Ποια είναι τα επαγγέλματα με τους περισσότερους ψυχοπαθείς;
- 18/05/2018, 16:00
- SHARE
Οι ψυχοπαθείς διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους ανθρώπους και συχνά έχουν επιτυχημένες καριέρες.
Οι ψυχοπαθείς είναι δύσκολο να εντοπιστούν τις περισσότερες φορές. Δεν είναι σαν τον «Τζακ τον Αντεροβγάλτη» που βλέπουμε στις ταινίες ή διαβάζουμε στα βιβλία. Συχνά, οι ψυχοπαθείς εμφανίζονται ως φυσιολογικοί άνθρωποι, γεγονός που τους καθιστά επικίνδυνους.
Στο DSM-5, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών, κάποιος με τύπο ψυχοπαθητικής προσωπικότητας ορίζεται κάποιος που έχει μια μεγαλεπήβολη ιδέα για τον εαυτό του, και μια ιδιαίτερη ικανότητα να χειραγωγεί ανθρώπους. Αλλά η διάγνωση δεν είναι σχεδόν ποτέ απλή.
Ένα κοινό στοιχείο μεταξύ των ψυχοπαθών είναι ότι έχουν επιτυχημένες καριέρες. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να τους εντοπίσετε σε θέσεις ηγεσίας, εξαιτίας της σκληρότητας και της απουσίας φόβου που τους διακρίνει. Είναι καλοί στο να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις, αλλά όχι τόσο καλοί σε επαγγέλματα που απαιτούν κατανόηση και φροντίδα προς τους άλλους, όπως τα επαγγέλματα εκπαίδευσης ή θεραπείας.
Ο Kevin Dutton, Βρετανός συγγραφέας και ψυχολόγος που ειδικεύεται στην έρευνα της ψυχασθένειας, αναφέρει ότι «οι λειτουργικοί ψυχοπαθείς χρησιμοποιούν την απόμακρη, ατρόμητη και χαρισματική προσωπικότητά τους για να επιτύχουν στην κοινωνία». Με άλλα λόγια, οι ψυχοπαθείς συχνά ζουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, διαθέτοντας ταυτόχρονα κάποια χαρακτηριστικά που τους ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους.
Αυτά είναι τα επαγγέλματα όπου συναντούμε τους περισσότερους ψυχοπαθείς.
10. Δημόσιος Υπάλληλος
Το επάγγελμα του δημόσιου υπαλλήλου είναι η δέκατη πιο «δημοφιλής» θέση για τους ψυχοπαθείς, σύμφωνα με τον Dutton. Μάλιστα, το 2014, υπάλληλοι της Βρετανικής Κυβέρνησης σκέφτηκαν να προσλάβουν ψυχοπαθείς ειδικά για να «διατηρήσουν την τάξη», καθώς είναι «πολύ καλοί στις περιόδους κρίσεων» και «δεν έχουν αισθήματα για τους άλλους, ούτε ηθικό κώδικά, και συνήθως είναι πολύ έξυπνοι και λογικοί».
9. Σεφ
Οι περισσότεροι ψυχοπαθείς δεν θέλουν να βλάψουν τους άλλους, οπότε μην αγχώνεστε με το οι σεφ έχουν πρόσβαση σε φωτιά και μαχαίρια όσο βρίσκονται στη δουλειά. Οι ψυχοπαθείς ευημερούν στο χάος, όπου άλλοι άνθρωποι μπορεί να αποτυγχάνουν, κάτι το οποίο θα μπορούσε ένας από τους λόγους που τα πάνε τόσο καλά σε μια πυρετώδη ζωή στην κουζίνα.
