Ιδού οι καλύτερες online πλατφόρμες μαθημάτων για δημιουργική καραντίνα
- 31/03/2020, 15:00
- SHARE
Για κάποιους οι μέρες της καραντίνας περνούν σχετικά γρήγορα, ενώ για άλλους βασανιστικά αργά. Το συναίσθημα της απομόνωσης σίγουρα δεν είναι ευχάριστο, ειδικά για ανθρώπους που βρίσκονται μόνοι. Παρόλα αυτά η απομόνωση κρίνεται επιβεβλημένη για να εξασφαλιστεί η μετέπειτα αρμονική συνύπαρξη.
Οι συνθήκες αυτές είναι πιθανό να ρίξουν την ψυχολογία μας και να μειώσουν την όρεξη και τη διάθεσή μας για να κάνουμε καινούρια πράγματα. Αυτό που μπορεί να μας κρατήσει συνδεδεμένους με καταστάσεις και πράγματα που κάναμε μέχρι πρότινος είναι η τεχνολογία. Πέρα από την επικοινωνία και την ψυχαγωγία που μας προσφέρει εν μέσω καραντίνας, μπορεί να συμπληρώσει τα κενά της ημέρας με διαδικτυακή εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, μαθαίνοντάς μάς κάθε μέρα και κάτι καινούργιο. Ας δούμε παρακάτω πώς μπορεί να γίνει αυτό και με ποιες εφαρμογές.
9. Mathesis
Τα διαδικτυακά μαθήματα από το Mathesis έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν όσοι το επιθυμούν, μετά από συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης του ΙΤΕ. Πρόκειται για τα εξής μαθήματα:
– Ένα τέλος, μια αρχή: Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, 11ος – 18ος αιώνας με διδάσκουσα τη Μαρία Ευθυμίου, Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– Επιστήμη για Όλους: Σειρά πειραμάτων για παιδιά με απλά υλικά (κατάλληλο και για παιδιά). Διδάσκουσα Τίνα Νάντσου, Σχολή Χιλλ – Πανεπιστήμιο Αθηνών.
– Aριστοτελική Ηθική. Διδάσκων Παύλος Κόντος, Πανεπιστήμιο Πατρών.
– Ταξίδι στο Σύμπαν: Σταθμός πρώτος – Το ηλιακό μας σύστημα (κατάλληλο και για παιδιά). Διδάσκοντες Βάσω Παυλίδου και Κώστας Τάσσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης.
– Εισαγωγή στην Κβαντική Φυσική 1: Οι βασικές αρχές. Διδάσκων Στέφανος Τραχανάς, ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
– Στην κορυφή του παγκόσμιου στόλου 2: Η διαμόρφωση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων. Διδάσκουσα: Τζελίνα Χαρλαύτη, ΙΜΣ/ΙΤΕ – Πανεπιστήμιο Κρήτης.
– Εισαγωγή στην ανάπτυξη ιστοσελίδων με HTML5 / CSS3 / Javascript. Διδάσκων Νίκος Αβούρης, Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα μαθήματα προσφέρονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου στη διεύθυνση mathesis.cup.gr, η εγγραφή είναι απλή και ανοιχτή σε όλους. Αρκεί μία διεύθυνση email και δεν ζητείται κάποιο δικαιολογητικό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα από τον Η/Υ, το tablet ή ακόμα και το κινητό τους, χωρίς να απαιτείται πρόσθετος εξοπλισμός, ενώ τα μαθήματα είναι μαγνητοσκοπημένα και μπορούν να τα παρακολουθούν τις ώρες που επιθυμούν. Ένα μάθημα διαρκεί περίπου 4-6 εβδομάδες, ενώ τα περισσότερα μαθήματα δεν απαιτούν προηγούμενη γνώση του πεδίου. Ορισμένα μαθήματα μπορούν να τα παρακολουθήσουν και μικρότερες ηλικίες και η παρακολούθηση είναι πάντα και για όλους δωρεάν.
