Με το βλέμμα στο μέλλον: Ελληνίδες που διαπρέπουν στο εξωτερικό
- 12/04/2017, 12:42
- SHARE
Είναι νέες, δυναμικές και με τη δράση τους θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.
«Η αιώνια μάχη των δύο φύλων θα λήξει με την υπερίσχυση του θηλυκού έναντι του αρσενικού. Οι γυναίκες θα αφήσουν πίσω χρόνια αδράνειας και θα καταπλήξουν τον κόσμο με τη πρόοδό τους» είχε δηλώσει το 1926 ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες στην Ιστορία, ο Νίκολα Τέσλα, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Colliers, με τίτλο «When Woman is Boss».
Σήμερα, αν και παραμένει το χάσμα εργασιακών ευκαιριών και αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σίγουρα υπάρχει πρόοδος.
Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% των εργαζομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη νέα γενιά να αφήνει το στίγμα της και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας.
Οι Ελληνίδες που παρουσιάζουμε διαπρέπουν στο εξωτερικό και θα μας απασχολήσουν σίγουρα στο μέλλον αποδεικνύοντας ότι πλέον «δεν υπάρχουν σύνορα».
Ελένη Αντωνιάδου
Ερευνήτρια της NASA
Στα 28 της χρόνια έχει χαράξει τη δική της πορεία στην ιατρική, εργάζεται στη NASA, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους επιχειρηματίες στον τομέα της υγείας, έχει κερδίσει τον τίτλο «Γυναίκα της χρονιάς» στα FDM Everywoman in Technology Awards, έχει βραβευτεί με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στη βιοτεχνολογία και έχει τη δική της εταιρεία, με την επωνυμία Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές. Ο λόγος για την Ελένη Αντωνιάδου, η οποία έκανε το 2011 την πρώτη μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο και από τότε είδε την καριέρα της να εκτοξεύεται, αποδεικνύοντας πως «sky is the limit».
Δήμητρα Μαρκογιαννάκη
Ιδρύτρια της WeTeachMe
Η ιστορία της Δήμητρας Μαρκογιαννάκη θα μπορούσε να μοιάζει με οποιουδήποτε φοιτητή που έφυγε στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές. Όχι, όμως, στη δική της περίπτωση. Πριν από πέντε χρόνια, όσο ακόμα σπούδαζε και εργαζόταν, η Ντέμι, όπως τη φωνάζουν οι κοντινοί της άνθρωποι, αποφάσισε μαζί με τρεις φίλους της να δημιουργήσουν αρχικά μια πλατφόρμα για φροντιστηριακά μαθήματα. Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες για να προκύψει το WeTeachMe που έχει εξελιχθεί πολύ από το 2011. Πλέον η online πλατφόρμα παροχής μαθημάτων προσφέρει πάνω 50.000 μαθήματα ημερησίως μέσα από μια τεράστια γκάμα θεματικών, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών για τις ίδιες τις εταιρείες. Το WeTeachMe έχει σημαντικές διακρίσεις, όπως το βραβείο ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων στον διαγωνισμό Big Pitch, ενώ η ιδρύτριά της έχει κατακτήσει μια θέση στη λίστα των 50 κορυφαίων γυναικών επιχειρηματιών της Αυστραλίας κάτω των 40 ετών.
Χριστίνα Οικονόμου
Σχεδιάστρια μόδας
Η Ελλάδα σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τους πιο σημαντικούς σχεδιαστές μόδας, που θα χαράξουν το μέλλον του χώρου, και η Χριστίνα Οικονόμου έχει συμβάλει σ’ αυτό. Με σπουδές στο Ινστιτούτο Marangoni στο Παρίσι, Διεθνές Βραβείο στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, συνεργασίες με γνωστούς οίκους όπως του Giambattista Valli και μια θέση ανάμεσα στους καλύτερους σχεδιαστές, η Χριστίνα απέδειξε πως τίποτα δεν κερδίζεται όσο εύκολα φαντάζεται κάποιος στον λαμπερό χώρο της μόδας. Από το 2013 έχει τη δική της εταιρεία, και τα κομμάτια της, που φέρουν έντονα το μεσογειακό στοιχείο, έχουν ήδη γίνει ανάρπαστα στο εξωτερικό. Πλέον η 26χρονη σχεδιάστρια συναγωνίζεται ισάξια τους καλύτερους του χώρου. Τα ρούχα της χαρακτηρίζονται από τα μη συμβατικά σχήματα, τα ασυνήθιστα υφάσματα και τα μεταξωτά prints.
