Το όραμα του για τη Google αποκαλύπτει ο Λάρι Πέιτζ
- 01/06/2014, 17:10
- SHARE
Ο ιδρυτής του τεχνολογικού «γίγαντα» αποκαλύπτει πέντε τομείς που σκοπεύει να κατακτήσει στο μέλλον η εταιρεία.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Google, Λάρι Πέιτζ, δημοσίευσε πρόσφατα την ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρείας, και -ως συνήθως- το κείμενο είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ματιά στο όραμά του γύρω από το μέλλον της Google.
Καταρχήν, αναφέρει τα συνηθισμένα πράγματα, όπως π.χ. το email και τη μηχανή αναζήτησης και το Chrome. Η επιστολή όμως έκρυβε και αρκετές εκπλήξεις.
1. Παράδοση αγορών στο σπίτι αυθημερόν
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με τη νέα υπηρεσία Google Shopping Express, η οποία είναι ένας τέλειος τρόπος να παραλάβεις τα ψώνια στο σπίτι την ίδια μέρα που τα παρήγγειλες». Αν και η Shopping Express καλύπτει προς το παρόν μόνο μέρος των ΗΠΑ, εμφανίζεται ως άμεση απειλή προς την Amazon.
2. Πολεμώντας τον θάνατο
«Στον τομέα της περίθαλψης, έχουμε την Calico – μια νέα εταιρεία υπό την ηγεσία του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Genentech, Αρτ Λέβινσον, που εστιάζει σε ζητήματα υγείας, ευημερίας και μακροζωίας, καθώς και την Iris, έναν έξυπνο φακό επαφής σχεδιασμένο για να αλλάξει τις ζωές των διαβητικών». Η λέξη-κλειδί εδώ είναι η ‘μακροζωία’. Ο Πέιτζ πιστεύει πραγματικά ότι δεν υπάρχει λόγος οι άνθρωποι να πεθαίνουν «φυσιολογικά» στα ογδόντα τους.
3. Καλός σχεδιασμός
«Τίποτε απ’ αυτά δεν μετράει αν δεν έχεις καλό σχέδιο. Θυμάμαι όταν παρακολουθούσα ένα μάθημα στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν γύρω από τη χρηστικότητα. Οι φοιτητές έπρεπε να επιλέξουν ένα πρόγραμμα που ήξεραν πραγματικά καλά -εγώ διάλεξα ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- και να υπολογίσουν πόσο χρόνο θα χρειάζονταν οι ειδικοί για να επιτελέσουν διάφορες εργασίες. Με βοήθησε πραγματικά να κατανοήσω ότι η κατασκευή καλών, αποτελεσματικών διασυνδέσεων είναι δύσκολη… Οι άνθρωποι ακόμα μιλάνε για την απλότητα της αρχικής σελίδας της Google, και αυτό ήταν ένα τεράστιο κομμάτι της αρχικής μας επιτυχίας. Δεν υπάρχει λόγος να μην εφαρμόζονται οι ίδιες αρχές σε όλα τα προϊόντα μας…».
Αυτή η άποψη είναι ενδιαφέρουσα, επειδή συχνά τα προϊόντα της Google είναι άσχημα. Επίσης, όταν οι άνθρωποι ακούνε για σχεδιασμό τεχνολογικών προϊόντων, συνήθως σκέφτονται την Apple και όχι τη Google. Ο Πέιτζ φαίνεται να γνωρίζει ότι ο σχεδιασμός είναι ένα πεδίο όπου η Google πρέπει να βελτιωθεί.
4. Διαλογική αναζήτηση με τεχνητή νοημοσύνη
«Το αναπτυγμένο πλαίσιο θα συμβάλει στο να γίνει η αναζήτηση πιο φυσική, και όχι μια σειρά λέξεων-κλειδιά που δακτυλογραφείς τεχνητά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ρώτα πόσο ψηλός είναι ο Πύργος του Άιφελ, και μετά πότε αυτός χτίστηκε. Κατανοώντας το τι σημαίνει “αυτός” σε διαφορετικά πλαίσια, μπορούμε να κάνουμε την αναζήτηση διαλογική».
Για τους περισσότερους αυτό δεν σημαίνει και πολλά πράγματα, αλλά το να κάνουμε τους υπολογιστές να διαχειρίζονται αιτήσεις αναζήτησης με φυσικά γλωσσικά πρότυπα θα ήταν ένα τεράστιο άλμα προς τα εμπρός για την τεχνητή νοημοσύνη.
5. Οι πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν είναι στο διαδίκτυο
«Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ότι είστε ένας από τους δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αυτό αφήνει απ’ έξω άλλα πέντε εκατομμύρια. Είναι τραγωδία το γεγονός ότι τα δύο-τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχουν ούτε καν την πιο βασική σύνδεση στο διαδίκτυο», λέει ο Πέιτζ.
Για να συνεχίσει να κερδίζει και να επεκτείνεται, η Google πρέπει να βρει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα παράγουν δισεκατομμύρια, και όχι απλώς εκατομμύρια, δολάρια. Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει δισεκατομμύρια νέων πελατών στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου το διαδίκτυο δεν υπάρχει ακόμα.