Οι καλύτερες και οι χειρότερες πόλεις στον κόσμο να ζεις
- 20/02/2014, 18:32
- SHARE
Εξαιρετικό εργασιακό περιβάλλον, ασφάλεια και υποδομές στις κορυφαίες, πόλεμος και καταστροφές στις χειρότερες.
Του Κώστα Φαρμάκη
Σχεδόν χωρίς αλλαγές σε σχέση με πέρσι -η πρώτη πεντάδα έμεινε απαράλλαχτη-, οι ιδανικές πόλεις στον κόσμο να ζεις αξιολογούνται με βάση 39 κριτήρια όπως ασφάλεια, εκπαίδευση, καθαριότητα, περίθαλψη, πολιτιστικά γεγονότα, περιβάλλον, διασκέδαση, πολιτικη-οικονομική σταθερότητα και δημόσιες συγκοινωνίες.
Η πολυεθνική εταιρεία HR Mercer ερεύνησε τα δεδομένα από 223 πόλεις σε όλο τον κόσμο, περισσότερο από την πλευρά που ενδιαφέρει τον ξένο εργαζόμενο και λιγότερο από τη σκοπιά του μόνιμου, γηγενούς κατοίκου. Και για τέταρτη φορά τα τελευταία χρόνια, κορυφαία πόλη αναδείχτηκε η Βιέννη.
Από τις επτά κορυφαίες πόλεις του πλανήτη, οι πέντε είναι ευρωπαϊκές και μάλιστα γερμανόφωνες, ενώ οι χειρότερες είναι συγκεντρωμένες στην περιοχή της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Εξαίρεση η προτελευταία στον κατάλογο Αϊτή, η οποία βρίσκεται στην Καραϊβική.
Στην προηγούμενη μέτρηση η Αθήνα βρισκόταν στην 83η θέση. Αναμένεται η δημοσιοποίηση του πλήρους φετινού καταλόγου για να δούμε αν έχει αλλάξει θέση και πώς ακριβώς.
Ας δούμε τις καλύτερες και τις χειρότερες όλων
1. Βιέννη, Αυστρία
Πάντα στις πρώτες θέσεις σε όλες τις έρευνες για την ποιότητα ζωής, είναι σε κοντινή απόσταση από όλα τα οικονομικά κέντρα της Ευρώπης, με άψογες δημόσιες υπηρεσίες, ασφαλές περιβάλλον και λογικές τιμές. Καινοτομία και επιστήμη σε υψηλές δόσεις, παράδεισος για τους φίλους της τέχνης.
2. Ζυρίχη, Ελβετία
Οικονομικό κέντρο της χώρας, έδρα ελβετικών και ξένων πολυεθνικών, είναι η ιδανική πόλη για κάθε πολίτη του κόσμου. Ασφαλής για τον επισκέπτη, γεμάτη ευκαιρίες για τον επαγγελματία, είναι επίσης από τις ακριβότερες πόλεις.
3. Όκλαντ, Νέα Ζηλανδία
1,5 εκατ. κάτοικοι σε ένα από τα καλύτερα περιβάλλοντα του πλανήτη, με τη φύση να περιβάλλει την πόλη, με πρόσβαση σε δεκάδες ευκαιρίες αναψυχής και ταξιδιού, είναι επίσης από τις πιο προσιτές πόλεις στον κόσμο· 20.000 δολάρια το χρόνο εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση.
4. Μόναχο. Γερμανία
H τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας δεν θυμίζει μεγαλούπολη. Χαλαρή ατμόσφαιρα -σε σχέση με την οικονομική της δραστηριότητα- εξαιρετικές υποδομές, ποιοτική (αν και δυσεύρετη) στέγη και χαμηλή εγκληματικότητα. Μουσεία και ιστορικά μνημεία σε αφθονία, υπέροχοι χώροι αναψυχής δίπλα στο ποτάμι.
5. Βανκούβερ, Καναδάς
Έχει τον καλύτερο καιρό στη χώρα και αυτό για τους Καναδούς λέει πάρα πολλά. Άψογες υποδομές, πάμπολλες οικονομικές ευκαιρίες, φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, κορυφαία εστιατόρια, άπειρες επιλογές ψυχαγωγίας και αθλητισμού.
6. Ντίσελντορφ, Γερμανία
Ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του είναι ατόφιος εδώ και αιώνες, αφού είναι από τα κυριότερα διαμετακομιστικά κέντρα της χώρας ενώ η παλιά πόλη είναι από τις ωραιότερες της Γερμανίας. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν υψηλή ποιότητα ζωής και οι επαγγελματίες πολλές ευκαιρίας, αφού εδώ έχουν την έδρα τους μερικοί από τους μεγαλύτερους διαφημιστικούς οργανισμούς του κόσμου.
7. Φρανκφούρτη, Γερμανία
Αν και είναι από τις ακριβότερες πόλεις της Ευρώπης σε κόστος ζωής, είναι ένα από τα κέντρα του οικονομικού κόσμου, έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τόπος δραστηριοποίησης δεκάδων πολυεθνικών. To πράσινο είναι παντού, οι συγκοινωνίες υποδειγματικές και τα πάντα λειτουργούν όπως πρέπει.
Ακολουθούν οι τρεις χειρότερες πόλεις
Βαγδάτη
Στην απολύτως τελευταία θέση -τη 223η- η πρωτεύουσα του Ιράκ είναι η πιο αφιλόξενη, επικίνδυνη και δύσκολη πόλη να ζεις. Εκρήξεις βομβών, ελλιπείς υποδομές και δυσπιστία απέναντι στους ξένους κάνουν την πόλη αυτή ελάχιστα ελκυστική.
Μπανγκούι
Η πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας καταλήφθηκε από αντάρτες τον Μάρτιο του 2013 και από τότε κάτοικοι και ξένοι την εγκαταλείπουν μαζικά – υπολογίζεται πως το 50% του πληθυσμού της έχει διαφύγει. Οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης.
Πορτ-ο-Πρενς
Σεισμοί, τυφώνες, πλημμύρες και πολιτική αστάθεια ταλαιπωρούν την πρωτεύουσα της Αϊτής, της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου. Τελευταία καταστροφή ήταν ο σεισμός του 2010 που άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και ανύπαρκτες υποδομές.