Οι κορυφαίες εταιρείες που αποχώρησαν από τις διεθνείς αγορές
- 24/01/2015, 16:30
- SHARE
Οι 10 μεγάλες αποχωρήσεις εταιρειών τα τελευταία χρόνια.
του Φιλ Γουάμπα
Η αποχώρηση της Target από τον Καναδά είναι το τελευταίο παράδειγμα μεγάλης αλυσίδας καταστημάτων λιανικής πώλησης που αποφασίζει να εγκαταλείψει μια διεθνή αγορά της. Μ’ αυτή την αφορμή, σας παρουσιάζουμε άλλες δέκα παρεμφερείς περιπτώσεις εταιρειών που είπαν ‘sayonara’, ‘auf wiedersehen’ και ‘adios’ σε διεθνείς αγορές τους.
Η Best Buy αφήνει την Κίνα, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή της από την Ευρώπη
Η Best Buy ανακοίνωσε το περασμένο Δεκέμβριο ότι επρόκειτο να πουλήσει την κινέζικη θυγατρική της Five Star σε μια εγχώρια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, ώστε να μπορέσει να εστιάσει τις δραστηριότητές της στη μεγαλύτερη αγορά της – αυτή της Βόρειας Αμερικής. Ο τοπικός ανταγωνισμός είχε βάλει δύσκολα στην Best Buy, αλλά παρόλα αυτά η συγκεκριμένη αγορά ισοδυναμούσε με 4% των πωλήσεων της εταιρείας. Ένα χρόνο πριν, η Best Buy είχε εγκαταλείψει την Ευρώπη πουλώντας το μερίδιό της στην Carphone Warehouse Group και χάνοντας το μισό της αρχικής της επένδυσης.
Η Home Deport έφυγε από την Κίνα το 2012
Η Home Depot εισήλθε στην κινεζική αγορά το 2006, αγοράζοντας 12 καταστήματα. Όμως, είχε υποτιμήσει το γεγονός ότι η διαθεσιμότητα φτηνής εργασίας δεν ευνοούσε τη λογική ‘do-it-yourself’ για την επισκευή και ανακαίνιση κατοικιών στη χώρα. Έτσι, το 2012, η αλυσίδα λιανικής αποφάσισε να περιορίσει τις ζημιές της κλείνοντας και τα εφτά καταστήματα που είχαν απομείνει.
Η Office Depot είπε ‘adios’ στο Μεξικό το 2013
Η Office Depot είπε τον Ιούνιο του 2013 ότι θα πουλούσε το δικό της μερίδιο σε μια μεξικανική κοινοπραξία στη Grupo Gigante για 690,2 εκατομμύρια δολάρια, αφότου έγινε αποδέκτης πιέσεων από έναν ακτιβιστή επενδυτή για να φύγει από τη χώρα. Η κοινοπραξία είχε 250 καταστήματα στο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, με πωλήσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Η Wal-Mart πήρε το δρόμο της επιστροφής από τη Γερμανία το 2006
Η Wal-Mart Stores είχε ελπίσει ότι η Γερμανία θα της έδινε «πάτημα» για ολόκληρη την ηπειρωτική Ευρώπη αλλά το 2006, ύστερα από οχτώ χρόνια παρουσίας, εγκατέλειψε την προσπάθεια λόγω αδυναμίας κερδοφορίας στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωπαϊκής ηπείρου. Η εταιρεία πούλησε τα καταστήματά της στο γερμανικό ανταγωνιστή της, την αλυσίδα Metro. Εκείνη την περίοδο, η Wal-Mart είχε δηλώσει ότι ανέμενε ζημιές ύψους 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμφωνία.
Η Tesco αποχαιρέτησε τις ΗΠΑ το 2013
Η Tesco, ο βρετανικός γίγαντας των σούπερ μάρκετ, πέταξε λευκή πετσέτα το 2013 και εγκατέλειψε τις προσπάθειες καθιέρωσής της στην αγορά των ΗΠΑ πουλώντας τα περισσότερα καταστήματα της αλυσίδας Fresh & Easy στην επενδυτική εταιρεία Yucaipa. Ο τρίτος μεγαλύτερος όμιλος λιανικής πώλησης στον κόσμο είχε καταφέρει να στήσει απ’ το μηδέν τη συγκεκριμένη αλυσίδα, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να επιτύχει κερδοφορία. Ένα χρόνο πριν, η Tesco είχε ήδη φύγει κι από την Ιαπωνία.
