Οι πλουσιότεροι όλων: Πόσο χρήματα έχουν οι Ρότσιλντ και οι Ροκφέλερ;
- 01/02/2017, 19:30
- SHARE
Επιχειρηματίες και ηγεμόνες, κατακτητές και οραματιστές: αυτοί είναι οι άνθρωποι που έμειναν στην ιστορία ως οι πλουσιότεροι όλων.
Σε σύγκριση με τους ζάπλουτους του παρελθόντος, οι δισεκατομμυριούχοι του καιρού μας δεν έχουν και τόσα πολλά χρήματα. Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Γκέιτς και ο Γουόρεν Μπάφετ δεν μπαίνουν καν στην 20άδα των πλουσιότερων ανθρώπων όλων των εποχών.
Ζώντας και επιχειρώντας σε εποχές που δεν υπήρχαν αντιμονοπωλιακοί νόμοι, υψηλή φορολογία, «ενοχλητική» εργατική νομοθεσία ή ακόμα και δημοκρατία, οι παλαιοί μεγιστάνες μπόρεσαν να συγκεντρώσουν αμύθητα πλούτη, ασύλληπτα για τα σημερινά δεδομένα (σ.σ. τα ποσά είναι υπολογισμένα σε σημερινές τιμές).
Κρατήστε την ανάσα σας! Ξεκινάμε:
Μάνσα Μούσα o Α'
400 δισ. δολάρια
Κυβέρνησε την αυτοκρατορία του Μάλι από το 1312 έως το 1337, έκανε περιουσία από το εμπόριο χρυσού και αλατιού -εξίσου πολύτιμα την εποχή εκείνη- και από τις ιστορικές αναφορές διαπιστώνουμε πως δεν πρέπει να υπήρξε ποτέ πλουσιότερος άνθρωπος. Ταξίδευε, έχοντας τις 80 καμήλες του φορτωμένες με 150 κιλά την κάθε μία, μαζί με 500 σκλάβους που μετέφεραν μερικά κιλά ο καθένας. Επί των ημερών του το Τιμπουκτού ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις του τότε γνωστού κόσμου.
Οικογένεια Ρότσιλντ
350 δισ.- 1 τρισ. δολάρια
Από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα ασχολούνται με τα ίδια βασικά αντικείμενα: τραπεζικές και χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, επενδύσεις σε χρυσό, διαμάντια, πετρέλαιο, μέσα επικοινωνίας και μεταφορών, συντήρηση και συλλογή έργων τέχνης και ιστορικών ακινήτων. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια τον πλούτο της οικογένειας που δάνειζε βασιλείς, χρηματοδοτούσε στρατούς και ήλεγχε τα αποθέματα χρυσού ολόκληρων κρατών, καθώς είναι διασκορπισμένος σε συμφέροντα σε όλο τον κόσμο· κάποιοι τοποθετούν την αξία του ακόμα και στο 1 τρισ. δολάρια!
Τζον Ντ. Ροκφέλερ
340 δισ. ευρώ
Ο πλουσιότερος Αμερικανός όλων των εποχών ήταν ο μεγαλύτερος μεγιστάνας του πετρελαίου που έζησε ποτέ. Ιδρυτής της Standard Oil, είχε το απόλυτο μονοπώλιο στο εμπόριο υγρών καυσίμων και τα διυλιστήρια των ΗΠΑ από το 1880 έως το 1911, ενώ ήταν από τους βασικούς παίκτες στις αγορές του σιδηρομεταλλεύματος και των μεταφορών.
Όταν το Ανώτατο Δικαστήριο επέβαλε τη διάσπαση του μονοπωλίου του, χρειάστηκε να ιδρυθούν 34 εταιρείες για διαχειριστούν τις δραστηριότητές του. Ήταν ο πρώτος δισεκατομμυριούχος στην ιστορία της χώρας και η περιουσία του έφτασε, σε σημερινές τιμές, τα 340 δισ. δολάρια.
Άντριου Κάρνεγκι
310 δισ. δολάρια
Εξαιρετικά επιτυχημένος βιομήχανος ατσαλιού και έχοντας ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν, πούλησε το 1901 την εταιρεία του για 480 εκατ. δολάρια (310 δισ. σε σημερινές τιμές) και αποσύρθηκε από τις επιχειρήσεις. Μέχρι τον θάνατό του το 1919 είχε μοιράσει το σύνολο της περιουσίας του σε φιλανθρωπίες και δωρεές, κυρίως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, βιβλιοθήκες και επιστημονική έρευνα.