8. Coursera
Μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες εκπαίδευσης ενηλίκων ακούει στο όνομα Coursera. Σε αυτή βρίσκει κανείς πληθώρα μαθημάτων σε διάφορους τομείς, όπως αυτόν της τεχνολογίας ( business analytics, graphic design, Python, IT, AI και cloud engineering), της υγείας, των επιχειρήσεων (ηγεσία, διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, οικονομική διαχείριση, marketing κ.α.) των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών, (ιστορία και φιλοσοφία), των κοινωνικών επιστημών, των ξένων γλωσσών, των μαθηματικών και άλλων.
Στην πλατφόρμα υπάρχουν και δωρεάν μαθήματα καθώς και μαθήματα επί πληρωμή. Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα δίνεται και πιστοποίηση παρακολούθησης εφόσον ο χρήστης επιτύχει στα απαραίτητα τεστ.
7. Udemy
Μια εξίσου διαδεδομένη πλατφόρμα online εκπαίδευσης είναι και η Udemy η οποία μάλιστα έχει μεγάλη απήχηση διεθνώς. Στόχος της όπως αναφέρει στο website της ο «εκδημοκρατισμός» της εκπαίδευσης και η πρόσβαση όλων σε αυτή.
Αυτή τη στιγμή η Udemy αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές αγορές online μαθημάτων συνδέοντας εκατομμύρια εκπαιδευόμενους με μια δεξαμενή 100 χιλιάδων και πλέον μαθημάτων από 57 χιλιάδες. εκπαιδευτές σε 65 γλώσσες. Στην πλατφόρμα βρίσκει κανείς πάνω από 1.000 δωρεάν μαθήματα ενώ επί πληρωμή υπάρχουν περισσότερα από 10.000.
Όσο για την θεματική των μαθημάτων και εδώ ποικίλει. Ψάχνοντας εντοπίζει κανείς από μαθήματα για προγραμματισμό, για επιχειρήσεις, για οικονομικά και λογιστικά, για IT μέχρι μαθήματα για την καλλιέργεια ιδιαίτερων δεξιοτήτων, όπως η παραγωγικότητα, η ισχυροποίηση της μνήμης και της απομνημόνευσης, η δημιουργικότητα, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, η διαχείριση του άγχους, η ευτυχία και πολλά πολλά άλλα.
6. Alison
Με 14 εκατ. εκπαιδευόμενους και 2 εκατ. αποφοίτους από τα 1.000 online μαθήματα που διαθέτει και η πλατφόρμα Alison συγκαταλέγεται στις δημοφιλείς επιλογές. Σε αυτή βρίσκει κανείς μαθήματα σε τομείς όπως υγεία, επιχειρήσεις, επιστήμη, ανθρωπιστικές επιστήμες, θετικές επιστήμες, lifestyle, ξένες γλώσσες και αρκετά εξ αυτών μπορεί να τα παρακολουθήσει δωρεάν.
Ωστόσο αν η παρακολούθηση συνοδεύεται από πιστοποίηση θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο κάθε φορά, αντίτιμο, χωρίς αυτό να είναι ιδιαιτέρως υψηλό.
5. EdX
140 γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και τα Harvard και MIT έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους προσφέροντας την πλατφόρμα EdX. Σε αυτή βρίσκει κανείς πληθώρα δωρεάν μαθημάτων για εξ αποστάσεως εκπαίδευση σε τομείς όπως computer science, data science, business και management ανθρωπιστικές επιστήμες, ξένες γλώσσες κλπ. Η πλατφόρμα παρέχει σε κάθε μαθητή και την απαραίτητη πιστοποίηση μετά το πέρας των μαθημάτων.
