ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Οι σημαντικότερες κόντρες των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων

ΗΠΑ εναντίον Κίνας: Οι σημαντικότερες κόντρες των δύο παγκόσμιων υπερδυνάμεων
epa08652219 Chinese and USA flag are seen among others in SMIC factory in Shanghai, China, 07 September 2020. SMIC (Semiconductor Manufacturing International Corporation), Chinese chip maker corporation, became the target of export restrictions by USA according to US Defence Department officials. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ισορροπία στις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια παγκόσμια σύγκρουση.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δηλώνουν αισιόδοξοι για την πρόοδο στη σχέση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, μετά την επίσκεψη στο Πεκίνο του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, οι βαθιές διαφωνίες επιμένουν μεταξύ τους επιμένουν, με τις δυο χώρες να έχουν μακριά και πολύπλοκη ιστορία.

«Τα δύο μέρη σημείωσαν πρόοδο και κατέληξαν σε συνεννόηση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε ο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει ποια ακριβώς ήταν αυτά. Χαρακτήρισε «καλό πράγμα» την «πρόοδο», σύμφωνα με την κινεζική κρατική τηλεόραση CCTV.

«Βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο», έκρινε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Καλιφόρνια, κρίνοντας πως ο κ. Μπλίνκεν έκανε «εξαιρετική δουλειά» στο Πεκίνο.

Η κινεζική και η αμερική οικονομία μπορεί να είναι άμεσα συνδεδεμένες σε όλους σχεδόν τους τομείς, ωστόσο, οι σχέσεις τους σε πολιτικό επίπεδο έχουν περάσει από πολλά κύματα. Ας θυμηθούμε τις πιο ταραχώδεις στιγμές στην ιστορία των δυο υπερδυνάμεων.