Οι εταιρείες πίσω από την «έκρηξη» των εξαγορών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης
- 30/06/2018, 14:27
- SHARE
Πόσες εξαγορές έχουν κάνει οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έως σήμερα;
του Jonathan Vanian
Τεχνολογικοί γίγαντες όπως η IBM και η Google έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια στην έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη εντός των εταιρειών τους.
Παράλληλα, όμως, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα κύμα εξαγορών στον κλάδο, καθώς οι μεγάλες εταιρείες αγοράζουν νεοσύστατες εταιρείες για να αποκτήσουν κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό και νέες μεθόδους ανάλυσης δεδομένων.
(Τα στοιχεία για τις εξαγορές είναι από το 2010. Πηγή: CB Insights)
ALPHABET
(14 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Ο CEO της Google, Sundar Pichai, έχει υποστηρίξει ότι η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της εταιρείας. Κι αυτό αντανακλάται σίγουρα στις εξαγορές του κολοσσού των αναζητήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της βρετανικής Deep-Mind το 2014 για πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια. Η Deep-Mind έγινε γνωστή για το λογισμικό της που κατάφερε να κερδίσει τον πρωταθλητή στο παιχνίδι στρατηγικής Go.
APPLE
(13 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Η Apple ξεκίνησε το μπαράζ εξαγορών στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης το 2010, όταν αγόρασε τη Siri, της οποίας η διεπαφή αναγνώρισης φωνής έχει γίνει για πολλούς η ενσάρκωση της τεχνητής νοημοσύνης για καταναλωτικές εφαρμογές.
(6 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Ο γίγαντας της κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης κι ένας σημαντικός «παίκτης» στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς χρησιμοποιεί τη βαθιά μάθηση για να βάλει σε τάξη το News Feed (ένα πρότζεκτ που κάνει τώρα τα πρώτα του βήματα). Οι πρόσφατες μεγάλες εξαγορές της περιλαμβάνουν την Ozlo, το 2017, για τη βελτίωση της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων.
AMAZON
(5 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Η Amazon χρειάζεται …μπόλικη τεχνητή νοημοσύνη για να τροφοδοτήσει τόσο το διαδικτυακές αγορές λιανικής (ταίριασμα προϊόντων με τις προτιμήσεις των πελατών) όσο και τη δραστηριότητά της στην υπολογιστική cloud. Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης την τεχνητή νοημοσύνη για να υποστηρίζεται ο έλεγχος
των προϊόντων που μεταφέρονται μέσω της υπηρεσίας παράδοσης ειδών μαναβικής.
INTEL
(5 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Ένα μέρος της ενασχόλησης της Intel με την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνει την έρευνα νέων σειρών τσιπ υπολογιστών, πέρα από τις πασίγνωστες μονάδες επεξεργασίας της που τροφοδοτούν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι πρόσφατες εξαγορές της αποσκοπούν στο να τη βοηθήσουν να αναπτύξει εξειδικευμένα τσιπ για λειτουργικότητα τεχνητής νοημοσύνης.
MICROSOFT
(5 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Καθώς η Microsoft μετατοπίζει την προσοχή της από το λειτουργικό σύστημα των Windows στην υπολογιστική cloud, επενδύει επίσης έντονα στην τεχνητή νοημοσύνη – είτε πρόκειται για τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων που μπορεί να πουλήσει σε πελάτες είτε για την εικονικό βοηθό της, Cortana.
MELTWATER
(5 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Η εταιρεία μάρκετινγκ και επιχειρηματικών πληροφοριών Meltwater χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τους πελάτες της να μετρούν την αποτελεσματικότητα των διαφημιστικών εκστρατειών τους.
(4 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Η τεχνολογία επεξεργασίας δεδομένων βοηθά το Twitter να εξασφαλίζει ότι τα tweets από τους φίλους, τις διασημότητες και τα μέσα ενημέρωσης της προτίμησής σας εμφανίζονται σωστά στα feed σας
SALESFORCE
(4 ΕΞΑΓΟΡΕΣ)
Η Salesforce χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθά τα εργαλεία λογισμικού της να αναλύουν καλύτερα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να κάνουν πιο στοχευμένες προτάσεις στους πελάτες της.