Οι σπουδαιότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα το 2018
- 26/12/2018, 15:55
- SHARE
Για πρώτη φορά μετά από μια άνυδρη περίοδο, η κινητικότητα στις συμφωνίες έδειξε πως η αγορά προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Αν οι προηγούμενες χρονιές ήταν «άνευρες» από άποψη οικονομική, το 2018 θα έλεγε κανείς πως είδαμε επιτέλους μια κινητικότητα σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά deals. Έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης, υπάρχουν σημάδια που δείχνουν ότι κάτι έχει αρχίσει να αλλάζει, ότι γίνονται επιλεκτικές και στοχευμένες τοποθετήσεις και ότι πάμε σε πιο ισχυρά και σε μεγαλύτερα σε μέγεθος σχήματα που μπορούν να αντέξουν τους κλυδωνισμούς της εγχώριας οικονομίας και να αναπτυχθούν εκτός των ελληνικών συνόρων.
Τηλεπικοινωνίες, τράπεζες, σούπερ μάρκετ αλλά και ενέργεια είχαν για ακόμα μια φορά την τιμητική τους με την υπογραφή συμφωνιών αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Πάμε να δούμε τις κυριότερες συγχωνεύσεις – εξαγορές που συντελέστηκαν εντός του 2018
Cyta
To 2018 μπήκε με μια εξαγορά ορόσημο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου η Vodafone κατέβαλε 118,1 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Cyta Hellas, κίνηση η οποία ενισχύει σημαντικά την συνδρομητική της βάση που στα τέλη του 2017 διαμορφωνόταν σε 600.000 συνδρομητές. Ειδικότερα η Cyta, η οποία εδώ και καιρό αναζητούσε επενδυτή, διαθέτει ένα πελατολόγιο 307 χιλιάδων συνδρομητών για την σταθερή τηλεφωνία και 51 χιλιάδων συνδρομητών για την κινητή τηλεφωνία, καθώς και ιδιόκτητο εγκατεστημένο δίκτυο οπτικών ινών 5.500 χλμ.
Grivalia
Υπό άκρα μυστικότητα οι διοικήσεις των Eurobank και Grivalia έδωσαν τα χέρια για την συγχώνευση που θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Με τη συγχώνευση τα ίδια κεφάλαια της Eurobank εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,4 δισ. από 5,5 δισ. ευρώ σήμερα και το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό της στα 39 δισ. ευρώ, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ένα deal που αλλάζει τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο και οδηγεί σε μετασχηματισμό της Eurobank!
EDS
Μια εξαγορά που είχε πολιτικό-οικονομικό αντίκτυπο ήταν αυτή της εταιρίας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS στα Σκόπια από την ΔΕΗ έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, αφού όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό ανήκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων, κ. Kocho Angjushev, ο οποίος την είχε ιδρύσει το 2012.
Η ελληνική κυβέρνηση είχε δηλώσει τότε ότι η απόφαση για την εξαγορά της EDS συνιστά μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση στο πλαίσιο της στρατηγικής της για επέκταση στην αγορά των Βαλκανίων.
Προμηθευτική
Την επέκτασή της στην περιοχή της Αττικής αποφάσισε η διοίκηση της Μασούτης προβαίνοντας σε εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Προμηθευτική. Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε επισήμως γνωστό, ωστόσο παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το deal κινήθηκε μεταξύ 30-35 εκατ. ευρώ.
Πέρα από την απόκτηση των υφιστάμενων καταστημάτων, το επιχειρηματικό σχέδιο της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας προβλέπει και την ίδρυση νέων, μεταξύ αυτών και υπερμάρκετ (γνωστά ως Grand στην αλυσίδα «Μασούτης»), έως τα τέλη του 2019. Με την εξαγορά της «Προμηθευτικής», το δίκτυο της «Μασούτης» θα αριθμεί πλέον 329 καταστήματα. Σημειώνεται ότι από τα 272 καταστήματα που έχει σήμερα η «Μασούτης», τα 22 είναι cash & carry.