8. Κληρικός
Σε μια ανάρτηση του blog του Psychology Today, ο βετεράνος του FBI, Joe Navarro, εξηγεί μερικούς από τους λόγους που ψυχοπαθείς μπορεί να επιλέξουν μια καριέρα στη θρησκεία. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς είναι ότι οι θρησκευτικές οργανώσεις μπορεί να προσφέρουν τα μέσα στους ανθρώπους να εκμεταλλευτούν τους πιστούς, ενώ παράλληλα τους δίνουν και «άφεση αμαρτιών» για τις πράξεις τους.
7. Αστυνομικός
Οι ψυχοπαθείς δεν έχουν απαραίτητα κάποια κρυφή ατζέντα. Ένα από τα χαρακτηριστικά τους είναι η απόλυτη ψυχραιμία τους. Οι αστυνομικοί έχουν μια πολύ έντονη και επικίνδυνη δουλειά, οπότε είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα να είναι κανείς ήρεμος κατά τη διάρκεια κρίσεων. Αυτός ίσως είναι ένας από τους λόγους που ο τομέας της επιβολής τάξης αποτελεί μια συνήθη επιλογή καριέρας για τους ψυχοπαθείς.
6. Δημοσιογράφος
Ο Dutton απαριθμεί μερικά από τα χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, όπως γοητεία, συγκέντρωση, προσοχή, και απουσία δισταγμών, που είναι όλα πολύ ωφέλιμα χαρακτηριστικά στη δημοσιογραφία, ειδικά όταν έχει κανείς αυστηρά χρονικά περιθώρια και πηγές από τις οποίες πρέπει να πάρει απαντήσεις.
5. Χειρούργος
Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Bulletin of the Royal College of Surgeons of England, δεσμεύτηκε να ανακαλύψει εάν όντως οι χειρούργοι είναι πιθανό να είναι ψυχοπαθείς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι σύμβουλοι σε εκπαιδευτικά νοσοκομεία είχαν υψηλό σκορ στην κλίμακα ψυχοπαθούς προσωπικότητας, πολύ πιο πάνω από τον γενικό πληθυσμό. Πιθανοί λόγοι για αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, είναι το ότι οι ψυχοπαθείς είναι ανθεκτικοί στο άγχος και μπορούν να παραμένουν συγκεντρωμένοι στο έργο τους, ψύχραιμα.
4. Πωλητές
Ένας ψυχοπαθής που δουλεύει στις πωλήσεις, ίσως εμφανίσει χαρακτηριστικά όπως αυτοπροβολή, αδυσώπητη προσπάθεια να κερδίσει όλο και περισσότερα χρήματα, και αδυναμία να είναι μέλος ομάδας.
3. Παρουσιαστής στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο
Μερικοί ψυχοπαθείς εμφανίζουν, επίσης, ναρκισσισμό, που είναι αναμφισβήτητα χρήσιμος σε μια θέση εργασίας που απαιτεί να είναι κανείς συνεχώς κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας. Ο λόγος για τον οποίο πολλοί ψυχοπαθείς επιλέγουν τη συγκεκριμένη καριέρα μπορεί, ακόμα, να είναι και γιατί η θέση του εκφωνητή ειδήσεων απαιτεί να είναι κανείς ψύχραιμος.
2. Δικηγόρος
Στο βιβλίο «Confessions of a Sociopath: A Life Spent Hiding In Plain Sight», η συγγραφέας M. E. Thomas, μια αυτοαποκαλούμενη ψυχοπαθής, υποστηρίζει ότι αυτό την βοήθησε να είναι καλύτερη δικηγόρος. Σε μια ανάρτηση του blog, Psychology Today, αναφέρεται ότι χαρακτηριστικά ψυχοπαθών όπως αυτοκυριαρχία, ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση μπορεί να είναι χρήσιμα για τους δικηγόρους.
1. CEO
Οι ψυχοπαθείς είναι ανθεκτικοί στο χάος. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι διατηρούν την ψυχραιμία τους σε αγχώδεις καταστάσεις, αλλά και το ότι προκαλούν συνθήκες πανικού στους άλλους προκειμένου να αναδειχθούν οι ίδιοι.