Ο συλλέκτης χρήμα δεν κοιτά
- 23/08/2014, 20:30
- SHARE
Τα πιο πολύτιμα -σε αναλογία αξίας και τιμής πώλησης- συλλεκτικά κομμάτια του κόσμου.
Παραδοσιακά, είναι μια αγορά που αφορά λίγους και πλουσίους. Μοιραία πέρασε κι αυτή την κρίση της, μετά το 2008 κι εντεύθεν. Τώρα όμως η αγορά έργων τέχνης και λοιπών συλλεκτικών αντικειμένων δείχνει να επανακάμπτει.
Το 2013 έφθασε στα 65,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του TEFAF Art Market η φετινή χρονιά θα είναι η καλύτερη από πλευράς δημοπρασιών. Μην πάει όμως ο νους σας μόνον π.χ. σε έργα του Μονέ και του Πικάσο.
Για την ακρίβεια, υπάρχουν κάποιες αντίκες που όσο δεν τις κόβει το μάτι σου, τόσο πολύτιμες είναι.
Οι παρακάτω έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ, καθεμιά για τους δικούς της λόγους.
Οι τρίχες του Έλβις Πρίσλεϊ
Για έναν αδιερεύνητο λόγο, οι τούφες από τα μαλλιά διασημοτήτων πάντα προκαλούσαν το ζωηρό ενδιαφέρον συλλεκτών. Μία τούφα του Αμερικανού πρώτου προέδρου Τζορτζ Ουάσιγκτον πωλήθηκε έναντι 5.581 δολ. Του Μπετόβεν 7.300 δολ. Του Τζον Λένον 48.000 δολ. Αλλά ήταν οι τρίχες του Έλβις Πρίσλεϊ -που είχε φυλάξει ο κομμωτής του- που έσπασαν τα ταμεία, με τιμή πώλησης το 2002 στα 115.000 δολ!
Το «χρυσό» αυτοκίνητο
Το ακριβότερο τετράτροχο που έχει ποτέ πωληθεί σε δημοπρασία είναι ένα μονοθέσιο Mercedes-Benz W196 του 1954, που είχε κάποτε οδηγήσει ο θρυλικός οδηγός αγώνων ταχύτητας Χουάν Μανουέλ Φάντζιο. Το είχε δωρίσει η Mercedes-Benz στο βρετανικό μουσείο National Motor Museum Beaulieu στο Χαμσάιρ. Κι αυτό με τη σειρά του το έβγαλε στο σφυρί για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή του. Τελικά, το μονοθέσιο-αντίκα πωλήθηκε έναντι 32 εκατ. δολαρίων. Όσο κάνουν δηλαδή μαζί 54 Rolls Royce Phantom.
Ο «θησαυρός» του φιλοτελιστή
Μοναδικό στον κόσμο, το «πορφυρό του 1 σεντ» -ένα οκταγωνικό γραμματόσημο που είχε εκδοθεί το 1856 στην πάλαι ποτέ Βρετανική Γουιάνα- αποτελούσε ανέκαθεν το όνειρο κάθε σοβαρού φιλοτελιστή. Τελικά, πωλήθηκε σε δημοπρασία τον περασμένο Ιούνιο, έναντι του -αστρονομικού για το μέγεθος και το είδος του- ποσού των 9,48 εκατ. δολ.
Γουλιά και «χρυσάφι»
Πόσο θα δίνατε για να αγοράσετε ένα σέικερ για κοκτέιλ; Εάν είναι ταπεινό, μερικά ευρώ. Εάν προέρχεται όμως από τα βάθη του χρόνου, πίσω στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης, όπως αυτό το σέικερ από τη δεκαετία του 1920, θα χρειαζόταν να δώσει πολλά περισσότερα. Το συγκεκριμένο κομμάτι πωλήθηκε φέτος στην εξωφρενική τιμή των 49.000 δολ. Η εκτιμώμενη αξία του κυμαινόταν μεταξύ 1.000-1.500 δολ.!
Το ακριβότερο κουτάβι
Εκ πρώτης όψης, μοιάζει με τα σκυλάκια που φτιάχνουν στα παιδικά πάρτι οι κλόουν, μπλέκοντας περίτεχνα μακρόστενα μπαλόνια. Όμως, αυτό το πορτοκαλί «κουτάβι» δεν είναι για… παιχνίδι. Φτιαγμένο από τον Αμερικανό Τζεφ Κουνς, είναι το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωλήσει ποτέ εν ζωή καλλιτέχνης. Είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, έχει ύψος περίπου 3 μέτρα, ζυγίζει κοντά στον 1 τόνο (!) και πωλήθηκε στα 58 εκατ. δολ.! Για όσους ενδιαφέρονται, έχει επίσης κυκλοφορήσει σε αποχρώσεις του μπλε, του κόκκινου, του κίτρινου και του φούξια.
Ηλεκτρονικός υπολογιστής σε... κομμάτια
Δεν έχει καν οθόνη, είναι όμως πλήρως λειτουργικός και πωλήθηκε το 2013 στην τιμή 387.750 δολαρίων. Ο λόγος είναι απλός: πρόκειται για τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή της Apple, φτιαγμένο από τα χεράκια του Στιβ Βόσνιακ, που χρησιμοποίησε ως εργαστήριο το γκαράζ του πατρικού του φίλου του και μετέπειτα συνεταίρου του, του θρυλικού Στιβ Τζομπς. Μέχρι πέρυσι, ανήκε σε έναν Καλιφορνέζο συνταξιούχο ψυχολόγο. Τώρα, ανήκει στον Baloffi, ένα κλαμπ συλλεκτών από την Ιταλία.
Η δρακο-καρέκλα
Φτιάχτηκε τον 20ο αιώνα από ξύλο και δέρμα, δια χειρός της σχεδιάστριας επίπλων Αϊλίν Γκρέι. Αναπαριστά δύο δράκους, που στην κινεζική κουλτούρα συμβολίζουν τη δύναμη. Και πωλήθηκε το 2009 σε δημοπρασία στο αστρονομικό ποσό των 21.905.000 ευρώ, επτά φορές πάνω από την τότε αξία της! Ίσως επειδή πάνω της ξεκουράζονταν κάποτε τα καπούλια ενός διάσημου κατόχου της: του μόδιστρου Ιβ Σεντ Λοράν.
Τρίπτυχο για... χρήση τουαλέτας
Δημιούργημα του διάσημου σούπερ-σταρ της σύγχρονης τέχνης Ζενγκ Φανζί, το τρίπτυχο αυτό έργο πωλήθηκε έναντι 14.675.904 δολ. Στον καμβά, ο διάσημος Κινέζος ζωγράφος αποτύπωσε μία προσωπική του εμπειρία, από την εποχή που ζούσε στην ύπαιθρο, σε ένα σπίτι χωρίς τουαλέτα, και κατέφευγε συχνά-πυκνά σε ένα παρακείμενο νοσοκομείο για τη φυσική του ανάγκη. «Τα όσα είδα εκεί ήταν μία δυνατή έμπνευση», διηγείται. Προφανώς, η ιστορία ενέπνευσε και τον αγοραστή.
Κομμάτια να (μην) γίνει
Κομμάτι του 18ου αιώνα, αυτό το βάζο από πορσελάνη ανήκε κάποτε σε μια πλούσια οικογένεια προυχόντων της Κίνας. Η μοίρα το έφερε στην Ευρώπη, την εποχή του Πολέμου του Οπίου. Στη Γηραιά Ήπειρο πρωτοδιακόσμησε την προθήκη ενός λονδρέζικου βιβλιοπωλείου, οι ιδιοκτήτες του οποίου το είχαν ασφαλίσει έναντι 800 λιρών. Τελικά, δημοπρατήθηκε στα 35 εκατ. δολ.