Οκτώ αποτυχημένες συσκευές στην ιστορία της τεχνολογίας
- 08/10/2014, 11:15
- SHARE
Ακριβά gadgets που δεν κατάφεραν να συγκινήσουν κανέναν.
Από το Microsoft Zune στο BlackBerry Playbook, το Amazon Fire ακολουθεί τα μάλλον ατυχή βήματα κάποιων προκατόχων του…
Amazon Fire
Η Amazon δεν έχει ανακοινώσει τον αριθμό των τηλεφώνων Fire που έχει πουλήσει – αλλά μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι μάλλον θα είναι μικρός. Η συσκευή κυκλοφόρησε τον Ιούνιο αλλά η Amazon ήδη αναγκάστηκε να μειώσει την τιμή της συσκευής με διετές συμβόλαιο από 200 δολάρια σε μόλις 99 σεντ! Το Fire Phone έχει μια σειρά φανταχτερών χαρακτηριστικών, όπως π.χ. τρισδιάστατη οθόνη και το σύστημα αναγνώρισης Firefly. Όμως, τα μειονεκτήματά του ήταν σαφή εξαρχής, και η κριτική υπήρξε σφοδρή. Η συσκευή απαιτεί από τους χρήστες να μάθουν ένα νέο λειτουργικό σύστημα που δεν προσφέρει κάποιες από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές. Διατίθεται μόνο από την AT&T και η οθόνη, αν και τρισδιάστατη, δεν έχει μεγάλη πρακτική χρησιμότητα. Φυσικά, η Amazon δεν είναι ο μόνος τεχνολογικός γίγαντας που τα έκανε θάλασσα με μια νέα συσκευή. Ιδού μερικά άλλα παραδείγματα.
Microsoft Zune
Το Zune, ο MP3 player της Microsoft, κυκλοφόρησε το 2006, σε μια περίοδο όπου το iPod ήλεγχε περίπου 75% της αγοράς. Δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι το Zune δεν κατάφερε να μειώσει τη διαφορά… Η Microsoft προσπάθησε να «πουλήσει» στους χρήστες την ικανότητα διαμοιρασμού ανάμεσα στα Zune και σε μια βιβλιοθήκη μέσων, αλλά τρία χρόνια μετά το μερίδιο αγοράς της συσκευής ήταν μόλις 1%.
BlackBerry PlayBook
Θέλετε να κατασκευάσετε μια ταμπλέτα; Μην ακολουθήσετε το παράδειγμα της BlackBerry. Ο καναδικός κατασκευαστής συσκευών αποκάλυψε το 7 ιντσών PlayBook το 2010, προσπαθώντας να εισχωρήσει σε μια νέα αγορά καθώς τα κινητά της τηλέφωνα έμπαιναν σιγά-σιγά στο περιθώριο. Αλλά τα προβλήματα του PlayBook ήταν εμφανή από την αρχή: δεν περιελάμβανε πρόσβαση σε email, BlackBerry Messenger, ημερολόγια ή βιβλία διευθύνσεων. Επίσης, δεν διέθετε ενσωματωμένη δυνατότητα 3G πρόσβασης στο διαδίκτυο, ενώ οι κριτικοί χαρακτήρισαν το λογισμικό ατελές και χοντροκομμένο. Η εταιρεία κατέληξε να έχει ζημιές 500 εκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τέταρτο του 2011, ύστερα από τις καταστροφικές πωλήσεις της εν λόγω ταμπλέτας. Τελικά, η BlackBerry προσπάθησε να λύσει τα προβλήματα του PlayBook αλλά ήταν αργά, σε μια αγορά που κυριαρχείτο πλέον από το iPad.
