Οι στιγμές του 2015 που «ταρακούνησαν» τις διεθνείς αγορές
- 31/12/2015, 11:15
- SHARE
Τα χρηματιστήρια αποτελούν αψευδή μάρτυρα των διεθνών πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων. Τι κατέγραψαν σε μία τόσο πυκνή σε γεγονότα χρόνια, όπως το 2015;
Από την Τζένη Κριθαρά
Ο Joey Adams είχε πει κάποτε πως η διαφορά ανάμεσα στο χρηματιστήριο και τον ιππόδρομο είναι πως στον ιππόδρομο κάποιο από τα άλογα στο τέλος θα κερδίσει. Όσοι επένδυσαν το 2015 στα χρηματιστήρια σε όλον τον πλανήτη έμαθαν με τον πιο πικρό τρόπο πως σε έναν κόσμο που η οικονομία πασχίζει να εξέλθει από την ύφεση, που οι πολιτικοί συσχετισμοί καθίστανται εύθραυστοι, που η τρομοκρατία έρχεται ξανά σε πρώτο πλάνο και οι ένοπλες συγκρούσεις αναφλέγονται, σίγουρα «άλογα» δεν υπάρχουν.
Η σκυτάλη που πήρε το 2015 περιελάμβανε δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία και ανησυχίες για την πορεία των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. Η ευμετάβλητη αγορά πετρελαίου και οι ανησυχίες για την Κίνα, τη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση εμπορευμάτων στον κόσμο, άσκησαν πιέσεις σε πολλές αγορές.
Το FortuneGreece συγκέντρωσε τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας των διεθνών αγορών εντός του 2015.
Η «Μαύρη Παρασκευή» των ευρωπαϊκών αγορών
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των πρώτων τριών μηνών του έτους έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στις 17 Απριλίου. Το ελληνικό ζήτημα, περίπου τρεις μήνες μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, συνέχιζε να αποτελεί κύρια πηγή της επενδυτικής ανησυχίας. Αρνητικά επέδρασε και η είδηση ότι οι κινεζικές αρχές εισήγαγαν νέους κανόνες για το short selling.
Την ημέρα εκείνη, ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε με απώλειες 0,93% ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,58% και ο γαλλικός CAC 40έκλεισε με απώλειες 1,55%.
Διαβάστε επίσης: Το κραχ του πετρελαίου δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το 2016
Το δημοψήφισμα «βούλιαξε» τα χρηματιστήρια της Ευρώπης
Το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου η Ελλάδα πρωταγωνίστησε στο διεθνές σκηνικό. Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, καθώς και το αποτέλεσμα αυτού, ταρακούνησε τις ευρωπαϊκές αγορές.
Στις 29 Ιουνίου ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες -1,97% ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε εκτεταμένες απώλειες -3,56%. Ο δείκτης EuroStoxx50 υποχώρησε κατά -4,21% και ο CAC 40 στο Παρίσι κατά 3,74%. Βαρύτατες ήταν οι απώλειες για το χρηματιστήριο της Πορτογαλίας που έκλεισε στο -5%.
Στις 6 Ιουλίου, όταν το «Όχι» είχε επικρατήσει με μεγάλη διαφορά, το Λονδίνο έκλεισε με πτώση 0,76%, το Παρίσι με 2,01%, η Ζυρίχη με 0,56%, η Φρανκφούρτη με απώλειες 1,52% και ο δείκτης EuroStoxx50 με πτώση 2,22%.
