Οι 10 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα έσοδα
- 11/11/2023, 14:32
- SHARE
«Ζαλίζουν» τα έσοδα που έχουν καταγράψει οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης κατά το τελευταίο οικονομικό έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της λίστας Fortune 500 Europe.
Ακολουθούν οι 10 πρώτες εταιρείες.
10. Electricité de France
Γνωστή ως EDF, η γαλλική εταιρεία κοινής ωφέλειας παράγει και προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη, και επίσης δραστηριοποιείται και σε μικρότερες παγκόσμιες δραστηριότητες. Είχε ένα δύσκολο 2022, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
- Τα ετήσια έσοδα αυξήθηκαν κατά 51,1% σε 150,9 δισ. δολάρια πέρυσι, αλλά με τα ανώτατα όρια τιμών στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, και μια μείωση στην παραγωγή πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμίσει την εκτίναξη του κόστους. Τα κέρδη της EDF ύψους 6 δισ. δολαρίων το 2021 μετατράπηκαν σε ζημίες 18,9 δισ. δολαρίων το 2022.
- Το 2023, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πέτυχε δικαστική έγκριση για την εθνικοποίηση της EDF, τερματίζοντας τα 18 χρόνια της ως εισηγμένη εταιρεία. Το γαλλικό κράτος κατείχε ήδη το 84% της επιχείρησης.
- Ειδικευμένη στην πυρηνική ενέργεια, η EDF στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή το 2023 μετά τη διακοπή λειτουργίας των αντιδραστήρων για επιθεωρήσεις ασφαλείας το 2022. Ωστόσο, η βιομηχανική αναταραχή δυσχεραίνει την επίτευξη αυτού του στόχου, με τις απεργίες στις πυρηνικές και υδροηλεκτρικές μονάδες της να της κοστίζουν 1 δισ. ευρώ λόγω της απώλειας παραγωγής το 2023.
9. Mercedes-Benz Group
Ο γερμανικός όμιλος Mercedes-Benz πούλησε πέρυσι 2,5 εκατομμύρια οχήματα και απασχολούσε περίπου 170.000 άτομα. Η εταιρεία αντιμετώπισε ένα δύσκολο 2022 με χαλάρωση της ζήτησης στην Ευρώπη και εκτίναξη του κόστους ενέργειας και πρώτων υλών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 43,9% από το 2021 μετά την απόσχιση της Daimler Trucks τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αν και τα κέρδη προ τόκων και φόρων αυξήθηκαν περισσότερο από 25% σε όρους ευρώ.
- Η Mercedes διπλασίασε τις παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2022 και θέλει να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των πωλήσεων αυτοκινήτων μέχρι το 2025, με πλήρη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2030. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Ola Källenius δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία είναι απίθανο να επιτύχει τον τελευταίο στόχο.
- Ο όμιλος είχε ισχυρά αποτελέσματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με τις πωλήσεις να είναι ιδιαίτερα αυξημένες για τα φορτηγά και τα κορυφαία μοντέλα, καθώς και στη Γερμανία, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
- Η Mercedes-Benz έγινε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που έλαβε κυβερνητική έγκριση για αυτόνομη οδήγηση επιπέδου 3 στις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας τον Ιανουάριο του 2023 ότι η λειτουργία Drive Pilot σε ορισμένα από τα οχήματά της πληρούσε τις τεχνικές προδιαγραφές για πιστοποίηση στη Νεβάδα.
8. Gazprom
Μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στην Ευρώπη και η μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας βάσει εσόδων, η Gazprom διαχειρίζεται συστήματα αγωγών φυσικού αερίου και δραστηριοποιείται στην παραγωγή πετρελαίου, τη διύλιση και την παραγωγή ενέργειας.
- Η κατά πλειοψηφία κρατική επιχείρηση κατέγραψε αύξηση των εσόδων κατά 21,9% στα 167,8 δισ. δολάρια, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά τις παγκόσμιες κυρώσεις που ακολούθησαν τον πόλεμο. Η μέση τιμή του φυσικού αερίου το 2022 ήταν σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερη από τη μέση τιμή του 2021.
- Η Gazprom ήταν ο μεγαλύτερος μεμονωμένος συνεισφέρων στον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό το 2022, συνεισφέροντας πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια).
- Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα όλο και περισσότερες χώρες να προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειωθεί κατά 25% το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αν και η Gazprom έχει αναστείλει την υποβολή οικονομικών αποτελεσμάτων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι σημείωσε καθαρή ζημία στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι εξαγωγές προς την Ευρώπη κατέρρευσαν.
