Η ιστορία του iPhone
- 06/10/2013, 10:53
- SHARE
Από την πρώτη γενιά και το iOS, στο διπλό μοντέλο του 2013 και τα εκατομμύρια πωλήσεων.
Μετά από έξι χρόνια και έξι γενιές, το έξυπνο τηλέφωνο της Apple έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που ο κόσμος χρησιμοποιεί τις κινητές συσκευές.
Το ντεμπούτο του iPhone
Έτος: 2007
Η αρχική έμπνευση προκύπτει από μια οθόνη αφής που είχε δει στις αρχές του 2000 ο Στιβ Τζομπς. Με εντυπωσιακό σχεδιασμό από αλουμίνιο και ενισχυμένο γυαλί, το πρώτο iPhone έκανε τον ανταγωνισμό με το BlackBerry να μοιάζει σχεδόν προκατακλυσμιαίος. Το πιο καινοτόμο χαρακτηριστικό του όμως ήταν η τεχνολογία αφής. Η ανάπτυξη της καινοτομίας αυτής κόστισε στην Apple 150 εκ. δολάρια, νούμερο που ωχριά μπροστά στις πωλήσεις ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων του τηλεφώνου.
Η πρώτη γενιά iPhone
Έτος: 2007
Η πρώτη γενιά του iPhone είχε τιμή μέχρι και 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια και είχε πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή: επεξεργαστή 400MHz, 128 MB μνήμης, κάμερα 2 megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320 x 480 και μέχρι 16 gigabyte αποθηκευτικό χώρο. Λειτουργούσε στο δίκτυο EDGE της AT&T αντί του ταχύτερου 3G.
iPhone 3G
Έτος: 2008
Στη συνέχεια, η Apple λάνσαρε το iPhone 3G, διάδοχο του πρώτου μοντέλου που διατήρησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά του αλλά αντί για αλουμινένιο πλαίσιο είχε προαιρετικά ένα μαυρόασπρο πλαστικό πίσω κάλυμμα. Η εταιρεία αναβάθμισε και το λογισμικό στο iOS 2.0 και εισήγαγε το App Store, ένα πρόγραμμα που προσφέρει πλέον άνω των 900.000 εφαρμογών.
iPhone 3GS
Έτος: 2009
To iPhone 3GS είχε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς: ταχύτερο επεξεργαστή στα 600 MHz, διπλή μνήμη, καλύτερη λειτουργία 3G, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και κάμερα 3,2 megapixel. Αυτές οι αναβαθμίσεις έκαναν το iPhone δυο φορές ισχυρότερο από τα παλαιότερα μοντέλα. Το 3GS πούλησε ένα εκατομμύριο κομμάτια το πρώτο σαββατοκύριακο που κυκλοφόρησε.
iPhone 4 «Αντένα-γκέιτ»
Έτος: 2010
«Τέρμα με το παλιό, εμπρός για το νέο,» έμοιαζε να είναι η φιλοσοφία πίσω από το iPhone 4, εγκαταλείποντας το παλαιότερο πλαίσιο από πλαστικό και χρησιμοποιώντας ένα πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι. Το πλαίσιο λειτουργούσε επίσης ως κεραία, μια σχεδιαστική επιλογή που δημιούργησε αντιπαράθεση γιατί οι χρήστες παραπονούνταν ότι το σήμα του κινητού εξασθενούσε όταν το κρατούσαν από τη βάση του. Του δόθηκε το παρατσούκλι «Αντένα-γκέιτ» κι έγινε τόσο θέμα που η Apple δημιούργησε μια ενημέρωση του λογισμικού που ενίσχυε το σήμα και μάλιστα πρόσφερε και δωρεάν πλαστικά καλύμματα που κάλυπταν την κεραία και διόρθωναν το πρόβλημα.
Χαρακτηριστικά του iPhone 4
Έτος: 2010
Εκτός από το θέμα με την κεραία, το iPhone 4 εισήγαγε μια σειρά από εντυπωσιακές βελτιώσεις. Μεταξύ αυτών ήταν η νέα οθόνη Retina που υπερδιπλασίαζε την ανάλυση σε 960 x 640, ταχύτερο επεξεργαστή 800 MHz A4, κάμερα 5 megapixel και διπλάσια μνήμη. «Αν αυτό που θέλετε είναι μέγεθος και σχήμα, όμορφο σχεδιασμό και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τη μπαταρία, ποιότητα κατασκευής και ευχαρίστηση, τότε το iPhone 4 είναι για σας», έγραφε ο αρθρογράφος των New York Times Ντέιβιντ Πογκ.
iPhone 4S
Έτος: 2011
H Apple εδραίωσε μια νέα παράδοση το 2011: Όταν το «S» ακολουθεί το όνομα του νέου μοντέλου, τότε αυτό θα μοιάζει πολύ με το περσινό. Αυτό συνέβη με το iPhone 4S, που ήταν ίδιο με το iPhone 4 εξωτερικά. Όμως εσωτερικά είχε διπλοπύρηνο επεξεργαστή Α5, κάμερα 8 megapixel και δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080p (δηλαδή HD). Η φωνητική βοηθός Siri ήταν επίσης νέο χαρακτηριστικό, διασκεδάζοντας του χρήστες με την έξυπνη ετοιμολογία της. Όταν της έκανες πρόταση γάμου, ώρες αφότου ρύθμιζες το τηλέφωνο, θα απαντούσε ότι δε σε γνωρίζει σχεδόν καθόλου. Αν επέμενες, θα απαντούσε ότι «η Άδεια Χρήσης δεν περιλαμβάνει το γάμο». Αυθάδης!
iPhone 5
Έτος: 2012
Η ανακοίνωση του iPhone 5 έγινε Σεπτέμβριο αντί για αρχές του καλοκαιριού. Η συσκευή είχε μεγαλύτερη οθόνη 4 ιντσών και το πλαίσιό της ήταν από αλουμίνιο και γυαλί, με αποτέλεσμα ένα κομψό μοντέλο που ήταν 18% πιο λεπτό και 20% ελαφρύτερο από το προηγούμενο. Είχε νέο επεξεργαστή Α6, 1GB RAM, μια βελτιωμένη εμπρόσθια κάμερα 1,3 megapixel και μια τροποποιημένη κάμερα 8 megapixel, προσφέροντας διπλάσιες επιδόσεις.
iOS6
Έτος: 2012
To iPhone 5 χρησιμοποιούσε το iOS6, περισσότερο γνωστό για τη χρήση των Apple Maps. Αν και πολλοί χρήστες δεν αντιμετώπισαν προβλήματα, άλλοι παραπονέθηκαν για λανθασμένες οδηγίες πλοήγησης ή ανακριβείς χάρτες με σημεία που έλειπαν. Το πρόβλημα με τους χάρτες έγινε τόσο μεγάλο που ο Τιμ Κουκ απολογήθηκε με επιστολή του προς τους πελάτες. «Λυπούμαστε πραγματικά για την ενόχληση που έχει προκαλέσει αυτό το θέμα στους πελάτες μας και κάνουμε ότι μπορούμε για να το διορθώσουμε». Η Apple δουλεύει πυρετωδώς για να βελτιώσει την εφαρμογή, ενημερώνοντας τις πληροφορίες των χαρτών και προσλαμβάνοντας νέο προσωπικό για να επισπεύσει τη λύση.
iPhone 5C και iPhone 5S
Έτος: 2013
Φέτος παρουσιάστηκαν δύο νέα μοντέλα iPhone: το υψηλών επιδόσεων 5S και το πολυσυζητημένο «φθηνό» 5C. To πρώτο έχει το σχεδιασμό του τελευταίου μοντέλου αλλά διατίθεται και σε χρυσό χρώμα. Έχει 64-bit επεξεργαστή Α7 που διπλασιάζει τις επιδόσεις, και σαρωτή αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος που αποκαλείται Touch ID. Το πλαστικό 5C διατίθεται σε πέντε χρώματα και έχει τιμή εκκίνησης τα 99 δολάρια με διετές συμβόλαιο. Παρά τις εικασίες ότι οι φετινές πωλήσεις δε θα έφθαναν τις περσινές, η Apple πούλησε 9 εκατομμύρια συσκευές τις πρώτες τρεις μέρες – ένα νέο ρεκόρ, όπως επεσήμανε ο Κουκ.