Ό «Μεγάλος Αδελφός» σας παρακολουθεί όσο κάνετε ψώνια
- 30/11/2014, 12:17
- SHARE
Η τεχνολογία στην υπηρεσία της δημιουργίας καταναλωτικών προφίλ. Ιδού οι πέντε τρόποι με τους οποίους οι καταστηματάρχες καταγράφουν τις κινήσεις σας.
Αν νομίζετε ότι το μόνο που εισβάλλει στον προσωπικό σας χώρο όταν μπαίνετε σε ένα κατάστημα είναι κάποιος ενοχλητικός πωλητής, ξανασκεφτείτε το…
Σας παρουσιάζουμε πέντε τρόπους με τους οποίους παρακολουθείται κάθε σας βήμα μέσα στα μαγαζιά, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να βγάζουν έξυπνα συμπεράσματα για τις καταναλωτικές προτιμήσεις των πελατών τους.
1. Κάμερες που παρακολουθούν κάθε σας κίνηση
Οι κάμερες δεν βρίσκονται εκεί μόνο για την αποτροπή κλοπών. Η μελέτη των βίντεο μπορεί να πει στον υπεύθυνο ενός καταστήματος πολλά σχετικά με την ηλικία και το φύλο των πελατών, το τι αγγίζουν και το πού πηγαίνουν μέσα στο χώρο.
Λογισμικό σαν κι αυτό της RetailNext επιτρέπει επίσης στους καταστηματάρχες να παρακολουθούν το μαγαζί σαν θερμικό χάρτη, ώστε να επισημαίνουν τα μέρη εκείνα όπου υπάρχει πολλή κίνηση. «Αν ξέρεις πού περνούν οι πελάτες το μεγαλύτερο μέρος της παραμονής τους, τότε μπορείς να τοποθετήσεις συγκεκριμένα αντικείμενα στο δρόμο τους», λέει η Σέλλεϋ Κόχαν, αντιπρόεδρος της εταιρείας.
2. Η συσκευή του κινητού σας τηλεφώνου
Οι μαγαζάτορες μπορούν να παρακολουθούν τους πελάτες και μέσω των κινητών τηλεφώνων. Πώς; Κάθε smartphone έχει μια μοναδική 12-ψήφια διεύθυνση MAC, η οποία είναι εμφανής όταν η συσκευή αναζητά Wi-Fi ή Bluetooth. Μέσω αυτής, μπορεί κάποιος να δει πού πηγαίνει αυτό το κινητό εντός του καταστήματος και εάν έχει επισκεφθεί το κατάστημα παλαιότερα.
Όταν εντοπιστεί ένας αριθμός, αυτό βοηθά τον υπεύθυνο του καταστήματος να προσδιορίσει ποια ράφια έλκουν τους περισσότερους πελάτες, πόσος είναι ο χρόνος αναμονής στα ταμεία, και πόσο παραμένει ένας αγοραστής σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του καταστήματος.
Αν δεν θέλετε να εντοπιστείτε, απλώς απενεργοποιήστε το Wi-Fi.
3. Έξυπνος φωτισμός
Υπάρχουν εταιρείες που πουλούν φώτα LED, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με την κάμερα ενός τηλεφώνου για να δείξουν με ακρίβεια την ακριβή θέση ενός πελάτη εντός του καταστήματος.
Νωρίτερα φέτος, η Phillips παρουσίασε ένα πιλοτικό σύστημα φωτισμού LED για καταστήματα, το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικές με τον χώρο μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, όπως π.χ. το πού στέκεται ένας πελάτης. Όμως, εξαιτίας της υψηλής τιμής των λαμπτήρων, δεν αναμένεται η εξάπλωση της χρήσης του συστήματος σύντομα.
4. iBeacons
Στα καταστήματα μπορούν να τοποθετηθούν μικρές συσκευές, που ονομάζονται iBeacons, για να παρακολουθούν τις κινήσεις των πελατών. Οι συσκευές αυτές στέλνουν μηνύματα σε αισθητήρες μέσα στο κινητό σας τηλέφωνο και εντοπίζουν την τοποθεσία του (οι αισθητήρες βρίσκονται ενσωματωμένοι σχεδόν σε κάθε τηλέφωνο και βοηθούν με τα παιχνίδια).
Αν χρησιμοποιηθούν σωστά, τα iBeacons μπορούν να εντοπίσουν πού στέκεται ένα άτομο, σε απόσταση ως και έξι μέτρα, με 90% ακρίβεια. Και βέβαια, μπορούν να τοποθετηθούν και πάνω σε προϊόντα, για να ενημερώνουν τον ιδιοκτήτη κάθε φορά που μετακινούνται από τη θέση τους.
5. Το app του καταστήματος
Αν κατεβάσετε την εφαρμογή ενός καταστήματος, μπορεί μεν να εξασφαλίσετε ειδικές εκπτώσεις και άλλα προνόμια, αλλά αυτή η ευκολία τείνει να λειτουργεί εις βάρος της ιδιωτικότητας.
Συγκεκριμένα, η δημιουργία μιας διαδικτυακής λίστας αγορών ή η αναζήτηση ενός προϊόντος στην εφαρμογή ενός καταστήματος μπορεί να βοηθήσει τον καταστηματάρχη με πολύτιμα στοιχεία. Για παράδειγμα, αν φύγετε απ’ το μαγαζί και πάτε σε έναν ανταγωνιστή, ο αρχικός πωλητής μπορεί να σας στείλει μια ειδική έκπτωση για να σας φέρει πίσω.