Οι ταινίες που «χαντάκωσαν» το μέλλον τους
- 07/06/2015, 19:21
- SHARE
Όταν οι κακές επιδόσεις στο box office έχουν συνέπειες και στις επόμενες ταινίες, πολλές από τις οποίες δεν γυρίζονται ποτέ.
Ακούγεται άδικο, αλλά πολλές φορές στο Χόλιγουντ τα χρήματα που φέρνει μία ταινία είναι καθοριστικός παράγοντας για το αν θα γυριστεί ή όχι μια άλλη.
Από το ολοκαίνουργιο δημιούργημα του Τζορτζ Κλούνεϊ μέχρι τον «Σούπερμαν» και το «Εργοστάσιο Σοκολάτας», αυτές είναι οι ταινίες που «χαντάκωσαν» τα φιλόδοξα σχέδια άλλων, ακόμα και άσχετων, φιλμ.
Tomorrowland (2015)
Η Χώρα του Αύριο κόστισε $190 εκατ., έκανε πρεμιέρα με έσοδα $43 εκατ. και ξεφούσκωσε αμέσως μετά: τη δεύτερη εβδομάδα έφερε μόλις $20 εκατ. Έτσι η Disney αποφάσισε ότι οι περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας δεν είναι πια της μόδας και, σύμφωνα με το Holywood Reporter, ακύρωσε τα σχέδια για το τρίτο μέρος του Tron, της νεο-νουάρ περιπέτειας που της είχε αποφέρει 400 εκατ. το 2010.
Superman IV: The Quest for Peace (1987)
Θεωρείται η χειρότερη ταινία της σειράς και εκείνη που «έβαλε στον πάγο» τον θρυλικό υπερήρωα που δεν επέστρεψε στη μεγάλη οθόνη παρά το 2013. Σε σύγκριση με τα $486 εκατ. (σε σημερινές τιμές) που απέφερε το πρώτο Superman το 1978, η σοδειά των $33 εκατ. του τέταρτου (επίσης σε σημερινές τιμές) ήταν όχι απλώς απογοητευτική, αλλά επιβεβαίωσε ότι κάθε σίκουελ ήταν χειρότερο από το προηγούμενο και έφερνε όλο και λιγότερα λεφτά.
Waterloo (1970)
Ένα από τα αριστουργήματα του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μια από τις ακριβότερες παραγωγές στην ιστορία, ίσως η μεγαλύτερη εμπορική αποτυχία όλων των εποχών. Κόστισε 25 εκατ. δολάρια της εποχής (152 εκατ. σε σημερινές τιμές) και απεικόνισε με κάθε λεπτομέρεια τη μάχη του Βατερλό του 1815, εκείνη που έκρινε το μέλλον της ευρωπαϊκής ηπείρου για ολόκληρο τον αιώνα.
Η καταστροφή αυτή στο box office ώθησε την MGM να ακυρώσει άρον-άρον ένα δικό της φιλμ με θέμα τον Ναπολέοντα που ετοίμαζε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Εκείνος έφυγε, πήγε στη Warner Bros και γύρισε το Κουρδιστό Πορτοκάλι. Το λες και παράπλευρη ωφέλεια.
The Witches (1990)
Στην Ελλάδα προβλήθηκε με τίτλο «Οι Μάγισσες». Βασίζεται στο μυθιστόρημα του Roald Dahl ο οποίος έχει γράψει και τα «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας», «Ματίλντα» (που έγινε ταινία το 1996) κ.ά.
Ο συγγραφέας μισούσε την κινηματογραφική μεταφορά του Εργοστασίου Σοκολάτας του 1971 (με τον Τζιν Ουάιλντερ), όπως και τη Ματίλντα, όπως και άλλα. Αλλά όταν είδε τις Μάγισσες, λίγο πριν πεθάνει, απαγόρευσε την μεταφορά του έργου του «Ο Τσάρλι και ο Μεγάλος Γυάλινος Ανελκυστήρας» σε ταινία στον αιώνα τον άπαντα. Αλλά δεν είχε πει το ίδιο και για το Εργοστάσιο Σοκολάτας, και έτσι το remake γυρίστηκε το 2005.
Sex and the City 2 (2010)
Η συνέχεια του Sex and the City του 2008 ήταν μια ντροπή για όλους. Όχι μόνο έφερε λιγότερα χρήματα από το πρώτο, ήταν και πολύ χειρότερο, σε βαθμό που να εξαφανίσει κάθε σκέψη για τρίτη συνέχεια.
Green Lantern (2011)
Το ετοίμαζαν δέκα χρόνια, κόστισε $200 εκατ. για να γυριστεί (και άλλα τόσα σε διαφήμιση) και έφερε πίσω μόλις 220 εκατ. από πωλήσεις σε όλο τον κόσμο. Με αυτό το δεδομένο συν την παγερή ανταπόκριση κοινού και κριτικών, η Warner Bros ακύρωσε κάθε σκέψη για τα σίκουελ που ετοίμαζε και αναμένεται να αρχίσει να το ξανασκέφτεται το 2020.