Η Carrefour εγκαταλείπει την Ινδία
Η γαλλική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Wal-Mart, δήλωσε το περασμένο καλοκαίρι ότι επρόκειτο να διακόψει τη λειτουργία της στην Ινδία τέσσερα χρόνια μετά τα εγκαίνια του πρώτου της καταστήματος στη χώρα. Ο λόγος ήταν η ανάγκη εστίασης της εταιρείας σε αγορές με μεγαλύτερη κερδοφορία, όπως εκείνες των ευρωπαϊκών χωρών, της Κίνας και της Βραζιλίας. Στην Ινδία, η Carrefour διατηρούσε πέντε καταστήματα χονδρικής πώλησης ‘cash-and-carry’ για επαγγελματίες πελάτες.
Η Ralph Lauren έφυγε από την Αργεντινή το 2012
Ύστερα από 13 χρόνια παρουσίας, η Ralph Lauren αποχαιρέτησε την Αργεντινή, κλείνοντας τα τρία καταστήματα που διατηρούσε στη χώρα. Η εταιρεία δεν κατάφερε να υπερνικήσει τα εμπόδια στις εισαγωγές, τη γραφειοκρατία, τη νομισματική αστάθεια και τη μεγάλη πτώση στον τουρισμό της χώρας. Εκτός από τη Ralph Lauren, άλλες εταιρείες προϊόντων πολυτελείας όπως η Yves Saint-Laurent αποχώρησαν από την Αργεντινή την ίδια περίοδο.
Οι λόγοι όμως μπορεί να συνδέονταν και με άλλους παράγοντες. Το 2013, η Ralph Lauren συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα ύψους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για δωροδοκία και παράνομες πληρωμές σε ξένους αξιωματούχους μεταξύ των ετών 2005 και 2009.
Τα βιβλιοπωλεία Borders είπαν ‘good bye’ στη Βρετανία το 2007
Η αμερικανική αλυσίδα βιβλιοπωλείων Borders – που δεν υπάρχει πια – είχε εισβάλλει στη Βρετανία σε μια απέλπιδα προσπάθεια οικοδόμησης μιας υπερ-Ατλαντικής αυτοκρατορίας. Όμως, το 2007, καθώς οι πωλήσεις είχαν αρχίσει να πέφτουν στην έδρα της στις ΗΠΑ, αποφάσισε να φύγει από τη μεγαλύτερη αγορά της στο εξωτερικό όπου είχε εισέλθει το 1998 και είχε καταλήξει να διαθέτει 42 καταστήματα. Τελικά, το 2011 η Borders έκλεισε, αφού είχε φύγει κι από άλλες διεθνείς αγορές όπως αυτή της Αυστραλίας.
Η New Look αποχαιρετά τη Ρωσία
Η βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ρούχων New Look δήλωσε το Νοέμβριο ότι είχε εγκαταλείψει τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας. Λίγους μήνες πριν, είχε «παγώσει» τα σχέδια επέκτασης στην κάποτε πολλά υποσχόμενη ρωσική αγορά. «Όλες οι εταιρείες λιανικής πώλησης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη Ρωσία, κι αυτό δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο της ένδυσης» δήλωσε ο Άντερς Κριστιάνσεν, διευθύνων σύμβουλος της New Look, στους Financial Times.
Η Clorox αποχωρεί από τη Βενεζουέλα
Το Σεπτέμβριο η Clorox ανακοίνωσε την έξοδό της από τη Βενεζουέλα επειδή ο πληθωρισμός και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στις τιμές αποτρέπουν την οποιαδήποτε κερδοφορία της εταιρείας. Η εταιρεία καλλυντικών Avon Products, επίσης, έχει εγκαταλείψει αγορές όπως η Νότια Κορέα και η Ιρλανδία για να εστιάσει τις δραστηριότητές της σε άλλες αγορές.