Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022: Πώς και γιατί το Κατάρ ξόδεψε 220 δισ. δολάρια
- 28/11/2022, 12:39
- SHARE
Το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ είναι η πιο ακριβή διοργάνωση στην ιστορία του τουρνουά, καθώς η διοργανώτρια χώρα ξόδεψε πάνω από 16 φορές περισσότερα για τις προετοιμασίες από την προηγούμενη διοργανώτρια, τη Ρωσία. Ο πρώην πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2010 ότι το Κατάρ θα φιλοξενούσε το Μουντιάλ του 2022, πυροδοτώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στους δρόμους της Ντόχα.
Στα 12 χρόνια που ακολούθησαν, το Κατάρ προχώρησε στα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να διασφαλίσει ότι τα γήπεδα ποδοσφαίρου, οι συγκοινωνίες, τα αεροδρόμια και οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας θα ήταν έτοιμα για τη μεγάλη έναρξη. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φτάσει στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν το τουρνουά και υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κόστος υποδομών και τα ζητήματα που αφορούν το τουρνουά.
Ας ανακαλύψουμε πώς και γιατί το Κατάρ ξόδεψε 220 δισεκατομμύρια δολάρια για να φιλοξενήσει το φετινό Μουντιάλ.
Πηγή: The Richest
4. Πόσα πλήρωσε το Κατάρ για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο;
Έχει αναφερθεί ότι το Κατάρ ξόδεψε συνολικά 220 δισεκατομμύρια δολάρια για τις υποδομές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο, η επίσημη οργανωτική επιτροπή δεν έχει αναγνωρίσει αυτό το ποσό. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, οι υπουργοί Οικονομικών της χώρας αποκάλυψαν ότι ξόδευαν 500 εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα για όσο διήρκησαν οι κατασκευές.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσό που αναφέρθηκε από αξιωματούχο του Κατάρ ήταν 220 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι διαφορετικές δηλώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 ετών σχετικά με το κόστος υποδομών όπως γήπεδα, ξενοδοχεία και συγκοινωνίες έχουν καταστήσει δύσκολη μια ακριβή εκτίμηση του συνολικού κόστους του φετινού Μουντιάλ.
Σύμφωνα με το άρθρο του Tass, το κόστος των οκτώ σταδίων που θα χρησιμοποιηθούν για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν γύρω στα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ρωτήθηκε για το κόστος των γηπέδων, ο Χασάν Αλ Θαουάντι, ο γενικός γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής, εκτίμησε ότι το ποσό για την κατασκευή τους κυμάνθηκε κάπου μεταξύ των 8 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
3. Σε τι ξόδεψε χρήματα το Κατάρ;
Ο υπολογισμός του πόσα χρήματα έχει ξοδέψει το Κατάρ είναι ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που αντιμετωπίζει η χώρα. Έχει αναφερθεί ότι η εγκατάσταση συστημάτων ψύξης σε όλα, εκτός από ένα, από τα οκτώ γήπεδα που χρησιμοποιούνται στο Παγκόσμιο Κύπελλο οδήγησε σε σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής. Οι αρχιτέκτονες είχαν την αποστολή να θέσουν σε εφαρμογή τεχνολογία που θα διατηρούσε την κατάλληλη θερμοκρασία για τους παίκτες, τους οπαδούς αλλά και τον χλοοτάπητα στα γήπεδα.
Λόγω του ζεστού και ξηρού κλίματος στο Κατάρ, ο χλοοτάπητας που χρησιμοποιείται στα γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου έπρεπε να παραχθεί σε ειδικά φυτώρια χρησιμοποιώντας εισαγόμενους σπόρους χόρτου. Επιπλέον, ο χλοοτάπητας πρέπει να διατηρείται σε δροσερή θερμοκρασία και να ενυδατώνεται επαρκώς για να είναι σε κατάλληλη κατάσταση για το παιχνίδι.
Επίσης, τεράστια χρηματικά ποσά έχουν δαπανηθεί για τα καταλύματα του Μουντιάλ, τα οποία περιλαμβάνουν ιδιωτικά νησιά, βίλες, διαμερίσματα και ξενοδοχεία. Αυτά είναι έξτρα από τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τα οκτώ γήπεδα που αναφέρθηκαν παραπάνω. 15 δισεκατομμύρια δολάρια χρειάστηκαν για την κατασκευή ενός συγκροτήματος καταλυμάτων γνωστό ως The Pearl στη Ντόχα, ενώ 36 δισεκατομμύρια δολάρια κόστισε η κατασκευή του μετρό της Ντόχα. Σε μια άλλη τοποθεσία, μια ολόκληρη πόλη έχει χτιστεί γύρω από το στάδιο Lusail για να φιλοξενήσει τους κατοίκους της. Το Lusail City έχει 22 ξενοδοχεία με επαρκή στέγαση για 200.000 άτομα, ένα θεματικό πάρκο, δύο μαρίνες και δύο γήπεδα γκολφ.
2. Το πιο ακριβό Παγκόσμιο Κύπελλο στην ιστορία της FIFA
Οι προηγούμενοι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Γερμανία (4,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2006) και η Ιαπωνία με τη Νότια Κορέα (7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2002), ξόδεψαν πολύ περισσότερα χρήματα σε υποδομές από ό,τι η Νότια Αφρική για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Σύμφωνα με το Front Office Sports, η Νότια Αφρική φέρεται να ξόδεψε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την εκδήλωση.
Υπολογίζεται ότι 15 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για γήπεδα και άλλες υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία το 2014, αλλά μόνο 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας το 2018. Και μπορεί οι χώρες αυτές να ξόδεψαν πολλά όμως το Κατάρ τις ξεπέρασε κατά πολύ.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Κατάρ ξόδεψε περίπου 220 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 12 χρόνια για να δημιουργήσει την απαιτούμενη υποδομή και να φιλοξενήσει το τουρνουά.
1. Οι διαμάχες γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ 2022
Υπήρξε μαζική εισροή μεταναστών εργατικού δυναμικού από χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα άτομα υποχρεώθηκαν να πληρώσουν τέλη έως και 4.000 δολάρια για την απόκτηση συμβάσεων στο Κατάρ, με την υπόσχεση καλά αμειβόμενης εργασίας σε καλές συνθήκες. Αυτό εν τέλει ξεκίνησε μια από τις μεγαλύτερες διαμάχες στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων της FIFA.
Εργαζόμενοι που επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από 12 σκληρά χρόνια εργασίας στις υποδομές του Μουντιάλ ανέφεραν χαμηλές αμοιβές κάτω από το 1 δολάριο την ώρα σε 12ωρες βάρδιες, συμπεριλαμβανομένων των καλοκαιρινών μηνών όταν οι θερμοκρασίες στο Κατάρ έφταναν τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, ως απάντηση στην κριτική από όλο τον κόσμο, το Κατάρ αναθεώρησε την εργατική του νομοθεσία λίγους μήνες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, θεσπίζοντας μια ελάχιστη αμοιβή 1.000 ριάλ (ή περίπου 275 δολάρια) το μήνα για τους εργαζόμενους.