Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό 2022: Η Κρίση του Νερού είναι Γυναικεία Υπόθεση
- 22/03/2022, 14:00
- SHARE
Εν έτη 2022, σχεδόν 784 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό, το οποίο αναλογεί σε περίπου 1 στους 10 κατοίκους του πλανήτη. Έτσι, η φετινή Τρίτη 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είναι μια ημέρα για να εξετάσουμε τον αντίκτυπο του καθαρού νερού στον κόσμο και να κάνουμε τη διαφορά.
Έχοντας εργαστεί πάνω σε αυτόν τον τομέα για αρκετό καιρό, οι άνθρωποι της Lifewater πιστεύουν ότι όλοι αξίζουν ασφαλές νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για περισσότερα από 40 χρόνια, κατασκευάζουν υψηλής ποιότητας, διαρκείς πηγές ασφαλούς ύδρευσης στις πιο φτωχές κοινότητες του κόσμου.
Στη Lifewater όμως εντόπισαν και κάτι άλλο: ότι η κρίση του νερού είναι, κυρίως, κρίση των γυναικών. Aυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης και των δυσκολιών, και επηρεάζονται δυσανάλογα σε κάθε στάδιο της ζωής τους. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναδυθεί και μια άλλη αλήθεια: η παροχή εκπαίδευσης για το καθαρό νερό και την υγιεινή στις γυναίκες μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτό περιλαμβάνεται ήδη σε πολλά από τα προγράμματα της Lifewater, η οποία βοηθά τις γυναίκες να χρησιμοποιούν το ασφαλές νερό για να αυξήσουν τις αγροτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες, να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να συνδράμουν την κοινότητά τους.
Με εφαλτήριο λοιπόν αυτή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, στη λίστα που ακολουθεί, θα δούμε πόσο καθοριστική είναι η σημασία του στη ζωή των μαθητών, των συζύγων και των μητέρων σε όλο τον κόσμο.
Πηγή: Lifewater
Πότε ξεκίνησε η Παγκόσμια Ημέρα Νερού
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 1993 ως διεθνής ημέρα για να τονίσει τη σημασία του ασφαλούς νερού και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα ύδρευσης. Σήμερα, ο Στόχος Νο. 6 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στοχεύει να «διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και της αποχέτευσης για όλους» μέχρι το έτος 2030.
Νερό και εκπαίδευση
Είναι σύνηθες φαινόμενο οι νεαρές γυναίκες και τα κορίτσια να καλούνται να μείνουν σπίτι για να βοηθήσουν την οικογένεια να συγκεντρώσει νερό. Ακόμα κι αν φτάσουν στο σχολείο μετά από μια πρωινή εργασία για να φέρουν νερό, συχνά φτάνουν αργά. Αυτό τις αφήνει όλο και πιο πίσω σε σχέση με τους συμμαθητές τους.
Νερό και γυναικεία υγιεινή
Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη όταν οι νεαρές γυναίκες αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση. Η έλλειψη στοιχειώδους υγιεινής και δυνατότητας μπάνιου συνήθως συνοδεύει τη λειψυδρία, η οποία κρατά πολλά κορίτσια στο σπίτι κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Μια έκθεση της UNESCO υπολογίζει ότι 1 στα 10 κορίτσια στην Υποσαχάρια Αφρική χάνει το σχολείο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η οποία μπορεί συνολικά να αντιστοιχεί σχεδόν στο 20 τοις εκατό του σχολικού έτους.
«Η εμμηνόρροια χωρίς αξιόπιστη παροχή νερού, κοινωνική υποστήριξη και ιδιωτικές εγκαταστάσεις υγιεινής έχει συχνά μόνιμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αίσθησης αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και μειωμένου μορφωτικού επιπέδου». Lizzy MacRae Garvin, Διευθύντρια Ποιότητας Προγράμματος στη Lifewater
Νερό και οικονομική ανισότητα
Μεταξύ των προκλήσεων και των απαιτήσεων στο σπίτι, πολλές νεαρές γυναίκες καταλήγουν να εγκαταλείπουν το σχολείο στις αρχές της εφηβείας τους. Αυτή είναι μια απώλεια για τη μαθήτρια και την κοινότητά της: σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, το δυνητικό μελλοντικό εισόδημα μιας νεαρής γυναίκας αυξάνεται κατά 25% για κάθε χρόνο που παραμένει στο σχολείο.
Νερό και υποσιτιστική κρίση
Στον γάμο και αργότερα στη ζωή, ο χαμένος χρόνος συλλογής νερού μειώνει σημαντικά τον παραγωγικό χρόνο καλλιέργειας για τις γυναίκες σε μέρη του αναπτυσσόμενου κόσμου. Με ασφαλές νερό σε κοντινή απόσταση, υπολογίζεται ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να ταΐσουν 150 εκατομμύρια άτομα που πάσχουν από υποσιτισμό στον κόσμο. Το ασφαλές νερό και η υγιεινή μειώνουν επίσης δραστικά τους θανάτους μητέρων και βρεφών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.