Οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για ποδηλάτες
- 20/12/2015, 18:30
- SHARE
Εκεί που το πετάλι είναι τρόπος ζωής, οι υποδομές υψηλής ποιότητας και το αυτοκίνητο σε δεύτερη μοίρα.
Οι περισσότεροι που βλέπουν το πώς ο κόσμος χρησιμοποιεί το ποδήλατο σε αυτές τις πόλεις μένουν έκπληκτοι από το πόσο φυσιολογικό φαίνεται· κανείς από τους αναβάτες δεν αγκομαχά, κανείς δεν το βλέπει σαν ιδιαίτερη άσκηση, είναι κάτι σαν το περπάτημα, μέρος της καθημερινής ζωής.
Σας παρουσιάζουμε τις πόλεις εκείνες που έχουν κάνει το ποδήλατο μέρος της υποδομής τους και φροντίζουν ώστε οι αναβάτες να απολαμβάνουν όμορφες και ασφαλείς διαδρομές είτε ποδηλατούν για δουλειά, είτε για αναψυχή.
Ουτρέχτη
Πάνω από το 50% των καθημερινών μετακινήσεων εδώ γίνονται με πετάλι σε δύο τροχούς και η ολλανδική πόλη διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της ποδηλατικής πρωτεύουσας του κόσμου. Αυτόν τον καιρό κατασκευάζεται το μεγαλύτερο πάρκινγκ ποδηλάτων στον πλανήτη με χωρητικότητα 12.500 ποδηλάτων.
Σεβίλλη
Πριν από το 2006 η ισπανική αυτή πόλη δεν είχε την παραμικρή ποδηλατική υποδομή. Όμως υπέφερε από την κίνηση και οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν. Κόντρα στην άποψη που υποστήριζε πως μια αλλαγή νοοτροπίας θα έπαιρνε δεκαετίες, πως εδώ κάνει πολλή ζέστη και πως κανείς δεν θα εγκατέλειπε το αυτοκίνητο, εγκαταστάθηκαν πάνω από 120 χλμ ποδηλατοδρόμων και μια δημοτική υπηρεσία ενοικίασης και σήμερα το 7% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο (από 0,5% το 2006).
Μόντρεαλ
Σε μια πόλη όπου η θερμοκρασία των 15 βαθμών θεωρείται καλοκαίρι, είναι αξιοθαύμαστο το ότι υπάρχουν πάνω από 600 χλμ ποδηλατοδρόμων (ξεκίνησαν από τη δεκαετία του ’80) και ένα σύστημα bike-sharing που έγινε πρότυπο για τα αντίστοιχα σε Παρίσι και Λονδίνο. Ο μισός ενήλικος πληθυσμός της πόλης χρησιμοποιεί το ποδήλατό του τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Κοπεγχάγη
Εδώ τα ποδήλατα είναι περισσότερα από τους κατοίκους. Κυριολεκτικά. Τουλάχιστον οι μισοί χρησιμοποιούν ποδήλατο για το καθημερινό commuting, οι ποδηλατολωρίδες έχουν συνήθως πλάτος τρία μέτρα και η Κοπεγχάγη εξάγει τεχνογνωσία σε όλο τον κόσμο για το πώς θα ενσωματωθούν τα ποδήλατα στη ζωή της κάθε πόλης με τον καλύτερο τρόπο.
Βερολίνο
Το 13% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο, γεγονός αξιοθαύμαστο για τόσο μεγάλη πόλη (τετραπλάσιος πληθυσμός από το Άμστερνταμ και πενταπλάσιος από την Κοπεγχάγη). Οι φαρδείς δρόμοι και το επίπεδο τερέν βοηθούν την κατάσταση που επιδεινώνουν κάπως οι βαρείς χειμώνες και «υπονομεύουν» οι εξαιρετικές δημόσιες συγκοινωνίες.
Πόρτλαντ
Η μεγάλη πόλη στη δυτική ακτή των ΗΠΑ ξεκίνησε να φτιάχνει ποδηλατικές υποδομές πριν από 20 χρόνια και σήμερα στον τομέα αυτό μοιάζει περισσότερο με ευρωπαϊκή παρά με αμερικανική πόλη. 100 χλμ αποκλειστικών ποδηλατόδρομων, 45 χλμ σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας και άλλα 240 χλμ λωρίδων σε δρόμους μεταφέρουν καθημερινά το 8% των κατοίκων που δηλώνουν πως το ποδήλατο είναι το κύριο μέσο μετακίνησής τους. Η νέα γέφυρα πάνω από τον ποταμό Willamette έχει πρόβλεψη για ποδήλατα, πεζούς, τραμ, αλλά όχι και για ΙΧ.
Τόκιο
Φαίνεται απίστευτο, αλλά σε αυτή την πολύβουη μεγαλούπολη με τα 13 εκατ. κατοίκους, το 14% των καθημερινών μετακινήσεων γίνονται με ποδήλατο. Κύριος λόγος είναι το πανάκριβο πάρκινγκ και η ανυπόφορη κίνηση, γεγονότα που κάνουν πολλούς να στρέφονται στους δύο τροχούς για ταχύτατη και εύκολη μετάβαση οπουδήποτε, ειδικά για ψώνια και βόλτες στη γειτονιά – και όχι τόσο για commuting στη δουλειά.
Μπογκοτά
Δεν είναι ακόμα από τις καλύτερες, αλλά θα γίνει. Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας το 5% των μετακινήσεων γίνεται με ποδήλατο (από σχεδόν μηδέν πριν από μόλις λίγα χρόνια). Ο πρώην δήμαρχος Enrique Penalosa ακύρωσε τα σχέδια για έναν νέο αυτοκινητόδρομο που θα περνούσε από το κέντρο και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα δημιουργίας ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 300 χλμ. Κάθε Κυριακή οι κεντρικότεροι δρόμοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και παραδίδονται ολόκληροι σε πεζούς και ποδηλάτες.