Φωτεινή Αγραφιώτη
Iδρύτρια και CEO της Noetic.ai
Τα smartphones μας «συνοδεύονται» από βιομετρικά συστήματα ασφαλείας: αναγνώριση φωνής, σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και αναγνώριση προσώπου για την πρόσβαση σε πληθώρα υπηρεσιών (από τις φωτογραφίες μέχρι τους τραπεζικούς λογαριασμούς). Υπόσχονται, δηλαδή, και ασφάλεια και ταχύτητα. Νιώθετε, όμως, πραγματικά ασφαλείς; Πρόσφατα στο Mobile World Congress στη Βαρκελώνη αναφέρθηκε πόσο εύκολο είναι να «σπάσει» κανείς αυτά τα μέτρα ασφαλείας. Η Φωτεινή είχε ήδη βρει τη λύση το 2011. Η Ελληνίδα επιστήμονας που επινόησε την τεχνολογία πιστοποίησης καρδιακού παλμού HeartID δημιούργησε το Nymi, ένα βραχιόλι το οποίο, ταυτοποιώντας τον χρήστη από τον παλμό της καρδιάς, θα ανοίγει τον υπολογιστή ή το κινητό του, θα ξεκλειδώνει το αμάξι και θα λειτουργεί ως «πορτοφόλι». Η συσκευή χρησιμοποιείται ήδη από μεγάλες εταιρείες στην Αμερική που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ασφάλειας δεδομένων, ενώ η ίδια είχε ψηφιστεί ως «Επιστήμονας της χρονιάς» το 2012. Σήμερα, στα 32 της, έχει επιστρέψει στην έρευνα και διευθύνει την εταιρεία τεχνολογιών γνωστικής έρευνας Noetic.ai, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει τη διεύθυνση της έρευνας τεχνητής νοημοσύνης για τη Royal Bank of Canada, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Καναδά.
Κατερίνα Ηλιακοπούλου
Software Engineer, ΝΥΤ
H δημοσιογραφία για τους περισσότερους είναι συνυφασμένη με την τεχνολογία, εξαιτίας της ψηφιοποίησης του κλάδου. Για την Κατερίνα, η σχέση των δύο αυτών χώρων είναι ακόμα πιο στενή. Δουλεύοντας σε ένα project που ανίχνευε breaking news ή trending news και χρησιμοποιήθηκε από δημοσιογραφικούς κολοσσούς όπως το BBC και η Deutsche Welle, αποφάσισε να αφήσει το Πολυτεχνείο και να κάνει μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στη δημοσιογραφία και την επιστήμη υπολογιστών στο Columbia University. Πλέον από τα γραφεία των New York Times «γράφει» αλγορίθμους που βοηθούν την πλοήγηση του αναγνώστη προτείνοντάς του περιεχόμενο βάσει των καταγεγραμμένων ενδιαφερόντων του.
Alexandra Cavoulacos
Συνιδρύτρια της The Muse
Μαζί με τη συνεργάτιδά της Kathryn Minshew, η ελληνικής καταγωγής Alexandra Cavoulacos, αποφάσισαν πριν από μια πενταετία να «βάλουν σε τάξη» το χάος που επικρατούσε στις ιστοσελίδες εύρεσης εργασίας δημιουργώντας το The Muse, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες εύρεσης εργασίας, και να εδραιωθούν έτσι στον κλάδο της τεχνολογίας. Η πλατφόρμα σήμερα χρησιμοποιείται από πέντε εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως, οι οποίοι όχι μόνο αναζητούν την επόμενη εργασιακή ευκαιρία, αλλά θέλουν να μάθουν ποια είναι η πραγματική εταιρική κουλτούρα των εταιρειών των ονείρων τους, ώστε να είναι σίγουροι πως το επόμενο βήμα τους θα αποβεί επιτυχημένο!
Διαβάστε σχετικά: