Οι εταιρείες που βάρεσαν «κανόνι» το 2016
- 30/12/2016, 18:48
- SHARE
Οι επιχειρήσεις που δεν άντεξαν στη κρίση.
Της Μαρίας Ακριβού
Το 2016 ήταν ομολογουμένως μια χρονιά που θα μείνει αξέχαστη στον επιχειρηματικό κόσμο αφού τα κανόνια και τα λουκέτα είχαν την τιμητική τους.
Εμβληματικές επιχειρήσεις που κάποτε κυριαρχούσαν στους κλάδους τους πέρασαν στη σφαίρα του παρελθόντος, φέρνοντας τα πάνω κάτω σε μια καταπονημένη αγορά από την οποία οι επιχειρηματίες – Έλληνες και ξένοι- ψάχνουν έξοδο σωτηρίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου τα λουκέτα στις επιχειρήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 αυξήθηκαν κατά 33, 35%.
Από τα Μητρώα το 2016 διεγράφησαν συνολικά 24.330 επιχειρήσεις όταν το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί 18.245 διαγραφές. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά ήταν μειωμένος κατά 10,41% σε σχέση με πέρυσι.
Ας θυμηθούμε τα επιχειρηματικά γεγονότα που στιγμάτισαν τη χρονιά που φεύγει.
Ηλεκτρονική Αθηνών
Τον περασμένο Απρίλιο ένα σημαντικό κεφάλαιο έκλεισε στον κλάδο των ηλεκτρονικών ειδών με τη μοναδική ελληνική εταιρεία να παύει τη δραστηριότητά της. Η διοίκηση της Ηλεκτρονικής Αθηνών κήρυξε πτώχευση βάζοντας λουκέτο στα 46 καταστήματα που διατηρούσε στην ελληνική αγορά, προσθέτοντας παράλληλα στη λίστα των ανέργων πάνω από 600 εργαζόμενους. Αφορμή για το «κανόνι», στάθηκε σύμφωνα με τα στελέχη της η κακή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και η επιβολή των capital controls που ακύρωσαν την υλοποίηση του επιχειρηματικού πλάνου εξυγίανσης που είχε συναποφασιστεί από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015.
Ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχεται ο κλάδος του βιβλίου στη χώρα μας με τελευταίο θύμα την αλυσίδα Παπασωτηρίου που έμελε να κατεβάσει ρολά στο κεντρικό βιβλιοπωλείο της επί της οδού Πανεπιστημίου τον Μάιο. Πρόκειται για το τελευταίο μεγάλο βιβλιοπωλείο της γνωστής αλυσίδας – από 24 συνολικά παραρτήματα που διατηρούσε τις παλιές καλές εποχές – και το κλείσιμό του προκάλεσε έντονη ανησυχία στο αθηναϊκό αναγνωστικό κοινό. Μολονότι η Παπασωτηρίου δεν είχε μεγάλο προσωπικό δανεισμό, τα υψηλά χρέη στους προμηθευτές ήταν τέτοια που καθιστούσαν τους ισολογισμούς ζημιογόνους θέτοντας εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ελευθερουδάκης
Αντίστοιχη ήταν και η τύχη του βιβλιοπωλείου Ελευθερουδάκη που κατέβασε ρολά στις 30 Σεπτεμβρίου κλείνοντας και το τελευταίο υποκατάστημα, στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας μετά από έναν αιώνα ζωής. Με μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για το επόμενο βήμα το οποίο ωστόσο, «δεν πρόκειται να γίνει, όσο δεν υπάρχει θετικό και σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα».
Athens Ledra Hotel
Με οφειλές 35 εκατ. ευρώ και 150 εργαζομένους στο δρόμο έπεσαν το 2016 οι τίτλοι τέλους για το εμβληματικό ξενοδοχείο Athens Ledra. Η διοίκηση της ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας εταιρείας του Athens Ledra Hotel, αιφνιδίασε, τόσο την αγορά όσο και τους υπαλλήλους της, όταν ανακοίνωσε τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου λόγω οικονομικών δυσχερειών. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ξενοδοχείο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980 από τον Γεώργιο Παρασκευαΐδη. Ύστερα από τον θάνατό του, τον Δεκέμβριο του 2007, ο έλεγχος του ξενοδοχείου περιήλθε στην οικογένεια Παρασκευαΐδη, ενώ το 2013 ολοκληρώθηκε η τριακονταετής διαχείριση της μονάδας από την αμερικανική αλυσίδα Ledra Marriott.
Πυρσός Security
Έπειτα από 22 χρόνια δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά η δάδα της Πυρσός Security, το όνομα της οποίας ήταν συνυφασμένο με την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας, έσβησε αφήνοντας στο δρόμο 800 εργαζομένους. Η εταιρεία διέθετε αντιπροσώπους σε πάνω από 40 πόλεις της Ελλάδας και μέχρι και το 2013 τα οικονομικά της μεγέθη είχαν θετικό πρόσημο. Το 2014 κατέγραψε 2014 πωλήσεις 10,8 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 70,9 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται πως από την αρχή της σύστασής της η εταιρεία χρηματοδοτούνταν με ίδια κεφάλαια. Το 1998 επέκτεινε τις υπηρεσίες της στον τομέα των χρηματαποστολών επενδύοντας σε αγορά πλήθους τεθωρακισμένων οχημάτων, ενώ έγινε μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Χρηματαποστολών το 2000.
