Οι πιο «καυτές» επιχειρήσεις
- 17/06/2015, 18:31
- SHARE
Το κλίμα αλλάζει, οι πάγοι λιώνουν και νέες ευκαιρίες για κέρδος εμφανίζονται. Δείτε ποιοι κλάδοι θα ευημερήσουν όσο η ατμόσφαιρα ζεσταίνει.
Σύμφωνα με στοιχεία και μετρήσεις της NASA και της NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) το 2014 ήταν η θερμότερη χρονιά που καταγράφτηκε ποτέ στη σύγχρονη ιστορία.
Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο λιώνουν οι πάγοι, η ξηρασία εξαπλώνεται και αλλάζει το παγκόσμιο κλίμα, αλλά και ότι η περιβαλλοντική συνείδηση αφυπνίζεται και έτσι γίνονται απαραίτητη η σχετική τεχνογνωσία και οι εταιρείες που την κατέχουν.
Ας δούμε ποιοι κλάδοι προβλέπεται να ωφεληθούν περισσότεροι.
Θαλάσσιες μεταφορές
Το λιώσιμο των πάγων απελευθέρωσε το πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό Ωκεανό στον αρκτικό κύκλο, βόρεια του Καναδά. Αυτό σημαίνει ότι τα καλοκαίρια τα φορτία που φεύγουν από την ανατολική Ασία (Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Κορέα) με προορισμό την Ευρώπη δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν την σημαντικά μακρύτερη διαδρομή μέσω Ινδικού Ωκεανού και Σουέζ, και έτσι εξοικονομούν έως και $500.000 σε κάθε ταξίδι.
Και επειδή πάντα θα υπάρχουν πάγοι σε αυτή τη διαδρομή, οι εταιρείες παγοθραυστικών που εξασφαλίζουν την ασφαλή δίοδο θα κερδίζουν και αυτές χρήματα και πελάτες.
Αγροτική βιοτεχνολογία
Η ξηρασία γίνεται όλο και συχνότερη σε περιοχές που στηρίζουν την οικονομία τους στην αγροτική παραγωγή. Εταιρείες όπως η Monsanto προσφέρουν γενετικά τροποποιημένους σπόρους που παράγουν φυτά με αυξημένη αντοχή, μικρότερες ανάγκες σε πότισμα και αντίσταση στο κρύο. Εταιρείες χημικών φτιάχνουν μυκητοκτόνα και επιστρώσεις σπόρων για ακόμα μεγαλύτερη αντοχή. Τίποτα δεν είναι βιολογικό σε αυτόν τον τομέα, θυμίζει περισσότερο ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Εξορύξεις πετρελαίου και αερίου
Λιγότεροι αρκτικοί πάγοι σημαίνει περισσότερα θαλάσσια γεωτρύπανα όλο και βορειότερα. Πολλές εταιρείες και κράτη σπεύδουν να εξασφαλίσουν θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση. Εδώ κυριαρχούν οι ρωσικές Rosneft και Gazprom Neft, αλλά και οι Shell και Exxon Mobil.
Η ειρωνία είναι, βέβαια, πως η ίδια η καύση των ορυκτών καυσίμων είναι η κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής.
Κατασκευαστικές
Θεομηνίες, πλημμύρες, τυφώνες, τσουνάμι και άλλες καταστροφές σημαίνει γκρεμισμένα σπίτια και διαλυμένες υποδομές. Οι κατασκευαστικές εταιρείες που θα κληθούν για την ανοικοδόμηση θα έχουν πολλά να κερδίσουν, ειδικά εκείνες που θα πληρούν τις νέες προδιαγραφές και απαιτήσεις για «πράσινα» κτίρια.
«Πράσινα» κτίρια
Οι περιβαλλοντικοί νόμοι γίνονται όλο και αυστηρότεροι, τουλάχιστον στη Δύση, και όποιος κατασκευάζει συσκευές ή σχεδιάζει τρόπους με τους οποίους θα εφαρμόζονται οι αρχές της αειφορίας και της εξοικονόμησης ενέργειας θα είναι ένα βήμα μπροστά από τους υπόλοιπους.
Από φιλικά προς το περιβάλλον κλιματιστικά μέχρι μεθόδους κυκλοφορίας του αέρα στα κτίρια, επαναχρησιμοποίησης του νερού κ.λπ., η τεχνογνωσία είναι ανεκτίμητη.
Εξοπλισμός έκτακτων αναγκών
Όταν όλα πάνε στραβά, τι θα κρατήσει τους ανθρώπους ζωντανούς και την κοινωνία λειτουργική; Σε περιπτώσεις καταστροφών όπως τυφώνες και πλημμύρες, χρειάζονται εγκαταστάσεις αφαλάτωσης (φωτ.) για παροχή καθαρού νερού, γεννήτριες παροχής ηλεκτρισμού, μεταφορά τροφίμων κ.λπ.
Αλλά και όταν όλα είναι καλά και ο κόσμος χάνει απλώς τη διασκέδασή του, εταιρείες παραγωγής τεχνητού χιονιού θα είναι περιζήτητες όταν ο καιρός θα έχει θέσει εκτός μάχης τα χιονοδρομικά κέντρα.