Οι πιο μυστηριώδεις εγκαταλελειμμένες πόλεις του κόσμου
- 18/05/2022, 10:49
- SHARE
Κάποτε ήταν ακμάζοντες περιοχές, όμως αυτές οι πόλεις έχουν πια εγκαταλειφθεί. Εκεί που υπήρχε ζωή, τώρα βλέπει κανείς μόνο άδεια κτίρια, έρημους δρόμους, ακόμη και ερείπια.
Είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων, είτε εκκενώθηκαν λόγω ασκήσεων με πυρομαχικά, είτε εγκαταλείφθηκαν αφού αποδείχτηκε ότι τα κοντινά πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά ήταν σε έλλειψη, εδώ θα δούμε μερικές από τις πιο συναρπαστικές, και εγκαταλειμμένες πόλεις του κόσμου.
Πηγή: CNN
10. Pripyat, Ουκρανία
Το Pripyat έγινε πόλη το 1979, περίπου εννέα χρόνια μετά την ίδρυσή του για να στεγάσει εργάτες στον κοντινό πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Η ουκρανική πόλη φιλοξενούσε περίπου 50.000 ανθρώπους όταν εκκενώθηκε στις 27 Απριλίου 1986, μετά την περιβόητη πλέον καταστροφή στο Τσερνόμπιλ.
Τα τελευταία χρόνια παραμένει ένα βαθιά μελαγχολικό μέρος, παγωμένο στο χρόνο. Στις αρχές του 2020, πρώην κάτοικοι του Pripyat επέστρεψαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του.
9. Pyramiden, Νορβηγία
Χτισμένο πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο στο αρχιπέλαγος Svalbard, το Pyramiden ήταν κάποτε ένας επιτυχημένος οικισμός εξόρυξης άνθρακα. Η απομακρυσμένη πόλη που πουλήθηκε στους Σοβιετικούς από τη Σουηδία το 1927, είναι διάσπαρτη με κλασική αρχιτεκτονική της κομμουνιστικής περιόδου. Διαθέτει από πολυκατοικίες μέχρι ελικοδρόμιο.
Οι εξορύξεις έχουν σταματήσει από το 1998, αλλά οι τουρίστες μπορούν πλέον να μείνουν σε ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο και να κάνουν κράτηση για επίσημες περιηγήσεις στα παραμελημένα κτίριά του.
Πηγή Φωτογραφίας: YouTube
8. Hashima Island, Ιαπωνία
Γνωστό και ως Νησί Θωρηκτών, το Hashima, στα ανοικτά των ακτών του Ναγκασάκι, λειτούργησε ως υποθαλάσσια εγκατάσταση εξόρυξης άνθρακα μεταξύ 1887 και 1974. Όμως όταν η ζήτηση για άνθρακα μειώθηκε, η περιοχή άρχισε να εγκαταλείπεται.
Αν και έχει γίνει ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με τα χρόνια, το Hashima έχει σκοτεινό παρελθόν, καθώς χρησιμοποιήθηκε ως στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πάνω από 1.000 Κορεάτες και Κινέζοι πολίτες αιχμάλωτοι πολέμου λέγεται ότι χάθηκαν εδώ.
7. Bodie, Καλιφόρνια
Ίσως η πιο διάσημη από τις πόλεις που “άνθισαν” στην Άγρια Δύση στα τέλη του 19ου αιώνα, ο πληθυσμός του Bodie αυξήθηκε από μια χούφτα ανθρώπων σε 10.000 άτομα στα τέλη της δεκαετίας του 1870.
Έχοντας βρει χρυσό, οι άνθρωποι συνέρρεαν στην πόλη της Καλιφόρνια, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Νεβάδα, για να χτίσουν την περιουσία τους. Η πόλη είχε 65 σαλούνς, μια τράπεζα Wells Fargo, ακόμη και ακόμη και μια Chinatown με ταοϊστικό ναό.
Όμως η απήχηση του Bodie είχε ξεθωριάσει στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς άλλες ακμάζουσες πόλεις αναδείχθηκαν, και ο πληθυσμός του μειώθηκε σε μόλις 120 το 1920. Τα καλοδιατηρημένα κτίρια της ερημωμένης – πια- πόλης την κάνουν μια αξέχαστη στάση στην αναζήτηση της Άγριας Δύσης σήμερα.
6. Kolmanskop, Ναμίμπια
Με πολλά από τα κτίριά του μισοβυθισμένα στην άμμο, το Kolmanskop αποτελεί μια απόκοσμη υπενθύμιση αυτού που κάποτε ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στην καρδιά της ερήμου Namib.
