ασφάλιστρα 470,7 εκατ. ευρώ με το αντίστοιχο ποσό για την MetLife να ανέρχεται σε 285 εκατ. ευρώ.
Intrasoft International - Netcompany
Στα 235 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία του deal της Intracom Technologies S.a.r.l, θυγατρικής του ομίλου Intracom Holdings με την Netcompany Group A/S (εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης) για την πώληση και μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Intrasoft International. Σύμφωνα με τον Σωκράτη Κόκκαλη, ιδρυτή και πρόεδρο της Intracom Holdings η συναλλαγή είναι επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Netcompany και η Intrasoft International ξεκινούν μια πολλά υποσχόμενη συνεργασία έχοντας κοινό όραμα και η Intracom με τη σειρά της, έχει την ευκαιρία να αναπτύξει την επενδυτική στρατηγική της σε τομείς αιχμής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της. Με την ολοκλήρωση της πώλησης της Intrasoft International ο συνδυασμός ρευστότητας και δυνατότητας μόχλευσης που αποκτά η Intracom Holdings της προσδίδει επενδυτική ισχύ που ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Εθνική Ασφαλιστική - CVC
Αν και συνοδεύτηκε από καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταβίβασης λόγω των στοιχείων που διερευνά η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγορά, το deal της Εθνικής Τράπεζας με το CVC Capital Partners Fund VII CVC για την μεταβίβαση του 90,01% της Εθνικής Ασφαλιστικής δεν παύει να αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για το 2021. Εξάλλου, δρομολόγησε επιχειρηματικές εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά πριν ακόμη υπογραφεί η δεσμευτική συμφωνία τον Μάρτιο εκπληρώνοντας μια σημαντική δέσμευση του σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Το ονομαστικό τίμημα για τη συναλλαγή αντιστοιχεί σε 505 εκατ. ευρώ για το 100% της εταιρείας. Μέρος του τιμήματος, μέχρι και 120 εκατ. ευρώ, συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων πώλησης τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων μέχρι το 2026. Χωρίς το αναβαλλόμενο και το τίμημα υπό αίρεση, το έσοδο για την Εθνική Τράπεζα ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ.
Ναυπηγεία Ελευσίνας - Fincantieri - ONEX
Σημαντικές εξελίξεις στα Ναυπηγεία Ελευσίνας δρομολογεί η είσοδος του ιταλικού ομίλου Fincantieri στο νέο σχήμα της ΟΝΕΧ. Η πρόθεση συμμετοχής του ιταλικού ομίλου στη θυγατρική εταιρεία της ONEX που διαχειρίζεται την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την εξυγίανση και την “επανεκκίνηση” των Ναυπηγείων Ελευσίνας γνωστοποιήθηκε επισήμως τον Οκτώβριο στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Νοέμβριο υπερψηφίσθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για χρηματοδότηση προγραμμάτων ναυπήγησης και εργασιών σε υποβρύχια ενώ κατά δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, “χρηματοδοτήθηκε μέχρι τώρα η συνέχιση του εργασιακού βίου των εργαζομένων και στα δύο ναυπηγεία, ει δυνατόν αυτό προσπαθήσαμε να συνδυαστεί και με την παραγωγή ναυπηγικού έργου.… Θεωρώ όμως, ότι εφόσον ευοδωθούν και οι δύο αυτές προσπάθειες και εγκατασταθούν επενδυτές στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, η κατάσταση θα μεταβληθεί προς το καλύτερο πάρα πολύ γρήγορα και στην ουσία από το επόμενο έτος, και τα δύο αυτά ναυπηγεία θα λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο”.
ΔΩΔΩΝΗ - CVC
Λίγο μετά τη συμφωνία για την απόκτηση της Vivartia η CVC Capital έκλεισε deal με τους μετόχους της Γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη. Βάσει της συμφωνίας η SI Foods, με το 93,75% της Δωδώνης και η CVC Capital Partners VII προχωρούν στην από κοινού ιδιοκτησία της SI Foods Holding Ltd. Δηλαδή η CVC Fund VII απέκτησε πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods Holding Ltd και κατ’ αυτό τον τρόπο έλεγχο στη Γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Το ύψος του τιμήματος δεν έγινε γνωστό επισήμως αλλά αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι η CVC απέκτησε περίπου 70% της SI Foods προσφέροντας μετρητά πάνω από 50-55 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της Δωδώνη, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της ενώ η συνεργασία αποτελεί εφαλτήριο για τις δύο πλευρές με στόχο περαιτέρω ανάπτυξη κυρίως στην κατηγορία των τυροκομικών προϊόντων.
Μεβγάλ - Σπ. Θεοδωρόπουλος
Ισχυρό νέο μέτοχο απέκτησε η ΜΕΒΓΑΛ, μετά την πώληση από τη Δέλτα, θυγατρική της Vivartia, του 43,2% που κατείχε στην εταιρεία. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος απέκτησε 21,5% ενώ η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου, που διατηρούσε ποσοστό 43% στην οικογενειακή επιχείρηση, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας απέκτησε έλεγχο του 64,5%. Επιπλέον 14% ανήκει στη Νίκη Χατζάκου – Συμεωνίδου. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 25,863 εκατ. ευρώ, ήτοι 85% πάνω από τη λογιστική αξία (bookvalue) που είχε εγγράψει η Δέλτα στα βιβλία της. Η επένδυση του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον κλάδο δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο ίδιος ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων, όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω της Wonderplant και της Νίκας και αποκτά δυνατότητες συνεργιών με την ιστορική γαλακτοβιομηχανία που μετρά πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στην αγορά.
Singular Logic - Epsilon Net
Η Epsilon Net, από κοινού με την Space Hellas, προχώρησε στην εξαγορά της Singular Logic από τις MIG και Tower Technology Holdings (Overseas) Limited θέτοντας υψηλούς στόχους για αξιοποίηση των ευκαιριών στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Το συνολικό αντάλλαγμα για την εξαγορά του 99,61% της εταιρείας ανήλθε σε 18,05 εκατ. ευρώ. Η Singular Logic μεταβιβάστηκε απαλλαγμένη από το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της, καθώς και οποιωνδήποτε άλλων κονδυλίων παθητικού που σχετίζονται με δανειακές υποχρεώσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της MIG. Με βάση το business plan η Εpsilon Net αναλαμβάνει τον τομέα ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικολογιστικών εφαρμογών για επιχειρήσεις και ERP συστημάτων και η Space Hellas τη διοίκηση του υφιστάμενου τομέα του Integration και των έργων για μεγάλους πελάτες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.