Διαβάστε επίσης: Δημοψήφισμα: «ΟΧΙ» ψήφισε το 61,3% των ψηφοφόρων
Η Κίνα «γκρέμισε» τις διεθνείς αγορές
Το καλοκαίρι του 2015 ήταν ομολογουμένως μία πολύ δύσκολη περίοδος για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και ο Αύγουστος ήταν ο χειρότερος μήνας όλων. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν την Τετάρτη 12 Αυγούστου τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι εκείνη τη στιγμή, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προέβη σε υποτίμηση του γουάν, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τις ανησυχίες για την πορεία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Στις 24 Αυγούστου, την «Μαύρη Δευτέρα», το sell off στην κινεζική χρηματαγορά «βούλιαξε» τα διεθνή χρηματιστήρια. Πτώση έως και 9% σημείωσε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη που κατέγραψε το χρηματιστήριο εντός του 2015. Την ίδια ώρα, στην Ιαπωνία ο Nikkei κατέγραφε απώλειες 4,5% κατά τις πρώτες ώρες των συναλλαγών, ενώ ο αυστραλιανός ASX All Ordinaries σημείωσε υποχώρηση 3,6%.
Διαβάστε επίσης: Ο άνθρωπος που έχασε 3,6 δισ. δολάρια τη «Μαύρη Δευτέρα»
Διαβάστε επίσης: Ποιοι έχασαν δισεκατομμύρια την «Μαύρη Δευτέρα»
Το σκάνδαλο της Volkswagen και οι ευρωπαϊκές αγορές
Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Volkswagen ήταν αλυσιδωτές και επεκτάθηκαν σε όλες τις χώρες που έχει έκθεση η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αναπόφευκτα, άμεση ήταν η αντίδραση και των ευρωπαϊκών αγορών.
Στις 22 Σεπτεμβρίου, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 2,83% ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε πτώση 3,79% και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 3,41%. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,12% ενώ ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 2,32%.
Διαβάστε επίσης: Τα πράγματα για τη Volkswagen δεν είναι τελικά και τόσο άσχημα
Ρωσία και Τουρκία βάζουν «φωτιά» στις αγορές
Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις τουρκικές δυνάμεις στη συριακή μεθόριο αναζωπύρωσε την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και αποτέλεσε θρυαλλίδα εξελίξεων στην περιοχή. Αλυσιδωτές ήταν και οι αντιδράσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, με κύμα ρευστοποιήσεων στα διεθνή χρηματιστήρια.
Ο δείκτης S&P 500 στη Wall Street έκλεισε στις 24 Οκτωβρίου με απώλειες 0.44%, ο Dow Jones με 0.26% και ο Nasdaq με 0,57%. Ο βασικός δείκτης του ρωσικού χρηματιστηρίου κατέγραψε πτώση 4%. Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 1.6%, ο CAC 40 κατά 1.7% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο βρέθηκε στο -0.6%.
Τριγμοί στο ιαπωνικό χρηματιστήριο από την ύφεση
Η ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης για επιστροφή της χώρας στην οικονομική ύφεση στις 16 Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του ιαπωνικού χρηματιστηρίου. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 203,22 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 19.393,69 μονάδες –το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 6 Νοεμβρίου.
Μεταξύ των μεγάλων χαμένων, οι μετοχές των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των αεροπορικών εταιριών και του τομέα των εξαγωγών. Και όλα αυτά, υπό το πρίσμα της τη μειωμένης διάθεσης ρίσκου έπειτα από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.
Διαβάστε επίσης: Το δεύτερο μεγάλο «θύμα» των ανακοινώσεων της ΕΚΤ
Η ιστορική απόφαση της Fed και οι αγορές
Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (FED) έλαβε στις 16 Δεκεμβρίου την απόφαση αύξησης των βασικών της επιτοκίων σημαίνοντας την αρχή του τέλους της πολιτικής της ποσοτικής χαλάρωσης που εφήρμοσε επί σχεδόν μια δεκαετία. Η αντίδραση των αγορών ήταν αξιοσημείωτα ψύχραιμη, παρά τις περί αντιθέτου προβλέψεις.
Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με κέρδη 1,28% για τον Dow Jones, κέρδη 1,52% για τον Nasdaq και 1,45% για τον Standard & Poor’s 500. Με άνοδο άνοιξαν την επόμενη ημέρα και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη μετά από αρκετές εβδομάδες. Την ίδια μέρα, το δολάριο κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων.
Διαβάστε επίσης: Γιατί η Fed αύξησε τα επιτόκια μετά από μια δεκαετία