Πέντε απάτες στα social media που πρέπει να αποφύγετε
- 25/04/2016, 18:30
- SHARE
Οι απατεώνες του διαδικτύου έχουν εισχωρήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι απειλές έχουν πολλαπλασιαστεί.
Το τελευταίο μόνο έτος ο αριθμός των αποπειρών εξαπάτησης χρηστών στα πιο γνωστά social media όπως τα Facebook, Twitter, Instagram και LinkedIn έχει αυξηθεί κατά 150%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ασφάλειας δικτύων Proofpoint.
Ο λόγος είναι απλός. Οι απατεώνες στοχεύουν εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμούς ως αφετηρία για να μπλεχτούν ύστερα στα δικά τους δίκτυα φίλων.
Εκμεταλλευόμενοι τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι συγκεκριμένοι εγκληματίες καταφέρνουν να κάνουν πράξη τα σχέδιά τους με τους εξής απλούς τρόπους:
1. Ψεύτικοι λογαριασμοί εξυπηρέτησης πελατών στο Twitter
Οι κυβερνοεγκληματίες φτιάχνουν ψεύτικες υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών οδηγώντας τα θύματά τους σε σελίδες όπου συμπληρώνουν τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών ή καρτών. Αυτές οι σελίδες είναι σχεδόν πανομοιότυπες με τις πραγματικές επιχειρήσεις/τράπεζες, όμως αν δει κάποιος προσεκτικά το όνομά τους θα δει κάποιες διαφορές – όπως μια κάτω παύλα ή άλλο σύμβολο.
Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόπειρα σύνδεσης τότε ακολουθεί κι ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από τους απατεώνες, για να κάνει τη συναλλαγή να φαίνεται ακόμη πιο ρεαλιστική.
2. Ψεύτικα σχόλια σε δημοφιλείς αναρτήσεις
Μια δημοφιλής ανάρτηση στο Facebook συγκεντρώνει πάρα πολλά σχόλια. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτή την τάση για να ανεβάσουν άρθρα με περίεργους τίτλους που μαζεύουν πολλά κλικς, αλλά στο τέλος οδηγούν σε σελίδες όπου μπορεί να υποκλαπούν τα τραπεζικά στοιχεία των λογαριασμών των χρηστών.
3. Ψεύτικα live-stream βίντεο
Όλο και περισσότερα ΜΜΕ μπαίνουν στη διαδικασία ζωντανής αναμετάδοσης του προγράμματός τους μέσω ίντερνετ, και οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την ευκαιρία. Συνήθως ανεβάζουν ως σχόλιο σε κάποιο post στο Facebook ένα link που οδηγεί, για παράδειγμα, σε σελίδα που αναμεταδίδει έναν αγώνα. Όμως πολλές φορές για να μπορέσει ο χρήστης να δει κάτι, πρέπει να βάλει τα στοιχεία του. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν βίντεο του παιχνιδιού.
4. Ψεύτικες διαδικτυακές προσφορές
Οι ψεύτικες online προσφορές μοιάζουν πολύ με τους ψεύτικους λογαριασμούς εξυπηρέτησης πελατών. Οι απατεώνες θα χρησιμοποιήσουν παραποιημένες σελίδες στα social media που θυμίζουν γνωστές διαδικτυακές υπηρεσίες για να παραστήσουν εταιρείες που παρέχουν ειδικές προσφορές στους χρήστες. Στόχος τους να συγκεντρώσουν προσωπικά δεδομένα για να πετύχουν τους σκοπούς τους.
5. Ψεύτικες διαδικτυακές έρευνες και διαγωνισμοί
Η συγκεκριμένη τακτική υπάρχει εδώ και χρόνια και χρησιμοποιείται για να αντλεί πληροφορίες από απαντήσεις χρηστών για προσωπικά θέματα τις οποίες έπειτα μπορούν να ομαδοποιήσουν και να πουλήσουν σε κάθε ενδιαφερόμενο (και είναι πολλοί). Συνήθως αυτό το κάνουν σε λογαριασμούς άλλων γνωστών μέσων με επαγγελματικό τρόπο, για να μην τραβούν την προσοχή.
Πηγή άρθρου και εικόνων: CNNMoney