Περιοχές που απειλούνται με εξαφάνιση
- 16/04/2014, 18:01
- SHARE
Βενετία, Ταζ Μαχάλ και Μάτσου Πίτσου ίσως δε βρίσκονται στο μέλλον στους χάρτες.
Είναι μερικές από τις πιο ωραίες περιοχές στο κόσμο αλλά απειλούνται με καταστροφές. Είτε πρόκειται για φυσικούς λόγους, είτε για πολιτικούς λόγους ένα είναι σίγουρο, ότι κάποιες από αυτές τις περιοχές μπορεί να μην υπάρχουν στο μέλλον.
Δείτε ποιες περιοχές του χάρτη μπορεί να αφανιστούν και κανονίστε το ταξίδι σας εκεί, όσο είναι καιρός.
Νησί του Πάσχα
Το Νησί του Πάσχα (Isla de Pascua) ή Ράπα Νούι στην ομώνυμη τοπική γλώσσα, είναι νησί της Πολυνησίας που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι επαρχία της Χιλής. Το νησί του Πάσχα δημιουργήθηκε, στα προηγούμενα 700 χιλιάδες χρόνια από τρεις διαφορετικές ηφαιστειακές δράσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα το σχηματισμό τριών διακριτών κρατήρων, πριν λοιπόν ξυπνήσει το ηφαίστειο επισκεφτείτε τη περιοχή.
Ανταρτική
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαν Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Australian National Universit, οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι πριν από 600 χρόνια κάτι που αν συνεχιστεί θα αφανίσει ολόκληρη τη περιοχή. Όποιος προλάβει δηλαδή.
Μάτσου Πίτσου
Το Μάτσου Πίτσου, η συναρπαστική «Χαμένη Πόλη των Ινκας» στο Περού, κινδυνεύει. Πρωτίστως από τους αρχαιοκάπηλους, αλλά και από τις ορδές των εκατομμυρίων τουριστών, καθώς και από την κλιματική αλλαγή, ιδίως τις πλημμύρες.Μήπως να επισπεύσετε το ταξίδι σας;
Κιλιμάντζαρο
Το Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο όρος της Αφρικής ίσως δεν έχει καθόλου πάγους και χιόνια μέχρι το 2030. Όσοι λάτρεις του σκι και της φύσης όπως σπεύσατε.
Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος
Οι ερευνητές μελέτησαν 214 περιοχές του Υφάλου διαπιστώνοντας πως κάθε χρόνο καταστρέφεται περίπου το 3,5% του Υφάλου και ότι τα τελευταία 27 χρόνια το συνολικό ποσοστό της καταστροφής έχει αγγίξει το 50%. Οι λόγοι διάφορο, όπως οι τροπικοί τυφώνες και η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αλλά και ο αστερίας Acanthaster planci που είναι γνωστός ως η «κορώνα των αγκαθιών».
Γιασούνι
Το Γιασούνι στη Ζούγκλα του Αμαζονίου έχει κηρυχθεί εθνικό πάρκο και φιλοξενεί απειλούμενα είδη, αλλά και τη
φυλή των Γουαράνι που ζει και τρέφεται από τα αγαθά του τροπικού δάσους, μέχρι να επέλθει ο ο «καταστροφικός πολιτισμός» λοιπόν προετοιμάστε μια… εξόρμηση.
Νεκρά θάλασσα
Η επιφάνειά της Νεκράς Θάλασσας βρίσκεται περίπου 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου, (αρνητικό υψόμετρο), κάτι που τη κάνει το χαμηλότερο σημείο επιφάνειας στην ηπειρωτική Γη, ενώ παρατηρείται σημαντική πτώση του επιπέδου στάθμης της, περίπου 1 μέτρο το χρόνο, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αλλά και της έντονης ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως μέσω της αφαλάτωσης.
Ταζ Μαχάλ
Το Ταζ Μαχάλ μπορεί να καταρρεύσει μέσα σε 5 χρόνια γιατί τα ξύλινα θεμέλιά του σαπίζουν, προειδοποιούν ιστορικοί, οικολόγοι και πολιτικοί. Τριακόσιων πενήντα οκτώ χρόνων το περίφημο μαυσωλείο της Ινδίας, που προσελκύει 4 εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο, απειλείται από τη μόλυνση του ποταμού Γιαμούνα, αναπόσπαστο μέρος της αρχιτεκτονικής σύλληψης του Ταζ Μαχάλ.
Βενετία
Η Βενετία είναι ένας δημοφιλής προορισμός, ειδικά για τα ζευγάρια, που θέλουν να κάνουν τις βόλτες τους στα κανάλια μέσα στις γόνδολες. Η αύξηση της στάθμης του νερού της λιμνοθάλασσας της Βενετίας κατά τέσσερα χιλιοστά τον χρόνο θα οδηγήσει στη «βύθιση» της πόλης.
Δαμασκός
Η Δαμασκός είναι η πρωτεύουσα της Συρίας με πληθυσμό περίπου 4,5 εκατομμύρια κατοίκους. Σήμερα ο εκμοντερνισμός της πόλης συνυπάρχει με τη γοητευτική ατμόσφαιρα της Παλιάς Πόλης, τους μιναρέδες, τα χαμάμ, τα μυστηριακά της παζάρια, τα γραφικά καφενεία και τις αυλές που ευωδιάζουν από τα ξακουστά τριαντάφυλλα της πόλης. Παρ’ όλα αυτά η Συρία σήμερα αντιμετωπίζει μια σοβαρής πολιτική κρίση, με ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ του συριακού στρατού και ομάδων ένοπλων αντικαθεστωτικών συνεχίζονται με χιλιάδες θύματα και τραυματίες στη χώρα.