ΙΑΣΩ General
H Hellenic Healthcare ενέταξε στο δίκτυό της, μετά το METROPOLITAN HOSPITAL, και το ΙΑΣΩ GENERAL, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υγειονομικής μέριμνας της Αττικής δημιουργώντας έναν Όμιλο Υγειονομικών Μονάδων που καλύπτει τους κατοίκους όλης της πρωτεύουσας. Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάστηκε το 97,2% των μετοχών της ΙΑΣΩ GENERAL ύψους 19,44 εκατ. ευρώ, ποσού που καταβλήθηκε για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού. Οι μετοχές που κατείχε η ΙΑΣΩ GENERAL σε θυγατρικές εταιρείες του ομίλου ΙΑΣΩ, σημαντικότερη εκ των οποίων ήταν η συμμετοχή στο ΙΑΣΩ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (72,31%), αποκτήθηκαν, νωρίτερα, από την ΙΑΣΩ ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ.
Frigoglass Jebel Ali FZE
Στα 12,5 εκατ. ευρώ ανήλθε το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει η ATEInvestment για την απόκτηση της Frigoglass Jebel Ali, θυγατρικής της Frigoglass που δραστηριοποιείται στον κλάδο της συσκευασίας υαλουργικών προϊόντων. Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής είναι προσαρμοζόμενο ανάλογα με τις δανειακές υποχρεώσεις (debt-free basis) της Frigoglass Jebel Ali FZE. Τα 5 εκατ. δολάρια καταβλήθηκαν κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ τα υπολειπόμενα 7,5 εκατ. δολάρια θα καταβληθούν σε 4 δόσεις εντός των επομένων 4 ετών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.
Metis
Δυναμική είσοδο στον κλάδο της ναυτιλίας έκανε ο όμιλος Olympia, συμφερόντων Πάνου Γερμανού, έπειτα από την απόκτηση του 80% της Metis Cyberspace Technology έναντι του ποσού των 4 εκατ. ευρώ. Η ελληνική start up, εξειδικεύεται στα πεδία της ηλεκτρονικής μηχανικής, του IoT (Internet Of Things), του Cloud Computing και της τεχνητής νοημοσύνης παρέχοντας της υπηρεσίες της στην παγκόσμια ποντοπόρο ναυτιλία. Επιτρέπει στις ναυτιλιακές εταιρείες να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση του στόλου των πλοίων τους, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας τους, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
Ergopack
Σε μια ακόμη εξαγορά προχώρησε ο όμιλος Σαράντη ισχυροποιώντας ακόμη περισσότερο τη θέση του στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή. Στις 23 Μαρτίου πραγματοποίησε την τρίτη εξαγορά από την αρχή της χρονιάς και την 7η συνολικά για την τρέχουσα οικονομική χρήση με την προσθήκη της Ergopack έναντι 20 εκατ. ευρώ.
Ελβιεμέκ
Τον Μάρτιο του 2018 η R Energy 1 ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε την εξαγορά Φωτοβολταϊκού Πάρκου από την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία ΕΛΒΙΕΜΕΚ, δυναμικής ισχύος 2 MW. Με την εξαγορά αυτή ο συνολικός αριθμός Φωτοβολταϊκών Πάρκων της εταιρείας ανέρχεται σε 29 με συνολική παραγωγή στα 7,2 MW. Το τίμημα ήταν στα 3 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως η R Energy 1 είναι εισηγμένη στην Νεοαναπτυσσόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και εξετάζει την παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών (dual listing). Ιδρυτής και βασικός μέτοχος της «R Energy 1» είναι ο κ. Γεώργιος Ρόκας, γιος του κ. Μελέτιου Ρόκα, ενός εκ των δύο ιδρυτών της Ρόκας ΑΒΕΕ.
