Οι καλύτερες χώρες για να ιδρύσεις επιχείρηση
- 02/10/2013, 17:34
- SHARE
Εκεί όπου οι διαδικασίες είναι απλές, γρήγορες και μπορείς να ξεκινήσεις να πουλάς από την επόμενη μέρα.
Του Κώστα Φαρμάκη
Στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία ακούμε συνεχώς πως είναι εύκολο πλέον να ιδρύσει κανείς εταιρεία σε άλλη χώρα από εκείνη της διαμονής του και ότι η επέκταση μιας επιχείρησης εκτός συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για να «απογειωθούν» οι δουλειές της.
Το πρώτο που εξετάζει ένας επιχειρηματίας είναι αν υπάρχει αγορά για το προϊόν του στη συγκεκριμένη χώρα. Το αμέσως επόμενο είναι πόσο «φιλικό» είναι το περιβάλλον εκεί και τι διαδικασίες χρειάζονται για να αποκτήσει παρουσία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ερευνά τις διαδικασίες που απαιτούνται σε κάθε χώρα για την έναρξη μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης, κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τα βήματα που χρειάζονται, το κόστος ίδρυσης σε φόρους και παράβολα, καθώς και το απαιτούμενο κεφάλαιο, και δημοσιεύει τα συμπεράσματά της.
Μόλις μία δυτικοευρωπαϊκή χώρα βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα! Τρεις πρώην «ανατολικές», μία αφρικανική και τέσσερις από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού (οι… γνωστοί συνήθεις ύποπτοι).
Η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση 146 ανάμεσα σε 185 χώρες (11 βήματα για την ίδρυση και περίπου 3.700 € κόστος), πράγμα όχι και τόσο φοβερό αν συνεκτιμήσει κανείς πως η Κίνα βρίσκεται στη θέση 151, η Ισπανία στην 136 και η Τσεχία στην 140.
Φυσικά, όπως θα δούμε, η ευκολία ίδρυσης δεν σημαίνει πάντα και ευκολία στην καθημερινή λειτουργία.
Ας δούμε ποιοι είναι στην κορυφή!
1. Νέα Ζηλανδία
Με 95 ευρώ, μια online αίτηση/δήλωση και μία μέρα αναμονή, όλα είναι έτοιμα για να αρχίσεις να κάνεις business. Φορολογικό μητρώο, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ. δημιουργούνται άμεσα.
2. Αυστραλία
Για να ιδρύσει κανείς Ε.Π.Ε. πληρώνει 288 ευρώ και συμπληρώνει τις σχετικές online φόρμες. Όπως και στη Νέα Ζηλανδία, φορολογικό μητρώο, τραπεζικοί λογαριασμοί κ.λπ. δημιουργούνται άμεσα.
3. Καναδάς
Μία online αίτηση και πέντε μέρες αναμονή για να λάβεις το αντίστοιχο ΑΦΜ.
4. Σιγκαπούρη
Τρία βήματα και 227 ευρώ απαιτεί το κράτος για να ιδρύσεις μια μικρομεσαία επιχείρηση στο έδαφός της. Από την επόμενη μέρα απολαμβάνεις να δουλεύεις στη Νο1 χώρα στον κόσμο ως προς την περαιτέρω ευκολία λειτουργίας των επιχειρήσεων.
5. FYROM
Μόλις δύο βήματα, μία μέρα και 77 ευρώ χρειάζονται για να δημιουργηθεί εδώ η επιχείρησή σας. Το one-stop-shop δουλεύει καταπληκτικά.
Διαβάστε ακομη: Οι εταιρείες-μαγνήτες των αποφοίτων
6. Χονγκ Κονγκ
Τρία βήματα -εκ των οποίων το ένα είναι η online αίτηση και το άλλο η δημιουργία σφραγίδας-, τρεις μέρες και 238 ευρώ χρειάζονται για τον επίδοξο επιχειρηματία. Η χώρα είναι πρώτη στον κόσμο στην αποτελεσματικότητα της πολεοδομίας: οι άδειες βγαίνουν σε 45 ημέρες.
7. Γεωργία
Η απελπισμένη για επενδύσεις χώρα του Καυκάσου κατήργησε τη γραφειοκρατία -που αποτελούσε και πηγή διαφθοράς- μέσα σε μια νύχτα και το μόνο που χρειάζεται τώρα η νέα επιχείρηση είναι μια αίτηση στο αρμόδιο γραφείο, ένας τραπεζικός λογαριασμός και 90 ευρώ. Είναι 9η στον κόσμο στη λίστα Ease of Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία της καθημερινής λειτουργίας των εταιρειών.
8. Ρουάντα
Το τι ακριβώς θα πάει να κάνει κανείς εκεί είναι άσχετο. Η χώρα προσφέρει απλούστατη διαδικασία ίδρυσης με μόλις δύο βήματα: αίτηση και εγγραφή (16,5 ευρώ στο γκισέ, δωρεάν online) και αναμονή τριών ημερών για την έκδοση των επίσημων εγγράφων. Στον δείκτη Ease of Doing Business η χώρα είναι στη θέση 52 (η Ελλάδα στην 78).
9. Λευκορωσία
Πέντε μέρες, πέντε βήματα, 53 ευρώ και μηδενικό κεφάλαιο απαιτεί η χώρα που θα περίμενε κανείς ότι βασιλεύει η γραφειοκρατία. 58η στον κόσμο στην ευκολία λειτουργίας.
10. Ιρλανδία
Το πρώτο βήμα που απαιτείται είναι να ορκιστεί ο ιδρυτής ενώπιον επιτροπής ότι θα τηρήσει τους νόμους της χώρας (κόστος 10 ευρώ). Από εκεί και πέρα χρειάζονται άλλα τρία βήματα με κόστος 120 ευρώ.
Διαβάστε ακόμη: Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement