Λίστα Fortune: Οι Μεγαλύτεροι Ηγέτες του Κόσμου
- 25/03/2016, 15:03
- SHARE
Σας παρουσιάζουμε τα πρόσωπα που βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις της λίστας του Fortune με τους «50 Μεγαλύτερους Ηγέτες του Κόσμου».
Στη λίστα του Fortune με τους 50 μεγαλύτερους ηγέτες θα βρείτε πρόσωπα που ίσως δεν αναγνωρίζετε. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος ανθρώπους που μπορεί να μην τους έχουμε ακούσει ποτέ, αλλά οι ίδιοι προσπαθούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη με τρόπους που ούτε καν έχουμε φανταστεί. Και εμπνέουν και άλλους να κάνουν ακριβώς το ίδιο.
Το να προσπαθείς να βρεθείς σε μια κορυφαία θέση ηγεσίας, όπως ο Τραμπ και οι αντίπαλοί του, δεν σε κάνει αυτόματα μεγάλο ηγέτη. Ούτε και το να κατέχεις μια τέτοια θέση σε βάζει αναγκαστικά στη λίστα. Δεν φτάνει να είσαι έξυπνος, πετυχημένος ή αξιοθαύμαστος. Αυτό που αναζητούμε είναι την ικανότητα κάποιου να εμπνέει άλλους ώστε να δράσουν ή να τον ακολουθήσουν στην επίτευξη ενός καλού σκοπού.
Ιδού οι δέκα πρώτοι ηγέτες της λίστας:
1. Τζεφ Μπέζος
52 ετών
Διευθύνων σύμβουλος, Amazon
Καθώς η Amazon επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις, ο ιδρυτής της εξελίσσεται επίσης. Στο νέο τεύχος της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune, ο Τζεφ Μπέζος αναφέρεται στο πώς αναδεικνύεται κάποιος σε «ηγέτη ηγετών», σύμφωνα με τη φράση ενός ειδικού.
2. Άνγκελα Μέρκελ
61 ετών
Καγκελάριος, Γερμανία
Η Άνγκελα Μέρκελ κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική εδώ και μια δεκαετία. Είναι η μόνη ηγέτης της ηπειρωτικής Ευρώπης που ξεκίνησε να βρίσκεται στο αξίωμα πριν από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, έχοντας κερδίσει τρεις γενικές εκλογές. Πέρυσι, έβαλε τη φιλανθρωπία και τη συμπόνια πάνω από τη Realpolitik, καλωσορίζοντας πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες στη Γερμανία.
3. Αούνγκ Σαν Σου Κι
70 ετών
Ηγέτης, Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία
Η Βιρμανία πρόκειται να ολοκληρώσει αυτό που κάποτε φάνταζε ασύλληπτο – τη μετάβαση στη δημοκρατία μετά από πάνω από 50 χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας. Η Αούνγκ Σαν Σου Κι δεν θα είναι η νέα ηγέτης της χώρας, τουλάχιστον όχι επίσημα. Όμως, ήταν το δικό της πρότυπο αντίστασης που έφθειρε τον δεσποτισμό στη Βιρμανία, σε βάθος τριών δεκαετιών. Η Βιρμανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά η Σου Κι έχει δείξει ότι η ηγεσία της μπορεί να αποτελέσει μια δύναμη υπέρ του καλού στη χώρα της.
4. Πάπας Φραγκίσκος
79 ετών
Ποντίφικας, Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ένας από τους τρεις ηγέτες – μαζί με τον CEO της Amazon Τζεφ Μπέζος και τον CEO της Apple Τιμ Κουκ – που έχει βρεθεί στη λίστα του Fortune κάθε χρονιά, από τότε που αυτή πρωτοεμφανίστηκε. Η χρονιά που μας πέρασε ανέδειξε τον διπλωματικό ρόλο του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας. Ο ίδιος ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να μεταφέρει ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης στην πιο ισχυρή χώρα του κόσμου.
5. Τιμ Κουκ
55 ετών
Διευθύνων Σύμβουλος, Apple
Όταν ένα δικαστήριο διέταξε την Apple να βοηθήσει με το ξεκλείδωμα ενός iPhone που χρησιμοποιούσε ένας ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια, ο Τιμ Κουκ απάντησε ως εξής: σε επιστολή του στους πελάτες της Apple, αποκάλεσε το αίτημα του FBI «ανατριχιαστικό». Και κάπως έτσι η Apple είναι πλέον αντιμέτωπη με το FBI, έχοντας την υποστήριξη άλλων στελεχών τεχνολογικών εταιρειών.
