Οι Βρετανοί Πρωθυπουργοί κατά τη βασιλεία της Ελισάβετ Β’
- 07/09/2022, 10:00
- SHARE
Ο Μπόρις Τζόνσον επισκέφθηκε τη βασίλισσα στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ στις 24 Ιουλίου 2019 – με την μεγαλειοτάτη να τον καλεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, αφού εξασφάλισε τη νίκη επί του αντιπάλου της ηγεσίας των Τόρις, Τζέρεμι Χαντ, με το συγκλονιστικό αριθμό των 92.153 ψήφων. Τώρα, ο ηγέτης των Συντηρητικών, θα παραδώσει τον τίτλο του πρωθυπουργού στη Λιζ Τρας, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Με την καινούργια αλλαγή στην πρωθυπουργία υπό τη βασιλεία της Ελισάβετ Β’, γεννιέται η απορία του πόσοι πρωθυπουργοί έχουν ορκιστεί να υπηρετήσουν τη βρετανική μοναρχία όλα αυτά τα χρόνια.
Πόσο χρονών είναι η Βασίλισσα και πόσο καιρό βρίσκεται στον θρόνο;
Το 2015, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών, έγινε η μακροβιότερη Βρετανίδα μονάρχης – και η πρώτη που γιόρτασε το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της. Βασίλευσε για 70 χρόνια.
Πόσοι Πρωθυπουργοί έχουν υπηρετήσει κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’;
Συνολικά 15 Πρωθυπουργοί έχουν ορικιστεί πίστη στη Βασίλισσα, από τότε που ανέβηκε στον θρόνο σε ηλικία 25 ετών στις 6 Φεβρουαρίου 1952 – συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον και τώρα της Λιζ Τρας. Ακολουθεί η πλήρης λίστα.
Πηγή: LBC
1. Ουίνστον Τσώρτσιλ
1951-1955, Συντηρητικό Κόμμα
Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε διατελέσει στο παρελθόν πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’.
Ο δημοφιλής πολιτικός παραμένει σύμβολο πατριωτισμού και δύναμης, καθώς ηγήθηκε της χώρας κατά τη διάρκεια του πολέμου και κράτησε μια στάση «δύσκαμπτου άνω χείλους» μεταξύ του λαού.
Το 1953 ο Τσώρτσιλ κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας, έγινε Ιππότης του τάγματος της Περικνημίδας και του έγινε μια σπάνια κρατική κηδεία μετά τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1965.
2. Άντονι Ήντεν
1955-1957, Συντηρητικό Κόμμα
Υπηρετώντας μόλις δύο χρόνια, ο προστατευόμενος του Τσόρτσιλ, Άντονι Ήντεν, ήταν πολύ λιγότερο δημοφιλής από τον προκάτοχό του.
Μόλις ένα χρόνο μετά την πρωθυπουργία του, η δημοφιλία του Ήντεν έπεσε κατακόρυφα και οι αποτυχίες του γίνονταν όλο και πιο εμφανείς στον Τύπο, στο κοινό και στο Whitehall.
Εκτός από την αμφιλεγόμενη προσέγγισή του στην κρίση του Σουέζ του 1956, όπου ο Πρωθυπουργός συνωμότησε με τη Γαλλία και το Ισραήλ για να ανακαταλάβουν το κανάλι και την ευρεία καταδίκη από άλλα έθνη, ο Ήντεν προσπάθησε να πει ψέματα στο Κοινοβούλιο για τη συμμετοχή του.
Ο Ήντεν αρρώστησε μετά από μια σειρά επεμβάσεων στην κοιλιακή χώρα το 1953, πριν υποβάλει την παραίτησή του.
3. Χάρολντ Μακμίλαν
1957-1963, Συντηρητικό Κόμμα
Ο απόφοιτος του πανεπιστημίου Eton, Χάρολντ Μακμίλαν, υπηρέτησε και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, πριν γίνει υπουργός Στέγασης το 1951.
Στη συνέχεια υπηρέτησε ως Υπουργός Άμυνας, Υπουργός Εξωτερικών, στη συνέχεια Καγκελάριος Οικονομικών, πριν γίνει Πρωθυπουργός το 1957.
Κληρονομώντας το απογοητευμένο Συντηρητικό κόμμα του Άντονι Ίντεν και έχοντας να ηγηθεί μιας χώρας με πολιτική αβεβαιότητα, ο Μακμίλαν είπε στη βασίλισσα ότι δεν πίστευε ότι η κυβέρνησή του θα διαρκούσε περισσότερο από 6 μήνες.