7. Stellantis
Η Stellantis, η οποία σχηματίστηκε από τη συγχώνευση της Fiat Chrysler Automobiles και της Peugeot S.A. το 2021, διαθέτει 14 μάρκες αυτοκινήτων στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένων των Fiat και Jeep. Η εταιρεία με έδρα την Ολλανδία είχε πέρυσι έσοδα 188,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 7% από το 2021.
- Τους τελευταίους μήνες, η Stellantis έχει επηρεαστεί από την απεργία του σωματείου της United Auto Workers στις ΗΠΑ, ιδίως στα κέντρα διανομής της, τα οποία διαχειρίζονται τις επισκευές οχημάτων. Η αυτοκινητοβιομηχανία προχώρησε στην απόλυση ή την επίσχεση εργασίας χιλιάδων Αμερικανών υπαλλήλων τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που ανακοίνωσε τα σχέδιά της να ξεκινήσει την παραγωγή ορισμένων νέων μοντέλων αυτοκινήτων στην Ιταλία μετά από συμφωνία με τα εργατικά συνδικάτα εκεί.
- Στόχος της Stellantis είναι όλες οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αυτοκινήτων και το 50% των πωλήσεων επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030, φτάνοντας σε μηδενικό επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2038. Σχεδιάζει να επενδύσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ στα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2025, και αυτή τη στιγμή κατασκευάζει ένα εργοστάσιο στο Οντάριο για το οποίο έλαβε εκτεταμένες επιδοτήσεις, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
6. BP
Όπως οι περισσότερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός κατέγραψε αύξηση των εσόδων του το 2022. Στα χαρτιά, ωστόσο, κατέγραψε καθαρή ζημία ύψους 2,5 δισ. δολαρίων – αντανακλώντας την απομείωση του 20% της συμμετοχής του στη ρωσική πετρελαιοπαραγωγό Rosneft κατά 25,5 δισ. δολάρια. Η αξία της συμμετοχής της κατέρρευσε μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.
- Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Bernard Looney παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αφότου ένας πληροφοριοδότης προειδοποίησε το διοικητικό συμβούλιο για σχέσεις στο παρελθόν με συναδέλφους του. Ο προσωρινός διευθύνων σύμβουλος, Murray Auchincloss, διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική του Looney για μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 40% έως το 2030, καθώς μεταβαίνει σε σχετικά καθαρότερες μορφές ενέργειας.
- Τον Φεβρουάριο του 2023 η BP συμφώνησε στην εξαγορά της TravelCenters of America ύψους 1,3 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά αναμένεται να προσθέσει ένα δίκτυο με πάνω από 280 στάσεις φορτηγών πλήρους εξυπηρέτησης και ταξιδιωτικά κέντρα σε 44 πολιτείες των ΗΠΑ.
5. Glencore
Οι υψηλές και ευμετάβλητες τιμές των βασικών εμπορευμάτων ώθησαν την ελβετική εταιρεία εξόρυξης, ενέργειας και εμπορίας σε μια χρονιά-ρεκόρ το 2022. Τα έσοδα έφτασαν τα 256 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 25,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη σημείωσαν άλμα 248,2% στα 17,3 δισεκατομμύρια δολάρια.
- Πάνω από το ένα τρίτο των εσόδων της Glencore προήλθε από τη δραστηριότητα εμπορίας άνθρακα, η οποία σημείωσε εντυπωσιακά υψηλά περιθώρια κέρδους 65% το 2022.
- Τον Φεβρουάριο του 2023 ο ελβετικός κολοσσός κατέβαλε 7,1 δισ. δολάρια στους επενδυτές του, συμπεριλαμβανομένης της επαναγοράς μετοχών ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Ακολούθησε άλλο ένα μέρισμα ύψους 1 δισ. δολαρίων και εξαγορά μετοχών ύψους 1,2 δισ. δολαρίων μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του εξαμήνου τον Αύγουστο. Αυτό έγινε παρά την πτώση κατά 50% του EBITDA του πρώτου εξαμήνου σε σύγκριση με το 2022, καθώς η τιμή του άνθρακα ομαλοποιήθηκε.
- Η Glencore βρίσκεται σε μια προσπάθεια εξαγοράς της Teck, μιας εταιρείας που θεωρείται το πρότυπο της υπεύθυνης εξόρυξης. Η Teck απέρριψε επανειλημμένα τις προσφορές της Glencore. Τον Ιούνιο του 2023, η Glencore προσφέρθηκε να αγοράσει το τμήμα άνθρακα της Teck, αποσπώντας τον από την υπόλοιπη εταιρεία.