ΙΜΑΣ
Οι μηχανές της Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ στο Βόλο σταμάτησαν μια μέρα του Μαρτίου τη λειτουργία τους. Το εργοστάσιο έπειτα από 44 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας έβαλε λουκέτο ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, του γερμανικού ομίλου ContiTech που, μεταξύ άλλων, παράγει τα γνωστά ελαστικά Continental. Οι επικεφαλής του ομίλου γνωστοποίησαν με … επιστολή τους στους 138 εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών την απόφαση τους να διακόψουν τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων εργασίας.
Μαρινόπουλος – Terra Market
Μπορεί η Μαρινόπουλος να σώθηκε από του «Χάρου τα δόντια» κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της οικογένειας Σκλαβενίτη, ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με τα Terra Market, τα οποία έκλεισαν τρία χρόνια μετά το επίσημο λανσάρισμά τους στην ελληνική αγορά. Το εν λόγω επιχειρηματικό εγχείρημα φιλοδοξούσε να αποτελέσει την οργανωμένη απάντηση του ομίλου Μαρινόπουλου στον χώρο των Cash & Carry. Στο κατάστημα των Τρικάλων που είχε κλείσει ήδη από τον Φεβρουάριο, ήρθαν δύο ακόμη λουκέτα. Αυτό του καταστήματος στην Πυλαία Θεσσαλονίκης – του πρώτου Terra Market που είχε ανοίξει το 2013 – και των Χανίων.
Jetoil
Η αυτοκτονία του επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη και το κλείσιμο της Jetoil ήταν δύο γεγονότα που βύθισαν σε θλίψη τον επιχειρηματικό κόσμο. Ο όμιλος Μαμιδάκη, το όνομα του οποίου ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την αγορά καυσίμου, κατέθεσε αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα καθώς οι υποχρεώσεις της Jetoil ξεπερνούσαν τα 300 εκατ. ευρώ. Η ιστορική εταιρεία πετρελαιοειδών, που ίδρυσαν το 1960 τα αδέρφια Νίκος, Γιώργος και Κυριάκος Μαμιδάκης, έφτασε στο αποκορύφωμά της να ελέγχει το 10% της αγοράς με ένα δίκτυο 600 πρατηρίων, παρουσία με θυγατρικές σε 5 χώρες των Βαλκανίων, τεράστιες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις και ιδιόκτητο στόλο 7 πλοίων για τη μεταφορά ναυτιλιακών καυσίμων.
PepsiCo –ΗΒΗ
Το 2016 μια σημαντική αλλαγή συντελέστηκε και στον κλάδο του αναψυκτικού. Η Pepsico ΗΒΗ προχώρησε σε κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα, αφού αποφάσισε να τροφοδοτεί την ελληνική αγορά με προϊόντα αναψυκτικών Pepsico που θα εισάγει από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Στην επίσημη ανακοίνωσή της η γνωστή πολυεθνική δεσμεύτηκε πως η πλειονότητα των 65 εργαζομένων της θα απορροφηθούν είτε στην Pepsico -Tasty είτε σε συνεργαζόμενες εταιρείες ενώ όσοι δεν θα συνεχίσουν, θα λάβουν πέραν των νόμιμων αποζημιώσεων και έξτρα πακέτο απολαβών έως 3 έτη.
ΦΑΓΕ
«Μαντήλι» στην ελληνική αγορά κούνησε και η ΦΑΓΕ, ανακοινώνοντας την πλήρη αποχώρηση της από την εγχώρια αγορά γάλακτος χαρακτηρίζοντας τη δραστηριότητα της ως ασύμφορη. Τον περασμένο Μάρτιο η γνωστή γαλακτοβιομηχανία, που τα τελευταία χρόνια ακολουθεί στρατηγική έντονης εξωστρέφειας, έβαλε πωλητήριο στο εργοστάσιο που διατηρεί στο Αμύνταιο της Φλώρινας – επένδυση ύψους 37 εκατ. ευρώ που υλοποιήθηκε το 2015 – στο οποίο παράγονται γάλατα μακράς διαρκείας και σοκολατούχα.
Softex
Στις αρχές του 2016 η πολυεθνική εταιρεία Bolton Group με έδρα την Ιταλία κλείνει οριστικά το εργοστάσιο της Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία), απολύοντας περί τους 200 εργαζόμενους. Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούλιο του 2015 και κατέστρεψε τμήμα των εγκαταστάσεων ήταν ο βασικός λόγος που η μητρική πολυεθνική αποφάσισε να κόψει τον ομφάλιο λώρο με την Ελλάδα, καθώς η μονάδα που κάηκε παρέμενε κλειστή, δημιουργώντας προβλήματα στην παραγωγή.