Η ζωή της Σύριας κολυμβήτριας που από το ναυάγιο του Αιγαίου βρέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες
- 08/08/2016, 15:45
- SHARE
Η 18χρονη Γιούσρα Μαρντίνι δίνει μαθήματα ζωής κι ελπίδας, σε όλους όσους συνεχίζουν να αναζητούν ένα καλύτερο αύριο.
Πριν ένα χρόνο, η Γιούσρα Μαρντίνι έφυγε από τη Συρία και κολύμπησε για να σώσει τη ζωή της. Σήμερα είναι μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας των προσφύγων που αγωνίζονται στο Ρίο.
«Πριν επιβιβαστούμε στη βάρκα, μας έλεγαν ότι θα πεθάνουμε. Ετσι, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ανεβαίνεις εκεί, είναι ο θάνατος», διηγήθηκε στους δημοσιογράφους η νεαρή αθλήτρια στο Ολυμπιακό χωριό στη Βραζιλία και συμπλήρωνε για την απίστευτη περιπέτεια της στα παγωμένα νερά του Αιγαίου:
«Με το ένα χέρι κολυμπούσα, με το άλλο τραβούσα τη βάρκα μ’ ένα σκοινί. Δεν μπορώ να περιγράψω την εμπειρία». Κατάφερε όμως, τελικά, να περάσει στην Ελλάδα.
Η 18χρονη αγωνίστηκε στους προκριματικούς των 100μ. πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα παρότι δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό.
Παρακάτω δείτε το ηρωικό της ταξίδι αλλά και το πώς κατέληξε να γίνει μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας των προσφύγων:
Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2016
Kατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, η Γιούσρα παρέλασε μαζί με την ολυμπιακή ομάδα προσφύγων.
H ζωή της στη Συρία
H Γιούσρα και η αδερφή της άρχισαν να ασχολούνται με την κολύμβηση πολλά χρόνια πριν. Μάλιστα, ήταν γνωστές ως «τα λαμπερά αστέρια κολύμβησης» στο σύλλογό τους στη Συρία. Μέχρι που ήρθε ο πόλεμος στη χώρα και διατάραξε την εκπαίδευσή τους. Οι γονείς τους προσπάθησαν να τις κρατήσουν μακριά από τις εμπόλεμες ζώνες, ωστόσο η μάχες εξαπλώθηκαν και αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.
Το ταξίδι τους ξεκινά
Η Γιούσρα και η αδερφή της εγκατέλειψαν τη Συρία στις αρχές Αυγούστου του περασμένου έτους, επιβιβάστηκαν σε ένα φουσκωτό από την Τουρκία και βρέθηκαν στη Λέσβο μαζί με άλλους 20 πρόσφυγες. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους ο κινητήρας της βάρκας χάλασε και μόνο τα δυο κορίτσια γνώριζαν από κολύμπι. Έτσι αποφάσισαν να πηδήξουν στη θάλασσα και έπειτα από πολύ ώρα έφτασαν στην ακτή, σώζοντας παράλληλα και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες της βάρκας.
Προορισμός τους η Γερμανία
Οι δυο αδελφές συνέχισαν το ταξίδι τους με προορισμό τη Γερμανία. Πέρασαν από πέντε χώρες αντιμετωπίζοντας απίστευτα προβλήματα. Συνελήφθησαν στα σύνορα, έχασαν χρήματα και πολλά προσωπικά αντικείμενα. Παρ’ όλα αυτά, οι δυο τους παρέμειναν ενωμένες και ισχυρές και δεν τα παράτησαν. Έπειτα από 35 ημέρες πορείας έφτασαν στη Γερμανία.
Η ζωή στη Γερμανία
Στη Γερμανία οι δυο αδελφές συνάντησαν τους γονείς τους. Λίγο μετά την άφιξή τους στο Βερολίνο, έγιναν μέλος μιας τοπικής λέσχης κολύμβησης. Στόχος της Μαρντίνι ήταν να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, ωστόσο, ο προπονητής της είδε τεράστια πρόοδο και την ώθησε να συμμετέχει στους αγώνες του Ρίο.
H προετοιμασία για το Ρίο
Στη συνέχεια Γιούσρα δέχθηκε μια υποτροφία από τη Επιτροπή Ολυμπιακής Αλληλεγγύης της ΔΟΕ. Η συγκεκριμένη υποτροφία στηρίζει τους αθλητές για να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το καθημερινό της πρόγραμμα μέχρι την αποχώρησή της για το Ρίο περιελάμβανε μαθήματα στο σχολείο και ενταντική προπόνηση την κολύμβηση.
Η Μαρτίνι κάνει περήφανους όλους τους πρόσφυγες
H Γιούσρα κατάφερε να νικήσει στην κούρσα της στους προκριματικούς των 100μ. πεταλούδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξασφαλίζοντας την πρόκρισή της στους ημιτελικούς.