4. TotalEnergies
Ο γαλλικός γίγαντας πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies απασχολεί περίπου 100.000 υπαλλήλους σε επιχειρήσεις σε 130 χώρες. Τα έσοδα έφτασαν τα 263,3 δισ. δολάρια το 2022, αυξημένα κατά 42,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 28% στα 20,5 δισ. δολάρια εν μέσω των υψηλών παγκόσμιων τιμών των ορυκτών καυσίμων.
- Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Total επλήγη με φορολογία έκτακτων κερδών ύψους 2,1 δισ. δολαρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που στόχευε τις ενεργειακές εταιρείες που είχαν σημειώσει αλματώδη κέρδη εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης.
- Η εταιρεία ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2023 ότι θα πουλήσει 2.200 πρατήρια καυσίμων στη Γερμανία και την Ολλανδία έναντι 3,1 δισ. ευρώ στην καναδική εταιρεία Couche-Tard Alimentation, γνωστή στις ΗΠΑ για τα πρατήρια καυσίμων της μάρκας Circle K.
- Τον Ιούλιο του 2023, η Total υπέγραψε συμφωνία ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Ιράκ για την ανάπτυξη έργων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλιακής ενέργειας στη χώρα. Η γαλλική εταιρεία κατέχει μερίδιο 45% στο πρότζεκτ, στο οποίο θα γίνουν επενδύσεις ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
3. Uniper
Εκτός από την εγχώρια αγορά της Γερμανίας, η εταιρεία κοινής ωφέλειας Uniper δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες, με ιδιαίτερη παρουσία στην Ολλανδία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. Το 2022 κατέγραψε ζημίες ύψους σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από έσοδα ύψους 288,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέσω αναταραχής στην αγορά ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Η Uniper διόρισε τον Michael Lewis ως νέο διευθύνοντα σύμβουλό της, με ισχύ από τον Ιούνιο του 2023. Ο προκάτοχός του, Klaus-Dieter Maubach, παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο μετά τη διάσωση ύψους 50 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά κρατικοποίησε την εταιρεία.
- Υπό την ηγεσία του Lewis, η Uniper αυξάνει ταχέως τις πράσινες επενδύσεις της σε 8 δισ. ευρώ έως το 2030 και σκοπεύει να σταματήσει να χρησιμοποιεί άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2029. Η απόφαση ελήφθη καθώς η Uniper επέστρεψε σε κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2023 και η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει το μερίδιό της στο 25% έως το 2028 βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
- Η Uniper αντιμετώπισε δυσκολίες στην εξασφάλιση φυσικού αερίου μετά το κλείσιμο των ρωσικών αγωγών, αναγκάζοντάς την να προμηθεύεται φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές σε πολύ υψηλότερη τιμή. Εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, η Uniper εξασφάλισε τον Σεπτέμβριο του 2023 προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου που, όπως δήλωσε, θα διαρκέσει μέχρι τα «τέλη της δεκαετίας του 2030».
1. Shell
Μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο, η πολυεθνική Shell με έδρα το Λονδίνο είναι επίσης η μεγαλύτερη εταιρεία της Ευρώπης. Το 2022 είχε μια εξαιρετική χρονιά, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 41,6% στα 386,2 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω των υψηλών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που προκλήθηκαν, εν μέρει, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 42,3 δισ. δολάρια – ένα ρεκόρ για την επιχείρηση.
- Οι επιδόσεις ήταν ιδιαίτερα ισχυρές στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, μιας συμπυκνωμένης μορφής φυσικού αερίου που είναι ευκολότερο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί, αφού η Ρωσία έκλεισε τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 προς την Ευρώπη. Τα κέρδη της ευρύτερης κατηγορίας φυσικού αερίου της Shell αυξήθηκαν κατά 174% το 2022, ξεπερνώντας το ήμισυ των συνολικών κερδών του ομίλου.
- Ο Wael Sawan έγινε διευθύνων σύμβουλος τον Ιανουάριο του 2023, αντικαθιστώντας τον Ben van Beurden, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από εννέα χρόνια θητείας.
- Από τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια των κεφαλαιουχικών δαπανών της το 2022, η Shell επένδυσε τα μισά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ διέθεσε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο τμήμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακών λύσεων, το οποίο περιλαμβάνει την εμπορία φυσικού αερίου μαζί με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Η Shell έχει επίσημο στόχο να είναι μια επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα – συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών Scope 3, οι οποίες καλύπτουν την τελική χρήση των προϊόντων της – μέχρι το 2050.