Παρά τις επιφυλάξεις του, ο Μακμίλαν συνέχισε να υπηρετεί το έθνος του για 6 χρόνια.
Ο Μακμίλαν βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζοντας ότι το κοινό «ποτέ δεν τα βρήκε τόσο καλά».
Οι εντάσεις γύρω από τον Ψυχρό Πόλεμο αυξάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Μακμίλαν, με τον Πρωθυπουργό να πρέπει να αντιμετωπίσει την κουβανική κρίση πυραύλων του 1962 και να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών.
4. Άλεκ Ντάγκλας Χιουμ
1963-1964, Συντηρητικό Κόμμα
Παρά το γεγονός ότι υπηρέτησε ως Πρωθυπουργός μόνο για 363 ημέρες, ο Ντάγκλας Χιουμ κατάφερε να επιβλέψει την κατάργηση της διατήρησης των τιμών μεταπώλησης και τις συναλλαγές με τα συνδικάτα.
Πηγή Φωτογραφίας: YouTube
5. Χάρολντ Ουίλσον
1964-1970, Εργατικό Κόμμα
Ο γεννημένος στο Γιορκσάιρ πολιτικός των Εργατικών, Χάρολντ Ουίλσον, ήταν περισσότερο γνωστός για την εφαρμογή κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, την ισότητα των φύλων και την παιδική φτώχεια, μεταξύ άλλων κοινωνικών θεμάτων.
6. Έντουαρντ Χιθ
1970-1974, Συντηρητικό Κόμμα
Ο Τεντ Χιθ ήταν πρωθυπουργός σε μια περίοδο μεγάλης βιομηχανικής και οικονομικής αναταραχής, που τελικά οδήγησε τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1973.
Ο Χιθ ακολούθησε επίσης πολλά οικονομικά ιδανικά και πολιτικές που αργότερα θα ταυτίζονταν με τον «Θάτσερισμό», ωστόσο, καθώς τα ποσοστά ανεργίας συνέχιζαν να αυξάνονται και η δύναμη των συνδικάτων μεγάλωνε, ο Χιθ αναγκάστηκε να στρέψει τις πολιτικές του.
Χάρολντ Ουίλσον...και πάλι
1974-1976, Εργατικό κόμμα
7. Τζέιμς Κάλαχαν
1976-1979, Εργατικό Κόμμα
Ο «Big Jim» κέρδισε τις ηγετικές εκλογές μετά την παραίτηση-σοκ του Χάρολντ Γουίλσον το 1976. Παρά τη φαινομενική δημοτικότητά του στο εσωτερικό του κόμματός του, ο Κάλαχαν έχασε έδρες στο Κοινοβούλιο την πρώτη μέρα στην εξουσία. Αναγκάστηκε να βασιστεί στο Φιλελεύθερο Κόμμα και στη συνέχεια στο SNP καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του. Αυτό ήταν που πυροδότησε και το δημοψήφισμα του 1979 για την εκχώρηση εξουσιών στη Σκωτία.
Ο Κάλαχαν ήταν επίσης υπεύθυνος για τον Αστυνομικό Νόμο του 1976, ο οποίος επισημοποίησε τις καταγγελίες και τις διαδικασίες της αστυνομίας, και τον νόμο περί στέγασης του 1977, ο οποίος παρείχε στέγη σε άστεγους.
Αυτό που είναι ίσως το πιο σημαντικό γεγονός στην ηγεσία του Κάλαχαν ήταν ο «Χειμώνας της δυσαρέσκειας», όπου οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα προχώρησαν σε απεργίες. Τότε ο Κάλαχαν έλαβε ψήφο δυσπιστίας.
8. Μάργκαρετ Θάτσερ
1979-1990, Συντηρητικό Κόμμα
Γνωστή ως «Σιδηρά Κυρία», η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Ενώ σταδιακά βελτίωσε την κατάσταση της οικονομίας στα δύο πρώτα χρόνια της θητείας της, οδήγησε τη χώρα σε πόλεμο εναντίον της Αργεντινής, για τα νησιά Φώκλαντ.
Το ριζοσπαστικό της πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης είχε σκοπό να αυξήσει την αυτοδυναμία της, ωστόσο, πολλές από τις ενέργειές της – συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος ανθρακωρυχείων – προκάλεσαν σάλο στις εργατικές τάξεις, με τις απεργιακές κινητοποιήσεις να γίνονται κύριο θέμα καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της.
9. Τζον Μέιτζορ
1990-1997, Συντηρητικό Κόμμα
Ο Τζον Μέιτζορ είναι περισσότερο γνωστός για την έναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία και για την αναζωογόνηση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της εποχής του, ο Μέιτζορ, πήρε ηγετικό ρόλο δίπλα στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου.
10. Τόνι Μπλερ
1997-2007, Εργατικό κόμμα
Όταν εξελέγη το 1997 ο Μπλερ θεωρήθηκε ως ένας χαρισματικός πολιτικός και το πρόσωπο των Νέων Εργατικών. Ο πρωθυπουργός συγκέντρωσε τεράστια δημόσια υποστήριξη, με πολλούς να πιστεύουν ότι εκπροσωπεί τη σύγχρονη εποχή και ότι έχει την ικανότητα να προχωρήσει το έθνος.
Ο Μπλερ συνέχισε να επικεντρώνεται στην ειρηνευτική διαδικασία της Βόρειας Ιρλανδίας, πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής το 1998.
Ο Πρωθυπουργός ήταν επίσης υπεύθυνος για τη μεταρρύθμιση της Βουλής των Λόρδων, τον Νόμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την αποκέντρωση στη Σκωτία και την Ουαλία και άλλα.
Χρόνια αργότερα, το 2001, ο Τόνι Μπλερ απάντησε στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, συμμετέχοντας στον πόλεμο με το Ιράκ. Εκείνη την εποχή, η υπόθεση του πολέμου βασίστηκε στην πεποίθηση ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ. Αυτό έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ο πρωθυπουργός οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο σε έναν παράνομο πόλεμο.
11. Γκόρντον Μπράουν
2007-2010, Εργατικό Κόμμα
Υπό την ηγεσία του Γκόρντον Μπράουν ξεκίνησε η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Επίσης, επέβλεψε τον πρώτο νόμο στον κόσμο για την κλιματική αλλαγή και εστίασε στην αποκέντρωση εξουσιών στη Βόρεια Ιρλανδία.
12. Ντέιβιντ Κάμερον
2010-2016, Συντηρητικό Κόμμα
Ξεπερνώντας το ρεκόρ του Τόνι Μπλερ, ο Ντέιβιντ Κάμερον έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός από το 1812.
Μετά τις Γενικές Εκλογές του 2010 ο Κάμερον σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με τους Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς, με επικεφαλής τον Νικ Κλεγκ.
Από την αρχή, ο Κάμερον κατέστησε σαφές ότι ήθελε να αφήσει στην άκρη τις πολιτικές διαφορές για να καταλήξει σε ένα σχέδιο δράσης για το «κοινό καλό».
Ως απάντηση στη Μεγάλη Ύφεση, ο Ντέιβιντ Κάμερον υποστήριξε πολιτική λιτότητας, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μείωσης του ελλείμματος με τη μείωση των κρατικών δαπανών, κάτι που οδήγησε σε μεγάλες περικοπές στον δημόσιο τομέα.
Αφού προκήρυξε δημοψήφισμα για το αν η Βρετανία θα έπρεπε να παραμείνει ή να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2016, ο Κάμερον παραιτήθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού.
13. Τερέζα Μέι
2016-2019, Συντηρητικό Κόμμα
Το πιο σημαντικό σημείο στην καριέρα της Μέι είναι η εφαρμογή του Brexit και οι διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
14. Μπόρις Τζόνσον
2019-2022, Συντηρητικό Κόμμα
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε μια από τις μεγαλύτερες ιστορίες επιτυχίας στο Συντηρητικό Κόμμα για να εξασφαλίσει την ηγεσία του, ωστόσο, έπεσε σκληρά όταν έχασε την εμπιστοσύνη των στενότερων βουλευτών του. Έπεσε επίσης στα μάτια του κοινού μετά το σκάνδαλο Partygate, κατά το οποίο παραβίασε τους περιορισμούς και το lockdown για τον κορωνοϊό.
15. Λιζ Τρας
2022-σήμερα, Συντηρητικό Κόμμα
Η Λιζ Τρας κέρδισε τον Ρίσι Σούνακ για να γίνει πρωθυπουργός της Βρετανίας. Μέχρι στιγμής έχει κάνει μεγάλες δεσμεύσεις να μειώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας και τους φόρους.