6. Τζον Λέτζεντ
37 ετών
Καλλιτέχνης και ακτιβιστής, Εκστρατεία The Show Me
Έχει κερδίσει ένα βραβείο Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού και 10 Γκράμι, ενώ έχει πουλήσει τουλάχιστον έξι εκατομμύρια δίσκους. Όμως, ο Λέτζεντ ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη φιλανθρωπία, πραγματοποιώντας περιοδείες σε φυλακές και σχολεία, γράφοντας κείμενα, και όντας μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια. Η εκπαιδευτική μη κυβερνητική οργάνωση The Show Me Campaign που ο ίδιος ίδρυσε ξεκίνησε το προηγούμενο φθινόπωρο την εκστρατεία #FREEAMERICA με στόχο την μείωση των κρατουμένων και την αποσυμφόρηση των φυλακών. Παράλληλα, ο Λέτζεντ υποστήριξε το να μην απαιτείται λευκό ποινικό μητρώο από τους αιτούντες εργασία, αίτημα που αποδέχτηκε ο Πρόεδρος Ομπάμα για τις ομοσπονδιακές προσλήψεις.
7. Κριστιάνα Φιγκουέρες
59 ετών
Εκτελεστική Γραμματέας, Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή
Αν η …Μητέρα Φύση έψαχνε για προστάτη, τότε η Φιγκουέρες θα ήταν η πρώτη υποψήφια για τη θέση. Η κόρη ενός Κοσταρικανού Προέδρου που ηγήθηκε της επανάστασης του 1948 τέθηκε το 2010 επικεφαλής του χαρτοφυλακίου κλιματικής αλλαγής στον ΟΗΕ. Το βασικό της καθήκον; Να περιορίσει τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι προσπάθειες της Φιγκουέρες κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, όπου 195 χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
8. Πολ Ράιαν
46 ετών
Πρόεδρος, Βουλή των Αντιπροσώπων
Συνιστά φιλοφρόνηση για τον Πολ Ράιαν – ή κατηγορία για το κόμμα του – το γεγονός ότι όποτε οι Ρεπουμπλικάνοι τα βρίσκουν σκούρα, παραδίδουν τα …κλειδιά στον 46χρονο πολιτικό από το Ουισκόνσιν. Ο σεβασμός που απολαμβάνει απ’ όλες τις φατρίες του κόμματος αλλά και το στάτους του ως ένας πολιτικός με όραμα τον διατηρούν σε αυτό το ρόλο. Το περασμένο φθινόπωρο, ο Ράιαν έβαλε τάξη στο χάος που είχε δημιουργηθεί από την απομάκρυνση του τότε Προέδρου Τζον Μπένερ, με το να τον διαδεχθεί στη θέση του.
9. Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ
83 ετών
Ανώτατη Δικαστής, Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ
Είναι εξαιρετικά σπάνιο για έναν Ανώτατο Δικαστή να αναδειχθεί σε πολιτιστικό είδωλο, κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη με την Δικαστή Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ. Χάρη σ’ ένα βιβλίο του 2015, που στη συνέχεια έγινε ιστοσελίδα ενός φοιτητή νομικής και θαυμαστή της στο Tumblr, η ίδια έγινε γνωστή στο διαδίκτυο, πάνω σε μπλουζάκια, και μεταξύ νέων γυναικών ως η «θρυλική ΡΜΓ». Η ηγετική της παρουσία έχει γίνει αισθητή όχι μόνο μέσω των απόψεων που έχει εκφράσει σχετικά με ζητήματα όπως τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά και μέσω του σεβασμού που επέδειξε μετά τον θάνατο του συναδέλφου αλλά ιδεολογικού αντιπάλου της Δικαστή Άντονιν Σκάλια.
10. Σεΐχ Χασίνα
68 ετών
Πρωθυπουργός, Μπαγκλαντές
Είναι η μόνη γυναίκα ηγέτης μεταξύ των κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ανταγωνιστικές απαιτήσεις που προκύπτουν από την ισλαμική παράδοση κι από τα δικαιώματα των γυναικών. Η ίδια έχει εργαστεί σκληρά ώστε το Μπαγκλαντές, η χώρα με τον τέταρτο μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον κόσμο, να έχει εξασφαλίσει νομική προστασία για τις γυναίκες και να τις βοηθά να λάβουν περισσότερη εκπαίδευση, οικονομική ελευθερία και πολιτική εξουσία. Σχεδόν το 30% των ενήλικων γυναικών στο Μπαγκλαντές έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ η χώρα λαμβάνει την καλύτερη βαθμολογία απ’ οποιαδήποτε άλλη χώρα της Νότιας Ασίας στον Δείκτη για το Χάσμα των Φύλων που εκδίδει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Δείτε τους υπόλοιπους ηγέτες της λίστας του Fortune εδώ.