Ιδρύθηκε αφότου ο τοπικός εργάτης Zacharias Lewala ανακάλυψε εκεί διαμάντια το 1908. Η πόλη είδε μια τεράστια εισροή Γερμανών ανθρακωρύχων και έγινε ένας πολυσύχναστος κόμβος προτού εγκαταλειφθεί τελικά το 1956.
Χτισμένο για να μιμείται μια γερμανική πόλη, το Kolmanskop είχε αίθουσα χορού, καζίνο, ακόμη και σύστημα τραμ.
5. Grand-Bassam, Ακτή Ελεφαντοστού
Αν και το Grand-Bassam εξακολουθεί να έχει έναν ακμάζοντα πληθυσμό, πολλά από τα πιο εντυπωσιακά κτίριά του είναι άδεια εδώ και χρόνια. Κάποτε η γαλλική αποικιακή πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, η πόλη-θέρετρο, είναι πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, με αξιόλογες δομές όπως το παλιό Ταχυδρομείο, η Κεντρική Αφρικανική Τράπεζα και το Hotel de France.
Η ιστορία του Grand-Bassam χρονολογείται πολύ πιο πίσω από τη γαλλική. Οι Nzema, γνωστοί και ως Ndenye ή Apollonians, της Ακτής του Ελεφαντοστού πιστεύεται ότι έζησαν εδώ από τον 15ο αιώνα, μετατρέποντας την πόλη σε ένα ζωντανό λιμάνι και ψαροχώρι πριν από την άφιξη των αποίκων.
4. Craco, Ιταλία
Τοποθετημένο στο νότιο τμήμα της Ιταλίας, η ιλιγγιώδης τοποθεσία και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του Craco το καθιστούν μια από τις πιο εντυπωσιακές εγκαταλελειμμένες πόλεις στον κόσμο.
Οι κάτοικοι άρχισαν να φεύγουν μετά από μια σειρά κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από έργα αποχέτευσης και ύδρευσης τη δεκαετία του 1960, και το Craco έμεινε εντελώς έρημο μετά τον σεισμό στην Ιρπίνια το 1980. Από τότε, όχι μόνο η πόλη-φάντασμα έχει προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες, αλλά έχει γίνει δημοφιλής τοποθεσία γυρισμάτων με ταινίες όπως το “Quantum of Solace” του Τζέιμς Μποντ το 2008.
3. Belchite, Ισπανία
Στην πρώτη γραμμή μεταξύ των Ρεπουμπλικανικών και των φασιστικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, βρέθηκε το Belchite το οποίο ήταν το επίκεντρο μιας εβδομαδιαίας πολιορκίας μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 1937, πριν τελικά πέσει στις δυνάμεις του στρατηγού Francisco Franco το 1939.
Αφημένο όπως ήταν τότε, το μικροσκοπικό χωριό που βρίσκεται νότια της Σαραγόσα στη βορειοανατολική Ισπανία στέκεται ως μνημείο για όσους έπεσαν, με τα ερείπια της εκπληκτικής εκκλησίας του να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά.
2. Wharram Percy, Ηνωμένο Βασίλειο
Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό έρημο μεσαιωνικό χωριό της Αγγλίας, το Wharram Percy, που βρίσκεται στο πανέμορφο Yorkshire Wolds, ήταν κάποτε το σπίτι δύο εκπληκτικών αρχοντικών και μιας εκκλησίας.
Ο πληθυσμός του χωριού μειωνόταν σταδιακά για χρόνια καθώς οι ντόπιοι απομακρύνθηκαν λόγω της στροφής προς την εκτροφή προβάτων. Εγκαταλείφθηκε πλήρως λίγο μετά το 1500, όταν εκδιώχθηκαν και οι τελευταίοι εναπομείναντες κάτοικοι.
1. Oradour-sur-Glane, Γαλλία
Τα ερείπια σε αυτό το πρώην ψαροχώρι χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση της φρίκης του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Το Oradour-Sur-Glane έχει μείνει σχετικά ανέγγιχτο από τις 10 Ιουνίου 1944, όταν μεγάλο μέρος του πληθυσμού του σφαγιάστηκε από τα Waffen SS, ένα στρατιωτικό κλάδο της οργάνωσης SS του Ναζιστικού Κόμματος. Ο ηγέτης του πολέμου Charles De Gaulle αποφάσισε αργότερα ότι το Oradour-Sur-Glane έπρεπε να μείνει ανέγγιχτο ως απόδειξη της ναζιστικής σκληρότητας.