Οι στιγμές που σημάδεψαν την πορεία των ιδρυτών της Google
- 05/12/2019, 17:10
- SHARE
Κανένα άλλο στέλεχος σε εταιρεία τεχνολογίας δεν είναι τόσο αινιγματικό όσο οι συνιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. Οι δύο άντρες που ίδρυσαν τον κολοσσό της Silicon Valley πριν από 20 χρόνια σαν μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Stanford έχουν πρακτικά εξαφανιστεί από τη δημόσια ζωή τα τελευταία πέντε έτη, αφότου αναδιάρθρωσαν την εταιρεία για να δημιουργήσουν τη μητρική εταιρεία της Google και να παραδώσουν τα ηνία της στον Sundar Pichai.
Ωστόσο, την Τρίτη το απόγευμα, δημοσιοποίησαν μια ανακοίνωση-βόμβα: παραδίδουν και τον έλεγχο της Alphabet στον σημερινό CEO της Google Sundar Pichai και απομακρύνονται ουσιαστικά από τη διοίκηση για πάντα.
Είναι σημαντικό να ανατρέξουμε στις μεγάλες στιγμές στην καριέρα των δύο ανδρών και στις πρωτοβουλίες τους, που είχαν τεράστια επίδραση όχι μόνο στην τεχνολογική βιομηχανία και στο διαδίκτυο, αλλά και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό που έχουν χτίσει πιθανότατα θα διαρκέσει για δεκαετίες και η γνώση του πώς η Google έφτασε στο σημείο όπου είναι σήμερα θα είναι ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ για να κατανοηθεί το πού οδεύει στο μέλλον.
Αύγουστος 1996: Οι Πέιτζ και Μπριν συλλαμβάνουν την ιδέα και ιδρύουν την Google
Οι δύο οραματιστές τεχνολόγοι συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1995, καθώς ήταν και οι δύο στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος πληροφορικής του πανεπιστημίου. Η ιδέα ήταν το όραμα για μια μηχανή αναζήτησης του Παγκοσμίου Ιστού, που θα μπορούσε να ταξινομεί τις σελίδες ανάλογα με το πόσο συχνά συνδέονταν με άλλες σελίδες.
Με τη βοήθεια του Μπριν, η ιδέα μετατράπηκε στο PageRank, τον θεμελιώδη αλγόριθμο αναζήτησης της Google. Το προϊόν έκανε το ντεμπούτο του στο δίκτυο του Stanford το 1996.
1998: Οι ιδρυτές της Google δηλώνουν κατηγορηματικά κατά της χρηματοδότησης από διαφημίσεις
Παρόλο που η Google είναι πλέον μια από τις ισχυρότερες δυνάμεις στον τομέα της online διαφήμισης στον πλανήτη, ο Πέιτζ και ο Μπριν δεν ήταν πολύ πρόθυμοι να μετατρέψουν την πρότυπη μηχανή αναζήτησης σε μηχανή πώλησης διαφημίσεων. Σε μια επιστημονική τους μελέτη στο Στάνφορντ, το δίδυμο έθεσε την υπόθεση για μια μηχανή αναζήτησης που δεν θα ήταν θετικά διακείμενη σε όσους πλήρωναν αδρά για μια θέση στα «πρώτα» της αποτελέσματα.
1999: Προσπάθεια πώλησης της Google για 1 εκατομμύριο δολάρια, στη συνέχεια για 750.000 δολάρια
Ενώ οι ιδρυτές είχαν κατοχυρώσει επίσημα την Google και άλλαξαν έξυπνα το όνομά της από Backrub το 1998, λίγο αργότερα σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν την εταιρεία, καθώς δεν είχαν τότε πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων του προϊόντος τους.
Στην πραγματικότητα, προσπάθησαν να πουλήσουν την Google για $1 εκατομμύριο στο portal Excite το 1999, όπως υπενθύμισε ο ιδρυτής της Khosla Ventures, Vinod Khosla. Ο διακεκριμένος venture capitalist κατάφερε να ρίξει την τιμή στα μόλις $ 750.000, αλλά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Excite, George Bell, δεν ενέκρινε την συμφωνία. Η Google αξίζει σήμερα σχεδόν 913 δισεκατομμύρια δολάρια.
2000: Η Google υιοθετεί το «μην είσαι κακός» ως εταιρικό slogan
Οι μαρτυρίες για τη γένεση του ρητού διαφέρουν. Ο εφευρέτης του Gmail Paul Buchheit έγραψε στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2007 ότι συνέλαβε τη φράση κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης για τις εταιρικές αξίες, ως ένα τρόπο για να πετάξει καρφιά, «ειδικά προς τους ανταγωνιστές μας, που κατά τη γνώμη μας, εκμεταλλεύονταν σε κάποιο βαθμό τους χρήστες”.