Microsoft Surface
Η Microsoft επανέρχεται στη λίστα εξαιτίας της τρέχουσας σειράς ταμπλετών, που σηματοδοτούν άλλη μια ανεπιτυχή προσπάθεια εισόδου σε μια κατηγορία προϊόντων που κυριαρχείται από την Apple. Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει στους ιδιοκτήτες των iPad και Macbook εκατοντάδες δολάρια με τη μορφή πίστωσης για τα καταστήματα Microsoft αν αποχωριστούν τις συσκευές Apple υπέρ του Surface. Μέχρι τώρα, πάντως, δεν έχει βοηθήσει και πάρα πολύ όλο αυτό. Η αξία του αποθέματος απούλητων Surface ανήλθε πέρυσι σε 900 εκατομμύρια δολάρια, κι αυτή η απώλεια τον Ιούνιο που μας πέρασε άγγιξε τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Apple Newton Message Pad
Μπορεί σήμερα η Apple να κυριαρχεί στην αγορά των tablet, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι εύκολα τα πράγματα για την εταιρεία. Πίσω στο 1993, η Apple κυκλοφόρησε το Newton MessagePad, μια συσκευή προσωπικής υποστήριξης επικοινωνίας. Με όρους 2014, το MessagePad δεν έκανε κάτι συγκλονιστικό, αλλά για την εποχή του είχε κάποιες ενδιαφέρουσες λειτουργίες: μπορούσε να στέλνει φαξ, να αποθηκεύει επαφές, ενώ υποστήριζε ως και καταγραφή σημειώσεων με ένα ψηφιακό στυλό. Αλλά οι καταναλωτές δεν ανταποκρίθηκαν, και συνολικά πουλήθηκαν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συσκευές μόνο, κατά τα πέντε χρόνια που το Newton βρέθηκε στην αγορά. Το 1998, ο Στιβ Τζομπς εν τέλει αποφάσισε να σταματήσει η παραγωγή του.
Google Nexus Q
Και η Google βρίσκεται στη λίστα χάρη στο Nexus Q, μια σφαιρική συσκευή για τη ροή (streaming) μουσικής και βίντεο από το Google Play και το YouTube. Η συσκευή δεν προσέφερε πολλά παραπάνω, κι ας έπρεπε κάποιος να πληρώσει 300 δολάρια για να την αποκτήσει. Οι κριτικοί δεν εντυπωσιάστηκαν από το Q, το 2012 η εταιρεία έβγαλε κάποια αναβαθμισμένα κομμάτια, και τελικά τα σχέδια διάθεσης στην αγορά εγκαταλείφθηκαν. Όσοι είχαν προ-παραγγείλει τη συσκευή, τελικά την έλαβαν δωρεάν!
Microsoft SPOT
Η Microsoft γίνεται αποδέκτης κριτικής επειδή δεν φαίνεται να πρωτοπορεί στον χώρο των συσκευών, αλλά στην πραγματικότητα η εταιρεία ήταν μπροστά από την εποχή της σε τουλάχιστον μία: στα έξυπνα ρολόγια. Το 2004, η Microsoft παρουσίασε συσκευές που είχε αναπτύξει σε συνεργασία με τις εταιρείες κατασκευής ρολογιών Fossil, Suunto και Citizen. Τα πρώτα αυτά έξυπνα ρολόγια βασίζονταν στην λεγόμενη τεχνολογία SPOT (Έξυπνη Τεχνολογία Προσωπικών Αντικειμένων). Τα ρολόγια χρησιμοποιούσαν ραδιοφωνικούς δέκτες FM για να προβάλλουν περιεχόμενο, όπως ειδήσεις, τιμές μετοχών και αποτελέσματα αγώνων. Όμως, και τότε όπως και τώρα, οι διαφημιστές δεν κατάφεραν να δείξουν στον κόσμο την όποια χρησιμότητά τους, και τελικά η Microsoft έβαλε ένα τέλος στο πρόγραμμα το 2008.
Apple QuickTake
Η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή QuickTake της Apple είναι άλλη μια συσκευή της εταιρείας που απλά ήταν πιο μπροστά από την εποχή της. Κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την Kodak και έγινε μια από τις πρώτες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές που προσφέρθηκε στους καταναλωτές το μακρινό 1994. Αλλά η τιμή της QuickTake, στα 749 δολάρια, ήταν απαγορευτική για μια φωτογραφική μηχανή που απλά αποθήκευε κάμποσες φωτογραφίες χωρίς καν να έχει ζουμ και αυτόματη εστίαση. Μόλις ο Στιβ Τζομπς επέστρεψε στην Apple το 1997, η συσκευή αποτέλεσε παρελθόν.