Donskoy Tabak
Στα χέρια της καπνοβιομηχανίας Japan Tobacco πέρασε τον περασμένο Μάρτιο η Donskoy Tabak με την υπογραφή ενός deal που άγγιξε τα 1,6 δις δολάρια. Εκτός όμως από την Donskoy Tabak που ανήκε στον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο ιαπωνικός κολοσσός απέκτησε και τα πλειοψηφικά μερίδια της Συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας Ελλάδος Α.Ε.(ΣΕΚΑΠ).Υπενθυμίζεται πως στη χώρα μας η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%, απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους, ενώ απορροφά το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.
Βιομηχανία Ηπείρου
Περί τα 2,5 εκατ. ευρώ κόστισε στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η Βιομηχανία Ηπείρου, την οποία πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιό της στις 17 Απριλίου. Στο εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου που βρίσκεται στην περιοχή των Ιωαννίνων, γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά. Υπενθυμίζεται πως στο παρελθόν στο εν λόγω εργοστάσιο γινόταν η παραγωγή κερμάτων και ορείχαλκου για χρήση πυρομαχικών.
UNIPACK
Στον λιβανέζικο όμιλο Frem Industrial Group SAL πέρασε η ελληνική χαρτοποιία ΠΑΚΟ της οικογένειας Κολιόπουλου. Πρόκειται για μια από τις ιστορικές εταιρείες του κλάδου με δραστηριότητα εδώ και πέντε δεκαετίες, η οποία εξειδικεύεται στην καθετοποιημένη βιομηχανία παραγωγής χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού (φύλλου) και χαρτοκιβωτίου όλων των τύπων, πρωτοπόρος στην ανακύκλωση ελληνικού παλαιοχάρτου. Το τίμημα δεν έγινε γνωστό, ενώ σε ότι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, στη χρήση του 2016 (σ.σ. τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) ο τζίρος της ΠΑΚΟ ανήλθε σε 21,34 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
CVC - Όμιλος Υγεία
Η εξαγορά του ομίλου «Υγεία» από το fund CVC Capital, που είναι και ο βασικός μέτοχος του νοσοκομείου Metropolitan, ολοκληρώθηκε επίσημα τον Νοέμβριο. Με τίμημα 0,95 ευρώ ανά μετοχή το fund CVC απέκτησε το 70,38% του «Υγεία» καταβάλλοντας 204,4 εκατ. ευρώ.ωΤο μάνατζμεντ του «Υγεία» θα παραμείνει ως έχει.
Το CVC είναι ένα από τα μεγαλύτερα funds στον κόσμο που δραστηριοποιείται στον χώρο της υγείας, σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε με το Metropolitan ενώ ο όμιλος πλέον της Hellenic Healthcare έχει γίνει ο μεγαλύτερος ιδιώτης πάροχος υπηρεσιών υγείας με πέντε νοσοκομεία.
Διαβάστε σχετικά:
«Πολύφερνη νύφη» το ΥΓΕΙΑ: Τι απαντάει στο Fortune ο Ανδρέας Καρταπάνης για τις προτάσεις εξαγοράς
ΟΠΑΠ - Stoiximan
H ΟΠΑΠ ΑΕ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι, η κατά 100% θυγατρική της OPAP Investment Ltd, ολοκλήρωσε την εξαγορά ποσοστού 36,75% στην TCB Holdings Ltd («TCB»). Σύμφωνα με την ανακοίνωση το συνολικό τίμημα ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ.
Η TCB παρέχει, μέσω των κατά 100% θυγατρικών της, υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου στην Ελλάδα και την Κύπρο, υπό το εμπορικό σήμα Stoiximan, και στη Ρουμανία και τη Γερμανία, υπό το εμπορικό σήμα Betano. Ο Όμιλος Stoiximan, με την ίδια διοικητική ομάδα, θα συνεχίσει να λειτουργεί ανεξάρτητα από τις διαδικτυακές δραστηριότητες του ΟΠΑΠ.
Διαβάστε περισσότερα εδώ