Όταν ο Στιβ τα έλεγε όλα λάθος
- 05/10/2014, 11:26
- SHARE
Είτε τις πίστευε, είτε απλώς μπέρδευε τους ανταγωνιστές, αυτές είναι οι δηλώσεις του Στιβ Τζομπς που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα.
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του θρυλικού, πλέον, οραματιστή ιδρυτή της Apple και δημιουργού πολλών από τα πιο επιθυμητά gadgets του πλανήτη, κάνουμε αναδρομή στις δηλώσεις του όπου με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο υποστήριζε απόψεις, εμπορικά μοντέλα και συσκευές, για να αλλάξει εντελώς γνώμη λίγο -ή πολύ- αργότερα. Μαζί βλέπουμε και επιλογές που έκανε η εταιρεία προσαρμοζόμενη στις αλλαγές στην αγορά, στη διαθέσιμη τεχνολογία καθώς και στις προτιμήσεις του κοινού.
«Η συνδρομητική μουσική θα αποτύχει»
Το 2003 ο Στιβ Τζομπς δήλωνε πως κανείς δεν θέλει να αγοράσει μουσική με τον μήνα και πως όλοι θα προτιμούν το download τραγούδι-τραγούδι. Σύμφωνα με τη διάσημη, έκτοτε, δήλωσή του, «και τη Δευτέρα Παρουσία να έφερνες σε συνδρομητική υπηρεσία δεν θα την αγόραζε κανένας». Η επιτυχία του Pandora και του Spotify τον διέψευσε φυσικά, και η Apple μπήκε στην αγορά της συνδρομητικής μουσικής αγοράζοντας τη Beats Music.
«Το iTunes θα πουλάει μόνο μουσική, όχι ταινίες»
Ξανά το 2003, υποστήριξε πως ο κόσμος δεν θα κατέβαζε ποτέ ταινίες μέσω του iTunes. «Κάνουν δέκα ώρες να κατεβούν, μέχρι τότε σου έχει περάσει η όρεξη». Φυσικά είχε δίκιο τότε, φυσικά είχε δίκιο όταν μερικά χρόνια αργότερα -με την έλευση των πολύ γρήγορων συνδέσεων- προσέφερε και αυτή την υπηρεσία. Το 2013 οι χρήστες του iTunes είχαν κατεβάσει 1 δισ. επεισόδια σειρών και 380 εκατ. ταινίες.
«Ταινίες στο iPod; Θα αστειεύεστε»
Ο Στιβ δεν πίστευε πως οι κάτοχοι iPod θα ήθελαν να βλέπουν ταινίες και σειρές (ή έστω βιντεοκλίπ) στην οθόνη του. Δεν πέρασαν δύο χρόνια από τη δήλωσή του και το iPod με την οθόνη 2,7 ιντσών ήρθε με δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και video.
«Σχεδόν κανείς δεν θα φτιάχνει hardware»
Το 1985 η Apple είχε ήδη παρουσιάσει τον Macintosh. Ο Τζομπς έλεγε σε συνέντευξή του: «Η αγορά των εξαρτημάτων πάντα θα είναι υπόθεση της Apple και της IBM, δεν βλέπω κανέναν στην τρίτη ή την τέταρτη θέση, ποτέ δεν θα έχουμε περισσότερους παίκτες. Όλη η εξέλιξη θα έρθει από το software και όχι από το hardware».
«Κανείς δεν θέλει ταμπλέτα»
Εδώ ο Στιβ μας ξεγέλασε όλους. 2003: «Δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο να φτιάξουμε ταμπλέτα. Εξετάσαμε το θέμα και καταλήξαμε πως θα είναι μια αποτυχία. Οι χρήστες θέλουν πληκτρολόγια». Αργότερα έγινε γνωστό πως η Apple την εποχή εκείνη είχε ήδη αρχίσει να δουλεύει το concept του iPad. Πολύ νωρίτερα από το iPhone, το οποίο παρουσιάστηκε το 2007.
«Η κεραία σας δουλεύει μια χαρά»
Το iPhone 4 είχε τεράστιο πρόβλημα λήψης σήματος από την πρώτη μέρα. «Κρατήστε το αλλιώς» είπε ο Στιβ και νόμιζε ότι καθάρισε. Η Apple υποχρεώθηκε να παραδεχτεί το πρόβλημα και να προσφέρει σε κάθε χρήστη δωρεάν θήκες που μείωναν το πρόβλημα.
«Τα phablets είναι αστεία»
Το 2010 ο Στιβ δήλωνε πως τα τηλέφωνα με μεγαλύτερες οθόνες από το iPhone θα είναι μια αποτυχία αφού κανείς δεν θέλει να κρατά στο χέρι του τόσο μεγάλες συσκευές. Φυσικά, η αγορά άλλαξε αυτό το δεδομένο και η Apple παρουσίασε με υπερηφάνεια το iPhone 6 Plus, ένα phablet με τα όλα του.
«Οι χάρτες μας είναι καλύτεροι από της Google»
Η πιο αμήχανη στιγμή του 2012 (άλλοι το ονόμασαν μεγάλο ρεζιλίκι) ήταν όταν παρουσιάστηκε η έκδοση των Apple Maps με τους οποίους η εταιρεία πίστευε ότι θα κοντράρει στα ίσα εκείνους της Google. Όμως η εφαρμογή ήταν γεμάτη bugs, λάθος γεωγραφική πληροφορία, αστεία απεικόνιση σε πολλά σημεία. Η υπόθεση στοίχισε στον Scott Forstall -επικεφαλής ανάπτυξης του iOS- τη θέση του. Οι χάρτες έχουν βελτωθεί εντυπωσιακά στο μεταξύ, αλλά καλύτεροι από της Google δεν έγιναν.
«Κανείς δεν θέλει μικρότερο iPad»
Όταν το 2010 ρώτησαν τον Στιβ -με αφορμή την κυκλοφορία tablets στις 7 ίντσες- αν σχεδιάζει να παρουσιάσει iPad σε μικρότερη διάσταση, εκείνος όχι μόνο το αρνήθηκε, αλλά παρέθεσε ένα σωρό λόγους γιατί αυτό θα ήταν κακή ιδέα. Δύο χρόνια αργότερα η Apple παρουσίασε το iPad mini στις 7,9 ίντσες.