Οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες επιχειρήσεων που αλλάζουν τον πλανήτη μας
- 23/09/2020, 09:50
- SHARE
Η λίστα Change the World του Fortune USA βασίζεται στην παραδοχή ότι το κίνητρο για κέρδος μπορεί να εμπνεύσει τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις ανεκπλήρωτες ανάγκες της κοινωνίας. Η λίστα του 2020, η έκτη που δημοσιεύεται, τονίζει ένα κρίσιμο αποτέλεσμα: Καμία επιχείρηση δεν πετυχαίνει μόνη της. Η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ακόμη και μεταξύ αντιπάλων, είναι μια κοινή πρακτική.
Μεθοδολογία της λίστας Change the World
Πώς επιλέγονται οι εταιρείες:
Η λίστα Change the World αναγνωρίζει τις εταιρείες που έχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο μέσω δραστηριοτήτων που αποτελούν κομμάτι της βασικής επιχειρηματικής τους στρατηγικής. Κατά την αξιολόγηση των υποψήφιων εταιρειών, οι παράγοντες που έχουν μεγαλύτερη σημασία είναι οι εξής:
1. Μετρήσιμος κοινωνικός αντίκτυπος
Εξετάζεται η εμβέλεια, η φύση και η διάρκεια της επίδρασης της εταιρείας σε ένα ή περισσότερα συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα.
2. Επιχειρηματικά αποτελέσματα
Εξετάζεται το όφελος που το κοινωνικά επιδραστικό έργο αποφέρει στην εταιρεία.
3. Βαθμός καινοτομίας
Εξετάζεται πόσο καινοτόμος είναι η προσπάθεια της εταιρείας σε σχέση με εκείνη άλλων εταιρειών στον κλάδο της και εάν άλλες εταιρείες έχουν ακολουθήσει το παράδειγμά της ή έχουν συνεργαστεί με αυτήν.
4. Εταιρική ενοποίηση
Εξετάζεται πόσο ενσωματωμένη είναι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία στη συνολική στρατηγική της εταιρείας και πόσο καλά επικοινωνείται αυτή η στρατηγική εντός και εκτός της εταιρείας.
Επικεφαλής συγγραφείς: Erika Fry και Matt Heimer
Συντελεστές: Danielle Abril, Maria Aspan, Eamon Barrett, Katherine Dunn, Robert Hackett, Jeremy Kahn, Beth Kowitt, Michal Lev-Ram, Rey Mashayekhi, David Z. Morris, Sy Mukherjee, Aaron Pressman, Jen Wieczner και Claire Zillman.
Δείτε την πρώτη δεκάδα:
* Η ελληνική έκδοση της λίστας “Change The World” θα δημοσιευτεί στο νέο τεύχος του Fortune Greece τον Οκτώβριο. Περισσότερα ΕΔΩ
1. Οι εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια
Σχεδόν διακόσια πιθανά εμβόλια κατά του COVID-19 βρίσκονται σε εξέλιξη. Τριάντα εννέα είναι ήδη σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εννέα σε δοκιμές 3ης Φάσης. Ο βαθμός στον οποίο η φαρμακευτική βιομηχανία κινητοποιήθηκε για να επιτεθεί στην πανδημία είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Όπως και άνευ προηγουμένου είναι η ολόψυχη συνεργασία στον κλάδο. Έχουμε δει τον παραδοσιακό φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca να συνεργάζεται με ένα αξιοσέβαστο ακαδημαϊκό ίδρυμα (Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης) για να φέρει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο από το εργαστήριο σε στάδιο δοκιμών σε ανθρώπους. Έχουμε δει αντιπάλους να συνεργάζονται (Sanofi και GSK), καθώς και πολλές διεθνείς συνεργασίες: η BioNTech της Γερμανίας, για παράδειγμα, δοκιμάζει ένα νέο εμβόλιο messenger RNA με την Pfizer, στη Νέα Υόρκη, και ένα δεύτερο με τη Fosun Pharma, στη Σαγκάη.