Νικόλαος Ρομανόφ
300 δισ. δολάρια
Σε εποχές και κράτη, όπου ανάμεσα στον πλούτο της χώρας και στον πλούτο του μονάρχη δεν υπήρχαν και πολύ σαφείς διαχωριστικές γραμμές, ο τσάρος Νικόλαος ο Β’ της Ρωσίας έφτασε να κατέχει το 1916 -σε μετρητά, χρυσό, ακίνητα, επενδύσεις κλπ.- πάνω από 900 εκατ. δολάρια της εποχής. Έκπτωτος μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, έχασε τα πάντα, αλλά κατέχει τον ξεχωριστό τίτλο του πλουσιότερου αγίου όλων των εποχών, μιας και η Ρωσική Εκκλησία τον αγιοποίησε το 1981 και το 2000.
Μιρ Οσμάν Αλί Χαν
236 δισ. δολάρια
Ο Ινδός ηγεμόνας του κρατιδίου της Χαϊντεραμπάντ βασίλευε από το 1911 έως το 1948 και τα θησαυροφυλάκια της Ινδίας, όταν αυτή έγινε ανεξάρτητη, είχαν λιγότερα χρήματα από τα δικά του. Χρησιμοποιούσε για πρες παπιέ ένα διαμάντι 184 καρατίων (σημερινής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ), είχε αρκετά μαργαριτάρια για να στρώσει ολόκληρη λεωφόρο, εκατοντάδες άλογα και δεκάδες Ρολς Ρόις. Πέθανε χωρίς τη χώρα του, αλλά ακόμα πάμπλουτος, το 1967.
Γουλιέλμος ο Κατακτητής
230 δισ. δολάρια
Ο Νορμανδός, που εισέβαλλε στην Αγγλία το 1066, μετέφερε εκεί τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και έχτισε τον Πύργο του Λονδίνου, είχε τη συνήθεια να κατάσχει την περιουσία κάθε ευγενή ή τοπικού ηγεμόνα που δεν δήλωνε υποταγή σε εκείνον. Επιπλέον, ήταν ιδιοκτήτης τεράστιων εκτάσεων και πλούτου στην πατρίδα του. Μέχρι τον θάνατό του, το 1087 ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης και η περιουσία που άφησε στους απογόνους του, υπολογίζεται σε 230 δισ. σημερινά δολάρια.
Μουαμάρ Καντάφι
200 δισ. δολάρια
Κανείς δεν ήξερε ότι ο άνθρωπος που κυβέρνησε τη Λιβύη από το 1969 έως το 2011 ήταν, στην πραγματικότητα, πολύ πλουσιότερος από τους θεωρούμενους ως πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη. Μετά την πτώση και το θανάτό του, βρέθηκαν 70 δισ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ το προσωπικό του μερίδιο από τις πωλήσεις πετρελαίου της χώρας, ξεπερνούσε τα 100 δισ. Ακόμα 30 δισ. υπολογίζεται ότι αφορούν σε κεφάλαια που δεν ανήκαν στον ίδιο, ήταν όμως υπό τον άμεσο έλεγχό του και μπορούσε να τα εκμεταλλευτεί κατά βούληση.
Χένρι Φορντ
200 δισ. δολάρια
Ο άνθρωπος, ο οποίος έφτιαξε το αυτοκίνητο όπως το ξέρουμε και που εφάρμοσε για πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα τη μαζική παραγωγή, ξεκίνησε ως αγρότης, λογιστής και αργότερα ως μηχανικός. Η εταιρεία του ήταν συνώνυμη της αυτοκίνησης για δεκαετίες και βασική «υπεύθυνη» για την ανάδειξη της πόλης του Ντιτρόιτ σε παγκόσμια πρωτεύουσα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Άφησε περίπου 200 δισ. δολάρια στην οικογένειά του και την εντολή αυτή να ελέγχει την Ford στο διηνεκές.
Κορνήλιους Βάντερμπιλντ
185 δισ. δολάρια
Έχοντας δημιουργήσει περιουσία στη ναυτιλία, επένδυσε στους σιδηροδρόμους από το 1850 και μετά, εκμεταλλευόμενος τον σχετικό κατασκευαστικό «πυρετό» στις ΗΠΑ που βιάζονταν να επεκτείνουν το δίκτυο από ακτή σε ακτή. Τα τρένα του είχαν το αποκλειστικό προνόμιο να μπαίνουν στο Μανχάταν και ο σταθμός Grand Central της Νέας Υόρκης οφείλει σε αυτόν την ύπαρξή του.
Ήταν ο πρώτος επιχειρηματίας που δημιούργησε αυτό που σήμερα αποκαλείται «όμιλος επιχειρήσεων», έννοια άγνωστη ως τότε. Πέθανε το 1877 αφήνοντας στην οικογένειά του 100 εκατ. δολάρια της εποχής και μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και πολυτελή κτίρια της 5ης Λεωφόρου.