Νέα λίστα: Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου
- 04/12/2016, 20:03
- SHARE
Δείτε ποιες χώρες του κόσμου κυριαρχούν στη διακίνηση ναρκωτικών, τις απαγωγές, τους εκβιασμούς και άλλες δραστηριότητες που συνεπάγονται ή οδηγούν στη βία.
Η συμβουλευτική εταιρεία επιχειρήσεων Verisk Maplecroft συνέταξε και παρουσίασε μία λίστα με τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου, αυτές δηλαδή που κυριαρχούν στη διακίνηση ναρκωτικών, τις απαγωγές, τους εκβιασμούς, τις ληστείες και άλλες δραστηριότητες που συνεπάγονται ή οδηγούν στη βία.
Κάθε χώρα διαθέτει έναν βαθμό κινδύνου (με το 10 να είναι το χαμηλότερο) και με βάση την έρευνα της εταιρείας οι περισσότερες επικίνδυνες χώρες βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αμερική και την Αφρική, όπου οι οικονομίες είναι γενικά λιγότερο ανεπτυγμένες και τα πολιτικά συστήματα είναι ασταθείς.
Δείτε παρακάτω ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή:
13. Νιγηρία
Βαθμός επικινδυνότητας: 2,37
Η μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά με την επικράτηση των τρομοκρατικών ομάδων όπως η Boko Haram δεν έχουν αφανίσει την απειλή της βίας στη Νιγηρία.
12. Κολομβία
Βαθμός επικινδυνότητας: 2,31
Η Κολομβία είναι η πύλη διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ, με το έθνος της να παράγει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας κοκαΐνης. Σημειώνεται ότι η επικράτηση των συμμοριών ναρκωτικών καθιστά τη χώρα εξαιρετικά επικίνδυνη.
11. Λιβύη
Βαθμός επικινδυνότητας: 2,30
Μετά την καταστροφή του δικτατορικού καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη έχει κυριαρχηθεί από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
10. Πακιστάν
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,98
Οι πολιτικές και θρησκευτικές εντάσεις είναι ευρέως διαδεδομένες στο Πακιστάν και η χώρα ζει συχνά τρομοκρατικές φρικαλεότητες.
9. Σομαλία
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,75
Η Σομαλία είναι ένα από τα πιο ασταθή έθνη του κόσμου και γενικότερα θεωρείται ένα αποτυχημένο κράτος. Αποτελεί το κέντρο της πειρατείας που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό τα τελευταία χρόνια, ενώ φιλοξενεί την τρομοκρατική ισλαμιστική οργάνωση Αλ-Σαμπάαμπ.
8. Ελ Σαλβαδόρ
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,55
Βρίσκεται στην καρδιά της Κεντρικής Αμερικής και μαστίζεται από τη βία των συμμοριών και της διακίνησης ναρκωτικών.
7. Βενεζουέλα
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,46
Όπως η Κολομβία, έτσι και η Βενεζουέλα είναι μία πύλη διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Η οικονομία της έχει σχεδόν καταρρεύσει, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε το 2014, οδηγώντας τους κατοίκους της στην πείνα και την αθλιότητα με αποτέλεσμα η χώρα να έχει δείγματα αυξανόμενης βίας.
6. Ονδούρα
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,44
Το 2015, η Ονδούρα είχε ποσοστό ανθρωποκτονιών 60 ανά 100.000 κατοίκους, ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η χώρα κυριαρχείται από βίαιες συμμορίες του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων των δύο πιο ισχυρών της χώρας, Mara Salvatrucha και Barrio 18.
5. Συρία
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,19
Η Συρία είναι στη μέση μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης και σπαράσσεται από ένα τρομακτικό και καταστροφικό πόλεμο μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Στις μεγάλες πόλεις, οι αεροπορικές επιδρομές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους: Περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη συριακή σύγκρουση που ξεκίνησε το 2011, ενώ οι τζιχαντιστές του ΙΚ χειροτερεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
4. Ιράκ
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,19
Πάνω από μια δεκαετία μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, το έθνος της Μέσης Ανατολής εξακολουθεί να είναι στοιχειωμένο από τη σύγκρουση, ενώ σήμερα ορισμένες περιοχές υποφέρουν από τη βία του Ισλαμικού Κράτους.
3. Μεξικό
Βαθμός επικινδυνότητας: 1,17
Ως κομβικό σημείο για τη διακίνηση ναρκωτικών μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Αμερικής, το Μεξικό έχει ένα σημαντικό πρόβλημα με τη βία.
2. Γουατεμάλα
Βαθμός επικινδυνότητας: 0,72
Όπως το Ελ Σαλβαδόρ και η Ονδούρα, έτσι και η Γουατεμάλα είναι ένα έθνος της Κεντρικής Αμερικής που μαστίζεται από τα δεινά του κλάδου διακίνησης ναρκωτικών. Σημειώνεται ότι το 2015, η Γουατεμάλα κατέγραφε κατά μέσο όρο 91 δολοφονίες ανά εβδομάδα.
1. Αφγανιστάν
Βαθμός επικινδυνότητας: 0,71
Η χώρα που υποφέρει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από το βίαιο έγκλημα είναι, σύμφωνα με τη Verisk Maplecroft, το Αφγανιστάν. Μέχρι σήμερα συνεχίζει να μαστίζεται από την ισλαμική φονταμενταλιστική ομάδα των Ταλιμπάν, ενώ το εμπόριο ηρωίνης είναι επίσης ανεξέλεγκτο.