2. Alibaba - Κίνα
Καθώς η πανδημία εξελισσόταν, ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας έδειξε πόσο ευέλικτη μπορούσε να είναι η παγκόσμια υποδομή του σε μια κρίση. Εξαρχής, η Alibaba μετέτρεψε την Ηλεκτρονική Παγκόσμια Πλατφόρμα Εμπορίου – μια οντότητα που έχει σχεδιαστεί για συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα – σε κόμβο για την προμήθεια εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη. Η πλατφόρμα Alibaba.com B2B βοήθησε στη διανομή περισσότερων από 26 εκατομμυρίων σετ ατομικής προστασίας σε παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές, εντωμεταξύ, βασίστηκαν στους πόρους του υπολογιστικού cloud για να συνεργαστούν για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του COVID-19. Εκτός του ιατρικού χώρου, η Alibaba βοήθησε τους μικροπωλητές που αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της πελατειακής της βάσης. Η πλατφόρμα Taobao Live e-commerce βοήθησε τους αγρότες να προσεγγίσουν νέους πελάτες μετά τη διακοπή των γραμμών εφοδιασμού. Και η Alibaba βοήθησε στην παροχή περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμηλότοκα δάνεια και προκαταβολές σε μετρητά για να καλύψει τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων κατά την ύφεση.
3. PayPal - ΗΠΑ
Το περασμένο φθινόπωρο, η εταιρεία ψηφιακών πληρωμών ξόδεψε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων της και να μειώσει το κόστος των παροχών τους. Αυτή την άνοιξη, καθώς η πανδημία οδήγησε σε δεκάδες εκατομμύρια απολύσεις, ο διευθύνων σύμβουλος Dan Schulman δεσμεύτηκε ότι όλες οι θέσεις εργασίας της PayPal θα ήταν ασφαλείς από περικοπές που σχετίζονται με τον COVID. Η εταιρεία διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ασφάλειας άλλων ανθρώπων: Βοήθησε ορισμένους πελάτες να αποκτήσουν ταχύτερη πρόσβαση στις πληρωμές βοηθημάτων για τον κορονοϊό, καταργώντας το τέλος 1% που συνήθως χρεώνει για ταχεία πληρωμή μετρητών.
4. Nvidia - ΗΠΑ
Οι μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) έχουν καταστήσει την Nvidia μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Silicon Valley και έχουν επίσης γίνει οι κινητήρες που τροφοδοτούν μια σειρά από ιατρικές εξελίξεις. Το 2017, τα τσιπ της Nvidia βοήθησαν τους επιστήμονες να κερδίσουν το βραβείο Νόμπελ δημιουργώντας τρισδιάστατες προβολές ιών, ένα κρίσιμο εργαλείο για την παραγωγή νέων εμβολίων. Οι GPU επιτρέπουν επίσης στους επιστήμονες να χρησιμοποιούν εικόνες για να εξετάσουν ουσιαστικά περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο υποψήφιες χημικές ενώσεις και μόρια για φάρμακα μέσα σε 24 ώρες – μια διαδικασία που θα απαιτούσε πέντε έως δέκα χρόνια στο εργαστήριο.
5. BlackRock - ΗΠΑ
Ελάχιστα γεγονότα τροφοδότησαν την αλλαγή στην εταιρική πολιτική για το κλίμα τόσο όσο η προειδοποίηση του Larry Fink, CEO της BlackRock, ότι πλέον η εταιρεία θεωρεί την κλιματική αλλαγή ως έναν επενδυτικό κίνδυνο. Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, με ένα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο ύψους 7,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, πιέζει τις εταιρείες να έχουν διαφάνεια ως προς την έκθεσή τους στους κλιματικούς κινδύνους, και χρησιμοποίησε την επιρροή της για να αντιτεθεί σε πολιτικές που δεν είναι φιλικές προς το κλίμα.
6. Zoom - ΗΠΑ
Ένα μεγάλο μέρος του κόσμου βασίζεται πλέον στο Zoom για την εργασία του εν μέσω της πανδημίας. Τον Μάρτιο, ο πασίγνωστος πάροχος εργαλείων τηλεδιάσκεψης με βίντεο έκανε απεριόριστη τη διάρκεια των δωρεάν κλήσεων που δικαιούνται οι δάσκαλοι των δημοτικών σχολείων. Από τότε, το Zoom έχει χρησιμοποιηθεί από πάνω από 100.000 σχολεία σε 25 χώρες. Η βάση των επί πληρωμή πελατών του έχει επίσης εκτοξευθεί: Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, η Zoom ενέταξε στο πελατολόγιό της περισσότερες μεγάλες (βάσει εσόδων) εταιρείες από ποτέ.
7. Safaricom - Κένυα
Η υπηρεσία M-Pesa της Safaricom επιτρέπει στους χρήστες της – οι μισοί εκ των οποίων δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς – να στέλνουν και να λαμβάνουν χρήματα ψηφιακά μέσω ειδικών τηλεφωνικών συσκευών. Τώρα, στοχεύει σε μια παρόμοια επανάσταση συμπερίληψης στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το 2015, η Safaricom και η νεοφυής CarePay λάνσαραν το M-Tiba, το οποίο προσφέρει τιμολογήσεις, πληρωμές και καταβολή ασφαλιστικών αποζημιώσεων μέσω τηλεφώνου. Η εφαρμογή έχει ήδη 4,7 εκατομμύρια χρήστες στην Αφρική.
8. Regeneron Pharmaceuticals - ΗΠΑ
Ο κόσμος μάχεται κατά του Έμπολα από το 1976, αλλά μόλις πέρυσι κατάφερε να εξασφαλίσει θεραπείες που μπορούν ουσιωδώς να μειώσουν τους θανάτους από τον ιό. Σε μια κλινική δοκιμή εν μέσω έντασης της επιδημίας του ιού στην Αφρική, ένα τέτοιο φάρμακο – το κοκτέιλ αντισωμάτων EB3 της Regeneron – απεδείχθη τόσο αποτελεσματικό στη μείωση της θνησιμότητας που οι δοκιμές έληξαν πρόωρα. Πλέον, η Regeneron εστιάζει στην ανάπτυξη ενός παρεμφερούς κοκτέιλ για τον COVID-19.
9. Walmart - ΗΠΑ
Η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου τέθηκε στην υπηρεσία της κοινότητας εν μέσω του ξεσπάσματος της πανδημίας στις ΗΠΑ. Ο γίγαντας της λιανικής προσφέρει τη δυνατότητα drive-by παραλαβής διαδικτυακών παραγγελιών σε περίπου 3.300 από τα 4.750 καταστήματά του στις ΗΠΑ. Ο αριθμός τέτοιων παραγγελιών, όπου ο οδηγός παραλαμβάνει την παραγγελία με το αυτοκίνητό του από το κατάστημα, τετραπλασιάστηκε από τα μέσα Μαρτίου έως τον Ιούλιο, καθώς οι καταναλωτές – ιδιαίτερα οι ηλικίας άνω των 50 ετών – έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα αγορών χωρίς επαφή με άλλα άτομα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην ανάγκη νέων εργατικών χεριών· η Walmart προσέλαβε σχεδόν 500.000 επιπλέον εργαζομένους κατά τη διάρκεια της κορύφωσης των lockdown την περασμένη άνοιξη.
10. Serum Institute of India - Ινδία
Μπορεί ως επωνυμία να είναι άγνωστος αλλά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής εμβολίων στον κόσμο βρίσκεται στην καρδιά της κούρσας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον COVID-19. Με το τεράστιο παραγωγικό του δυναμικό, το Serum Institute of India έχει κλείσει συμφωνίες για την κατασκευή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων των υποψήφιων εμβολίων τόσο της AstraZeneca όσο και της Novavax για χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Δεν είναι η πρώτη φορά που το SII παρέχει κρίσιμα εμβόλια χαμηλού κόστους εμβόλια σε μη προνομιούχους πληθυσμούς, Από τον τέτανο μέχρι την ιλαρά και τον πνευμονιόκοκκο, η SII παράγει 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως. Τα προϊόντα της φτάνουν στο 65% των παιδιών του πλανήτη, μέσω προγραμμάτων που προσφέρονται από οργανισμούς όπως η Unicef και η GAVI, μια συμμαχία φορέων που εστιάζει στην παροχή πρόσβασης σε εμβόλια στους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου.