Ιδού οι εταιρείες στις οποίες θέλουν οι περισσότεροι να εργάζονται
- 20/02/2020, 18:30
- SHARE
Εδώ και 23 χρόνια το Fortune δημοσιεύει τη λίστα 100 Best Companies to Work For σε συνεργασία με την εταιρεία Great Place to Work. Η φετινή λίστα επιβεβαιώνει τρία πράγματα: Η συμπερίληψη και η ποικιλομορφία είναι ο κανόνας για τις εταιρείες που βάζουν στο επίκεντρο τους εργαζομένους τους. Το επίπεδο ανεβαίνει κάθε χρόνο. Και η ευχαρίστηση στον χώρο εργασίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα άπιαστο όνειρο.
Ιδού οι δέκα κορυφαίες εταιρείες από πλευράς ευχαρίστησης των εργαζομένων τους:
10. Kimpton Hotels & Restaurants
Πολλές εταιρείες λένε ότι η ποικιλομορφία και η συμπερίληψη είναι βασικές τους προτεραιότητες, αλλά η Kimpton το εννοεί κιόλας. Το 2019, ο όμιλος μπουτίκ ξενοδοχείων και εστιατορίων θέσπισε μια σειρά πρωτοβουλιών που εστιάζουν στην πρόσληψη ατόμων με πολυποίκιλα υπόβαθρα. Για παράδειγμα, συνεργάστηκε με μη κερδοσκοπικές οργανώσεις όπως η Trans Can Work και η Mom Project, η οποία βοηθάει μητέρες να επανέλθουν στην αγορά εργασίας. Η Kimpton συνεργάστηκε επίσης με την ένωση DirectEmployers Association, η οποία αναρτά τις αγγελίες για εργασία της εταιρείας σε πάνω από 200 ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία ή σε άτομα με ποικιλόμορφα υπόβαθρα. Πάνω από το 50% του προσωπικού της Kimpton προέρχεται από μειονοτικές ομάδες.
9. American Express
Το σλόγκαν της γνωστής πιστωτικής κάρτας είναι: «Μην φύγεις από το σπίτι χωρίς αυτήν». Το ίδιο, σε μια ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή, μπορεί να λεχθεί για την απασχόληση στον παγκόσμιο γίγαντα πληρωμών: «Μην φύγεις από τη δουλειά αυτή εάν την έχεις ήδη». Οι εργαζόμενοι εκεί επισημαίνουν την έμφαση της εταιρείας σε προγράμματα ανάπτυξης καριέρας, όπως η πρωτοβουλία Colleague Value Proposition που δίνει προτεραιότητα σε ένα ευέλικτο περιβάλλον εργασίας και βοηθάει τους υπαλλήλους να διευρύνουν την γκάμα δεξιοτήτων τους για να ενισχύσουν τις προοπτικές καριέρας τους. Επιπλέον, το ίδρυμα American Express Foundation, που ιδρύθηκε το 1954, έχει δωρίσει σχεδόν 900 εκατ. δολάρια σε χιλιάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.
8. Stryker
Η συγκεκριμένη εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας, η οποία έχει επεκταθεί χάρη σε μια σειρά εξαγορών, έχει δώσει μεγάλη έμφαση στον εθελοντισμό και τη βιωσιμότητα. Επίλεκτοι υπάλληλοι μπορούν να εργαστούν εθελοντικά για 40 ώρες ετησίως μέσω της πρωτοβουλίας Operation Smile. Επιπρόσθετα, για κάθε μεταχειρισμένη ιατρική συσκευή που επιστρέφουν τα νοσοκομεία, η εταιρεία δωρίζει και φυτεύει ένα δέντρο. Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δέντρων που έχουν φυτευτεί είναι πάνω από 20.000!
7. Edward Jones
Μήπως δεν έχετε ακαδημαϊκό υπόβαθρο ή επαγγελματική εμπειρία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες; Κανένα πρόβλημα! Η εταιρεία επενδυτικών συμβουλών έχει αυτό που η ίδια αποκαλεί «το πιο συνεκτικό και πλήρες πρόγραμμα κατάρτισης», μέσω του οποίου τα έμπειρα στελέχη μοιράζονται τα φώτα και τις γνώσεις τους με τους νέους υπαλλήλους. Αυτό μακροπρόθεσμα μεταφράζεται σε εργασιακή ασφάλεια. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Edward Jones, όταν ένας νέος χρηματοοικονομικός σύμβουλος εξασφαλίζει υπό διαχείριση στοιχεία ενεργητικού ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει 85% πιθανότητες να συνεχίσει να εργάζεται στην εταιρεία σε βάθος πενταετίας. Επιπλέον, οι υπάλληλοι λαμβάνουν μπόνους τρεις φορές τον χρόνο καθώς και ετήσια αύξηση του μισθού βάσει της απόδοσής τους.
6. Salesforce
Στον κολοσσό του λογισμικού cloud ένα ασύλληπτο 52% των νεοπροσληφθέντων εργαζομένων προέρχεται από συστάσεις που έδωσαν τρέχοντες υπάλληλοι της εταιρείας. Η σημασία του γεγονότος αυτού είναι ευρύτερη, καθώς κάθε υπάλληλος παίρνει μπόνους 2.000 δολαρίων για κάθε επιτυχημένη σύσταση που δίνει – δηλαδή για κάθε άτομο που προτείνει στους διευθυντές και καταλήγει να προσληφθεί. Πέρυσι, συνολικά οι εργαζόμενοι κέρδισαν 7 εκατ. δολάρια χάρη στο συγκεκριμένο μέτρο! Οι διευθυντές έχουν εφτά εργάσιμες ημέρες για να αξιολογήσουν τους υποψηφίους και η εταιρεία έχει μια εξειδικευμένη εφαρμογή που επιτρέπει στους εργαζομένους να βλέπουν το στάτους των ατόμων που προτείνουν και μπορεί δυνητικά να προσληφθούν.