2002: Η Yahoo θέλει να εξαγοράσει την Google για 3 δισ. δολάρια, αλλά η εταιρεία δεν «τσίμπησε»
Αν κάποιος από το έτος 2019 ταξίδευε πίσω στο χρόνο και σας έλεγε την κατάληξη του Yahoo, θα ήταν δύσκολο να το πιστέψετε. Το 2002, η Yahoo ήταν ένας πρωτοφανής διαδικτυακός γίγαντας και ήθελε διακαώς την ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση διαδικτυακής αναζήτησης της Google.
Αύγουστος 2004: Η Google κάνει την IPO της με αποτίμηση 27 δισ. δολαρίων
H Google πλέον βρισκόταν σε μια φρενήρη πορεία όχι μόνο προς τα ανώτερα κλιμάκια της τεχνολογίας, αλλά και του ευρύτερου αμερικανικού επιχειρηματικού κόσμου. Η αρχική δημόσια προσφορά έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2004 και συγκέντρωσε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αποδίδοντας στην Google αποτίμηση ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αύγουστος 2005: Ο Page αγοράζει το Android για 50 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να το πει στον Schmidt
Μια από τις πιο μακρόπνοες επιχειρηματικές αποφάσεις του Πέιτζ ήταν η άνοδος της φορητής υπολογιστικής και κινήθηκε γρήγορα για να εξαγοράσει μια μικρή startup με το όνομα Android το καλοκαίρι του 2005, για 50 εκατομμύρια δολάρια. Το έπραξε χωρίς να έχει πει στον Schmidt, ο οποίος ήταν στη ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος, επειδή πίστευε έντονα ότι ο συνιδρυτής της Android, Andy Rubin, θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να εισχωρήσει στην αγορά του λογισμικού κινητών συσκευών.
Οκτώβριος 2006: Η Susan Wojcicki πείθει τον Πέιτζ να εγκρίνει την εξαγορά του Youtube
Η Susan Wojcicki ήταν η 16ή υπάλληλος της Google και στο γκαράζ της κυριολεκτικά ξεκίνησε η εταιρεία. Αυτό σήμαινε ότι απολάμβανε την εμπιστοσύνη των συνιδρυτών, αλλά χρειάστηκε να καταβάλει αρκετή προσπάθεια προκειμένου να πείσει την ηγεσία της Google να εγκρίνει την απόκτηση του YouTube έναντι 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σεπτέμβριος 2008: Η Google κυκλοφορεί τον Chrome browser
Αφού ο Πέιτζ και ο Μπριν προσέλαβαν έναν αριθμό προγραμματιστών από το Mozilla Firefox και κατόπιν πρότασης του διευθυντή προϊόντων Sundar Pichai, η Google ξεκίνησε την προσπάθειά της να δημιουργήσει ένα καλύτερο web browser. Αυτό συνέβη παρά την αντίθεση του διευθύνοντος συμβούλου Schmidt πως η Google πρέπει να μείνει μακριά από αυτό που αργότερα χαρακτήρισε ως “πόλεμο των περιηγητών”.
Σεπτέμβριος 2013: Η Google δημιουργεί την Calico για την ανάπτυξη τεχνολογιών που επεκτείνουν την ζωή
Μετά την κυκλοφορία του Google X, το ντεμπούτο του Google Glass και την αποκάλυψη των αυτόνομων οχημάτων της εταιρείας, η Google στράφηκε στις επιστήμες της ζωής. Συγκεκριμένα, ο Πέιτζ ενδιαφέρθηκε για την επέκταση της ζωής. Έτσι, η εταιρεία, μέσω του επενδυτικού βραχίονα της Google Ventures, δημιούργησε την Calico, μια εταιρεία που στοχεύει να.. νικήσει τον θάνατο.
Αύγουστος 2015: Η Google αναδιαρθρώνεται ως Alphabet
Το καλοκαίρι του 2015, η Google ήταν μια αξιοσημείωτα διαφορετική εταιρεία από το όραμα που αρχικά είχαν οι ιδρυτές της. Δραστηριοποιούνταν πλέον σε τομείς όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα, η φορητή τεχνολογία, η σειρά smartphone Nexus και πολλές άλλες ερευνητικές προσπάθειες προϊόντων και πειραμάτων που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη, την τεχνολογία cloud, την κβαντική υπολογιστική, ακόμη και το διαδίκτυο οπτικών ινών.