Οκτώ πράγματα που θα αλλάξουν τελείως τα ταξίδια μας με αεροπλάνο
- 18/05/2020, 14:22
- SHARE
Ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έχει φέρει τον ταξιδιωτικό κλάδο σε αδιέξοδο, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα ταξίδια σταδιακά θα ανακάμψουν. Απλά χρειάζεται χρόνος.
Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι πως ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι πρόκειται να χτυπήσει ένα δεύτερο, ακόμη και ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα ότι η επιστροφή στη σχετική ομαλότητα δεν θα έρθει μέχρι το 2021.
Οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να κάνουν τους ταξιδιώτες να πετάξουν ξανά. Τόσο οι αεροπορικές όσο και τα αεροδρόμια επανεξετάζουν τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των επιβατών και να αποφύγουν την εξάπλωση του ιού. Μια έκθεση της εταιρείας αεροπορικών στρατηγικών SimpliFlying προβλέπει περισσότερους από 70 τρόπους με τους οποίους τα αεροπορικά ταξίδια ενδέχεται να είναι διαφορετικά μετά την πανδημία με ένα συνδυασμό αλλαγών πολιτικής και νέων δεδομένων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν θα χρειάζεται να διατηρούν κενές τις μεσαίες θέσεις στα αεροπλάνα, αλλά η χρήση της μάσκας εν πτήσει και στους χώρους των αεροδρομίων θα είναι υποχρεωτική, καθώς ξεκινούν σταδιακά οι μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η οδηγία για τις αεροπορικές μεταφορές εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο των συστάσεων που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την σταδιακή άρση των συνοριακών περιορισμών και την προσεκτική επανέναρξη των ταξιδιών για την προώθηση του τουρισμού στην Ευρώπη.
Η χρήση εφαρμογών για την ιχνηλάτηση επαφών λόγω του κορωνοϊού θα πρέπει να είναι εθελοντική, σύμφωνα με την Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν στόχο την άρση των περιορισμών στα σύνορα και την τόνωση του κλάδου τουρισμού και ταξιδίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
-Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
-Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την μπροστινή πόρτα.
-Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
-Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας, τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητας του.
-Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ, βρίσκονται τοποθετημένα στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης, ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
-Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των επόμενων πτήσεων.
Έρχεται το «διαβατήριο υγείας»
Η Ταϊλάνδη απαιτεί ήδη από τους επιβάτες που ταξιδεύουν από ορισμένες χώρες να προσκομίσουν πιστοποιητικά υγείας που επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν COVID-19 πριν μπορέσουν να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τη χώρα και η IATA έχει προτείνει κάτι παρόμοιο, κοινώς ένα «διαβατήριο υγείας». Η SimpliFlying τα συγκρίνει με τις κάρτες Yellow Fever που πρέπει να δείξουν οι επιβάτες πριν ταξιδέψουν σε συγκεκριμένες περιοχές.
Έλεγχος της θερμοκρασίας
Η Air Canada ήταν η πρώτη αεροπορική εταιρεία της Βόρειας Αμερικής που είπε ότι θα καθιερώσει υποχρεωτικούς ελέγχους θερμοκρασίας πριν από τις πτήσεις. Αυτό έρχεται ως μέρος του νέου προγράμματος CleanCare Plus, το οποίο έχει τέθηκε σε ισχύ στις 15 Μαΐου, και θα περιλαμβάνει επίσης ένα απαιτούμενο ερωτηματολόγιο για την υγεία και ένα σετ παροχών με απολυμαντικό χεριών.
«Ήμασταν πρωτοπόροι στην προοδευτική εισαγωγή νέων μέτρων ως απάντηση στην πανδημία, όπως η εισαγωγή ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για τους υπαλλήλους μας και υποχρεωτική κάλυψη προσώπου για τους πελάτες”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος, Calin Rovinescu. «Είμαστε η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Αμερική που πραγματοποιεί ελέγχους θερμοκρασίας πριν από την πτήση.»
Η Frontier Airlines θα ακολουθήσει το ίδιο, λέγοντας ότι πρόκειται να καθιερώσει ελέγχους θερμοκρασίας πριν από την επιβίβαση για όλους τους επιβάτες από την 1η Ιουνίου και το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου δήλωσε επίσης ότι θα αρχίσει εκτεταμένους ελέγχους θερμοκρασίας.
Η Etihad δοκιμάζει περίπτερα στο Άμπου Ντάμπι όπου θα παρακολουθείται η υγεία των επιβατών και στο Πουέρτο Ρίκο οι κάμερες θερμικής απεικόνισης θα ηχούν συναγερμό σε περίπτωση που κάποιος με υψηλή από το κανονικό θερμοκρασία θα διέρχεται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Luis Muñoz Marín στο Σαν Χουάν.
Στις ΗΠΑ, υπάρχει συζήτηση σχετικά με το κατά πόσον η Αρχή Ασφάλειας Μεταφορών πρέπει να αρχίσει να καθιστά υποχρεωτικούς τους ελέγχους θερμοκρασίας στους επιβάτες και τους υπαλλήλους. Η Airlines for America, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τις American Airlines, United Airlines, Delta Air Lines και Southwest, τάσσεται υπέρ αυτών των ελέγχων.
Ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, λέει ότι περίπου το 25% έως 50% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό είναι ασυμπτωματικοί. Όσοι δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν ακόμα να μεταδώσουν την ασθένεια σε άλλους, επομένως η αποτελεσματικότητα των ελέγχων θερμοκρασίας παραμένει κάπως ασαφής.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας
Δεδομένου ότι οι μάσκες έχουν καταστεί υποχρεωτικές στο κοινό σε πολλά μέρη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες καθιστούν επίσης υποχρεωτική τη χρήση τους για τους επιβάτες. Στην πραγματικότητα, η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών συνιστά υποχρεωτική κάλυψη προσώπου τόσο για τους επιβάτες όσο και για τα μέλη του πληρώματος.
Τα αεροπορικά εισιτήρια ενδέχεται να ακριβύνουν
Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν χαμηλότερους ναύλους, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προσπαθούν να δελεάσουν τους επιβάτες, ένα δελτίο τύπου της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών αναμένει αύξηση των ναύλων έως και 54% σε ορισμένα μέρη λόγω των μέτρων κοινωνικής απόστασης, με λιγότερες θέσεις διαθέσιμες προς κλείσιμο. Σύμφωνα με την IATA, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης θα μειώσουν τους μέγιστους συντελεστές φόρτωσης των αεροσκαφών στο 62%, όταν οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες χρειάζονται τα αεροπλάνα τους να είναι 77% γεμάτα για να ισοσταθμίσουν τις απώλειες.
Τόσο οι τερματικοί σταθμοί όσο και οι καμπίνες των αεροπλάνων μπορεί να είναι «ανέπαφα»
Σε μια προσπάθεια ελαχιστοποίησης των σημείων επαφής, η SimpliFlying προβλέπει ότι οι θήκες στο πίσω μέρος του καθίσματος, οι οποίες σύμφωνα με αναφορές έχουν βρεθεί ότι είναι οι δεύτερες πιο μολυσμένες περιοχές μέσα στο αεροπλάνο μετά τα προσκέφαλα των καθισμάτων, θα παραμείνουν κενές ή να αφαιρεθούν εντελώς.
Τα συστήματα ψυχαγωγίας με οθόνη αφής ενδέχεται να αντικατασταθούν με τρόπους χρήσης των δικών σας συσκευών για ψυχαγωγία κατά την πτήση.
«Για να αντικαταστήσουν το σύστημα ψυχαγωγίας κατά την πτήση, οι αεροπορικές εταιρείες θα μπορούσαν απλώς να διασφαλίσουν ότι ένα USB και πρίζες θα είναι διαθέσιμα σε κάθε θέση και ότι θα υπάρχει κάποια μορφή θήκης ή βάσης συσκευής».
Στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου, η SimpliFlying αναμένει αύξηση στα «ανέπαφα» περίπτερα (παρόμοια με αυτά που δοκιμάζονται από την Etihad στο Άμπου Ντάμπι) που μπορούν να ελέγξουν τους επιβάτες και την υγεία τους. Παράλληλα, θα κάνει την εμφάνισή της μια πλήρως βιομετρική διαδικασία check-in με βάση την αναγνώριση προσώπου, η οποία είναι ήδη διαδεδομένη σε τερματικούς σταθμούς με διεθνή δρομολόγια.
Απολύμανση αποσκευών
Η SimpliFlying προβλέπει ότι οι αποσκευές θα απολυμαίνονται πριν φορτωθούν σε αεροπλάνα.
Η διαρρύθμιση του εσωτερικού των αεροπλάνων θα μπορούσε να αλλάξει τελείως
Η ιταλική εταιρεία σχεδιασμού Avio Interiors έχει παρουσιάσει ορισμένες λύσεις για να μην μένουν κενές θέσεις στα αεροπλάνα, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα την έκθεση των επιβατών. Ο σχεδιασμός του «Janus» αντιστρέφει το μεσαίο κάθισμα σε κάθε σειρά και περιλαμβάνει διαφανή διαχωριστικά που προστατεύουν τους επιβάτες μεταξύ τους.
Is THIS what flying economy class will look like after the coronavirus crisis? Designs emerge of cabins where passengers are shielded by screens to help prevent further outbreaks https://t.co/Zop5I1QJ3g #Aviointeriors #inflightsocialdistancing #travel #coronavirus #covid19
— MailOnline Travel (@travelmail) April 21, 2020
Αντί να επανασχεδιάσει τους εσωτερικούς χώρους του αεροπλάνου, ο Florian Barjot, ένας αεροναυτικός μηχανικός από τη Γαλλία, δημιούργησε το PlanBay, μια αφαιρούμενη ασπίδα για μεσαία καθίσματα που προορίζονταν για την προστασία των επιβατών τόσο από τα πίσω όσο και από τα γειτονικά καθίσματα.
Τέρμα οι μεγάλες ουρές για επιβίβαση
Ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου, John Holland-Kaye, δήλωσε ότι οι ουρές επιβίβασης στα αεροπλάνα θα μπορούσαν να έχουν μήκος περίπου μισό μίλι με μέτρα κοινωνικής απόστασης και τα αεροδρόμια δεν έχουν αρκετό χώρο για να εφαρμόσουν κάτι τέτοιο.
Οι New York Times αναφέρουν ότι για την καταπολέμηση των ατελείωτων ουρών, «τα δεδομένα τοποθεσίας του κινητού τηλεφώνου μπορεί να καθορίσουν το πότε θα φτάσετε σε ένα αεροδρόμιο, το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να σας οδηγήσει σε μια σήραγγα ασφαλείας στην οποία οι επιβάτες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και ελέγχονται από την TSA και τις υγειονομικές αρχές.»
Σύμφωνα με τη Daily Mail, οι επιβάτες ενδέχεται να λαμβάνουν μηνύματα όταν είναι ώρα να επιβιβαστούν χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στην ουρά.