4. FutureLearn
«O κορονοϊός επηρεάζει την εκπαίδευση ή την εργασία σας; Εξερευνήστε τα online μαθήματα του FutureLearn για να συνεχίσετε την εκπαίδευσή σας, να καλλιεργήσετε τις ατομικές σας δεξιότητες αλλά και να συνδεθείτε με τους ειδικούς σε κάθε τομέα» είναι το μήνυμα που διαβάζει κανείς με το επισκεφτεί την πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης FutureLearn. Πρόκειται για την διαδικτυακή πλατφόρμα του ανοιχτού πανεπιστημίου της Αγγλίας, η οποία προσφέρει πλήθος μαθημάτων από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Και στην πλατφόρμα FutureLearn η εκπαίδευση συνοδεύεται από πιστοποιητικό παρακολούθησης, μετά το πέρας των μαθημάτων
3. TED
Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε με στόχο την διάδοση «ιδεών που αξίζει να ακουστούν» είναι μάλλον γνωστός στους περισσότερους. Έχοντας διευρυνθεί αρκετά σε αυτά τα χρόνια ζωής του, το Ted, διαθέτει πλέον αμέτρητα βίντεο που καλύπτουν θέματα όπως τεχνολογία κι επιστήμες, σχέδιο, επιχειρήσεις, συνεργασίες, καινοτομία, περιβάλλον, επικοινωνία, ακτιβισμός, ανάπτυξη του παιδιού και άλλα σε 100 γλώσσες. Παρότι στην περίπτωση του TED δεν υπάρχει κάποια πιστοποίηση και δεν πρόκειται για κανονικά μαθήματα όπως στις περισσότερες από τις πιο πάνω πλατφόρμες, σίγουρα θα μπορέσετε να ανοίξετε τους ορίζοντές σας παρακολουθώντας μικρότερης έκτασης και λιγότερο απαιτητικά βίντεο.
2. Opencourses.gr
Η ελληνική εκδοχή εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης προσφέρεται μέσω της πλατφόρμας opencourses.gr στην οποία συμμετέχουν 26 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα όπως Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πολλά άλλα. Αυτά έχουν καταχωρήσει πάνω από 3750 μαθήματα από 4000 διδάσκοντες.
Πρόκειται για μαθήματα που διδάσκονται στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας μας για το ψηφιακό περιβάλλον τα οποία είναι δωρεάν διαθέσιμα να διευρύνουν τις γνώσεις μας χωρίς ωστόσο να παρέχουν κάποια πιστοποίηση.
1. Παρακολουθήστε δωρεάν το δημοφιλέστερο μάθημα του Yale: Μαθήματα Ευτυχίας
Στο φιλοσοφικό ερώτημα να διδάσκεται η ευτυχία απαντά καταφατικά ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα του Yale τα οποία ενόψει της πανδημίας διατίθεται από την 1 Απριλίου δωρεάν μέσω της πλατφόρμας Coursera.
Το μάθημα με θέμα την ευτυχία ξεκίνησε να διδάσκεται για πρώτη φορά την άνοιξη του 2018 από την καθηγήτρια γνωστικών επιστημών και ψυχολογίας του Yale, Laurie Santos.
Στο μάθημά της η Santos συνδύαζε την θετική ψυχολογία με τις πραγματικές εφαρμογές της συμπεριφορικής επιστήμης, απορρίπτοντας δημοφιλείς απαντήσεις στο ερώτημα «τι μας κάνει ευτυχισμένους ευτυχισμένους». Καταρρίπτοντας τα status symbol ενός λαού που παρά την ευημερία του έβγαινε στη 19η θέση της λίστας με τις ευτυχέστες χώρες του πλανήτη έγινε το πιο δημοφιλές μάθημα στα 317 χρόνια λειτουργίας του Yale και συγκέντρωση το ενδιαφέρον διεθνών και τοπικών μέσων ενημέρωσης. Παρότι οι μεγάλες διαλέξεις του Yale δεν υπερβαίνουν τους 600 φοιτητές, στο μάθημα «Ψυχολογία και καλή ζωή» είχαν εγγραφεί 1.182.
Σε αυτό, οι φοιτητές διδάσκονται πρακτικές συμβουλές για το πως να επιλέξουν μία εργασία με νόημα, πως να μάθουν να έχουν στόχους που μακροπρόθεσμα θα τους κάνουν ευτυχισμένους αλλά και συνήθειες που θα οδηγήσουν σε μια πραγματικά ολοκληρωμένη ζωή.