5. Workday
Όταν άνοιξε το νέο της εξαώροφο κτίριο γραφείων πέρυσι, η γνωστή εταιρεία εφαρμογών cloud για τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού γέμισε το κτίριο με θετικούς χώρους όπως αίθουσες παιχνιδιών και κήπους εσωτερικού χώρου. Η εταιρεία προσφέρει επίσης ένα τετράμηνο Πρόγραμμα Επιτάχυνσης Καριέρας επί πληρωμή, με στόχο την προσέλκυση βετεράνων των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Workday. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα Opportunity Onramps η Workday δίνει ευκαιρίες εκπαίδευσης, πρακτικής κατάρτισης και απασχόλησης σε μη παραδοσιακούς υποψηφίους από ποικίλα υπόβαθρα.
4. Cisco
Οι καινοτομίες της Cisco επεκτείνονται πέρα από τον δημοφιλή εξοπλισμό δικτύωσής της. Όταν οι εργαζόμενοι προσθέτουν ένα μωράκι στην οικογένεια, η απόφαση σχετικά με το πόση άδεια θα λάβει ο καθένας βασίζεται όχι στο φύλο αλλά στο εάν είναι ο βασικός προστάτης-κηδεμόνας του ή όχι. Και οι νέοι παππούδες και γιαγιάδες λαμβάνουν έως και τρεις ημέρες άδεια για να βοηθήσουν κι αυτοί. Εκτός από συνεδρίες με ψυχολόγους και εμψυχωτές, η Cisco προσφέρει στους υπαλλήλους δωρεάν έλεγχο για κατάθλιψη και άγχος, καθώς και μαθήματα γιόγκα σε κέντρα εκτός των γραφείων.
3. Wegmans Food Markets
Η 104 ετών οικογενειακή αλυσίδα σούπερ μάρκετ έχει πιστούς θαυμαστές ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων της. Τα ανώτερα στελέχη προσφέρουν στους εργαζομένους την ευκαιρία να γίνουν πρεσβευτές της στα οργανικά κτήματα που προμηθεύουν τα καταστήματα, ενώ συνδέουν τους υπαλλήλους με τον αντιπρόεδρο λειτουργιών της εταιρείας, Bob Farr, μέσω μιας πλατφόρμας ερωτήσεων και απαντήσεων με την επωνυμία «Ρωτήστε τον Μπομπ».Πάνω από 16.000 ερωτήματα έχουν απαντηθεί μέχρι τώρα. Και όπως λέει ένας εργαζόμενος: «Όταν η διοίκηση λέει ότι νοιάζεται, το δείχνει στις ενέργειές της».
2. Ultimate Software
Στην ένατη συνεχόμενη χρονιά της στη λίστα, η εταιρεία λογισμικού διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού βρέθηκε εκτός χρηματιστηρίου σε μια συμφωνία ύψους 11 δισ. δολαρίων. Στην Ultimate, οι εργαζόμενοι εκτιμούν όχι μόνο τα ασφαλιστικά προνόμια και την απεριόριστη άδεια, αλλά και μια κουλτούρα «ευχαριστίας», όπου τα διευθυντικά στελέχη προσφέρουν μικρά δωράκια στο γραφείο όπως π.χ. φρέσκα λουλούδια. Όσο για τα ταξίδια, κάθε εργαζόμενος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ταξίδι προσωπικής ανάπτυξης, ενώ πληρωμένες διακοπές σε μέρη όπως οι Μπαχάμες διατίθενται σε υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους της εταιρείας.
1. Hilton
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται μια μη τεχνολογική εταιρεία – γεγονός σπάνιο για τα δεδομένα του κόσμου των επιχειρήσεων. Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος Chris Nassetta, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 2007 και προσπαθεί έκτοτε να θεμελιώσει εκ νέου την κουλτούρα των ξενοδοχείων Hilton, βοηθάει ιδιαίτερα να διαθέτεις 430.000 εργαζομένους παγκοσμίως που προωθούν το εμπορικό σου σήμα και την αξιοπιστία σου. «Δεν παίζει ρόλο το ότι είμαστε Νο. 1. Δεν φτάνει αυτό» δήλωσε πρόσφατα στο Fortune ο Nassetta. Η Hilton βρίσκει συνεχώς τρόπους «να μαθαίνει» και «θα συνεχίσει να αλλάζει», όπως τονίζει ο ίδιος.
Βασικός στόχος του είναι να βελτιώσει τις απολαβές για όλη την γκάμα των εργαζομένων της εταιρείας, από τις καμαριέρες μέχρι τους διευθυντές ανθρωπίνων πόρων. Πέρυσι, η Hilton διεύρυνε την πολιτική γονικών αδειών της, προσφέροντας εγγυημένη άδεια 12 εβδομάδων με αποδοχές για τις νέες μαμάδες, και 4 εβδομάδων για τους μπαμπάδες και τους γονείς που υιοθετούν παιδί. Επιπλέον, κατά το 2020 θα συνεχιστεί το νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών από εργαζομένους σε όλα τα επίπεδα της εταιρείας, ανεξάρτητα από τη θέση. Και οι εργαζόμενοι της Hilton συνεχίζουν να απολαμβάνουν ενός ταξιδιωτικού προγράμματος που τους επιτρέπει να γίνονται οι ίδιοι πελάτες των ξενοδοχείων της αλυσίδας σε όλο τον κόσμο με μεγάλες εκπτώσεις.