Οι εταιρείες που «γκρέμισαν» την Wall Street από την πρώτη τους μέρα
- 29/04/2019, 13:58
- SHARE
Η φετινή χρονιά είναι πολύ μεγάλη για τις τεχνολογικές IPOs.
Η υπηρεσία μηνυμάτων Slack κατέθεσε την Παρασκευή τα έγγραφα για την είσοδό της στην Wall Street, ενώ την ίδια μέρα η Uber έκανε γνωστό το πόσα χρήματα σκοπεύει να μαζέψει όταν μπει στο χρηματιστήριο.
Νωρίτερα τον Απρίλιο οι Lyft, Pinterest και Zoom εισήλθαν στις χρηματαγορές, ενώ Airbnb και Palantir αναμένεται να κάνουν το ίδιο μέσα στο 2019.
Μέχρι, όμως να μάθουμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συναρπαστική χρονιά για τον τεχνολογικό κόσμο, ας δούμε ποιοι ήταν εκείνοι που «έσπασαν» τα ταμεία όταν μπήκαν στην Wall Street:
Alibaba, 25 δισ. δολάρια
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας «έσπασε» κάθε ρεκόρ το 2014, όταν επέλεξε την Wall Street αντί του Χονγκ Κονγκ για να μπει στο χρηματιστήριο, καθώς η αμερικανική χρηματαγορά επέτρεπε τότε την διοίκηση της εταιρείας από τους ιδρυτές και τα στελέχη, κι όχι μόνο από τους μετόχους. Από το τεράστιο ποσό που μάζεψε μέχρι σήμερα, οι μετοχές της έχουν ανατιμηθεί κατά 190%, φτάνοντας τη συνολική της αξία στα 484 δισ. δολάρια.
Visa, 19,7 δισ. δολάρια
Η IPO της Visa ήρθε αμέσως μετά την κατάρρευση της Bear Stearns. Η εταιρεία έκανε ρεκόρ όταν τον Μάρτιο του 2008 συγκέντρωνε 19,7 δισ. δολάρια. Καθώς ήταν τότε έντονη η ανησυχία των επενδυτών λόγω της «φούσκας» ενυπόθηκων δανείων, η Visa ήταν πολύ ελκυστική καθώς δεν έφερε απευθείας η ίδια των χρέος των καταναλωτών. Από τότε, η αξία της μετοχής της έχει ανέβει κατά 1.363%!
General Motors, 18,1 δισ. δολάρια
Το όνομα πίσω από μια από τις μεγαλύτερες πτωχεύσεις στις ΗΠΑ, είναι επίσης πίσω και μιας από τις μεγαλύτερες IPOs. Η GE κατέθεσε τα έγγραφα για να «σηκώσει» από τις αγορές 18,1 δισ. δολάρια, έναν σχεδόν χρόνο μετά τη σωτηρία της από την αμερικανική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Πτωχευτικού Κώδικα. Από την είσοδό της στην Wall Street μέχρι σήμερα η μετοχή της αυξήθηκε κατά 18%.
Enel SpA, 17,4 δισ. δολάρια
Η ιταλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας μπήκε στο χρηματιστήριο το 1999, έπειτα από το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησής της που έτρεξε η τότε κυβέρνηση της χώρας. Η κίνηση αυτή ήρθε με πολύ βαρύ κόστος, καθώς περίπου 15.000 εργαζόμενοί της απολύθηκαν από το 1996 ως το 1999. Πλέον η μετοχής της δεν συναλλάσσεται στην Wall Street.
Facebook, 16 δισ. δολάρια
Αυτή η IPO του Μαΐου του 2012 έμεινε στην ιστορία ως η μέρα των προβλημάτων. Οι καθυστερήσεις και οι δυσλειτουργίες του Nasdaq ανάγκασαν κάποιους επενδυτές να αγοράζουν μετοχές ακριβότερα από τις τιμές που είχαν προσφέρει. Μέσα σε όλα αυτά, η μετοχή της Facebook μόλις που κατάφερε να πιάσει τον στόχο των 38 δολαρίων στο τέλος της μέρας, κλείνοντας στα 38,23. Εκείνη την εποχή η συνολική αξία της εταιρείας έφτανε τα 81,2 δισ. δολάρια. Από τότε, και παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα ειδικά το τελευταίο διάστημα, η συνολική της χρηματιστηριακή αξία εκτοξεύτηκε κατά 408,6%, φτάνοντας τα 547 δισ. δολάρια.
Deutsche Telecom, 13,1 δισ. δολάρια
Η τεράστια IPO ήρθε μετά την ιδιωτικοποίηση της κρατικής, τότε, εταιρείας και την είσοδό της στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης, του Τόκιο και της Νέας Υόρκης το 1996. Εκείνη την εποχή, το πλάνο ήταν να συγκεντρώσει κεφάλαια για την επέκτασή της στις διεθνείς αγορές. Παρόλα αυτά, πλέον η εταιρεία δεν διαπραγματεύεται στα μεγάλα αμερικανικά χρηματιστήρια.
AT&T, 10,6 δισ. δολάρια
Η IPO του 2000 βοήθησε στον διαχωρισμό των υπηρεσιών ασύρματων δικτύων της εταιρείας – παρότι αυτές επέστρεψαν στην «ομπρέλα» της μερικά χρόνια μετά. Την εποχή εκείνη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στην αμερικανική ιστορία.
Uber Technologies, 9 δισ. δολάρια
Ο γίγαντας των υπηρεσιών ταξί υπολόγισε την αξία των μετοχών για την επικείμενη είσοδό της στην Wall Street μεταξύ 44 και 50 δολαρίων, κάτι το οποίο σημαίνει ότι αναμένει να «σηκώσει» συνολικά 9 δισ. δολάρια. Προηγουμένως, είχε ειπωθεί πως η Uber πάει με στόχο να πετύχει συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 120 δισ. δολάρια, όμως πλέον αυτό το οποίο διερωτώνται όλοι είναι ένα: πότε και πώς θα καταφέρει να παρουσιάσει τα κέρδη που μπορούν να δικαιολογήσουν αυτά τα νούμερα;