Ποιες είναι οι πέντε πιο κερδοφόρες εταιρείες στον κόσμο
- 06/08/2021, 17:29
- SHARE
Πολλές εταιρείες συνάντησαν δυσκολίες με την κερδοφορία τους πέρυσι, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 έπληξαν τις επιδόσεις των επιχειρήσεων παγκοσμίως. Για την ακρίβεια, 69 από τις εταιρείες της λίστας Global 500 του Fortune με τα μεγαλύτερα έσοδα παγκοσμίως έχασαν συνολικά κέρδη 275 δισ. δολαρίων το 2020 – η διάμεση απώλεια των οποίων ήταν περίπου 1,44 δισ. δολάρια.
Ακόμα και η Walmart, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στη λίστα Global 500 του Fortune για όγδοη συνεχή χρονιά, είδε τα κέρδη της να μειώνονται κατά 9,2% σε ετήσια βάση. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία δεν βρίσκεται καν στην πρώτη πεντάδα των πιο κερδοφόρων εταιρειών στη λίστα.
Αυτό καθιστά ίσως ακόμη μεγαλύτερο το επίτευγμα των εταιρειών που κατάφεραν να εξασφαλίσουν την ιδιότητα των «πιο κερδοφόρων». Ακολουθεί ένας κατάλογος με τις πέντε κορυφαίες εταιρείες με βάση τα κέρδη τους το 2020.
1. Apple
Κέρδη: 57,4 δισ. δολάρια
Έσοδα: 274,5 δισ. δολάρια
Κατάταξη στη λίστα Global 500 του Fortune: 6
Μετά από απουσία δύο ετών, η Apple ανέκτησε τον τίτλο της «πιο κερδοφόρας» εταιρείας της λίστας Global 500 του Fortune. Η κατασκευάστρια εταιρεία των iPhone εξασφάλισε περισσότερα από 57 δισ. δολάρια σε κέρδη το 2020 – μια αύξηση 3,9% από το 2019. Η εταιρεία τεχνολογίας ολοκλήρωσε ένα τρίμηνο-ρεκόρ τον Σεπτέμβριο, το οποίο ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ απέδωσε στα ρεκόρ πωλήσεων των προϊόντων Mac και iPad. Και αυτά τα κέρδη δεν περιλαμβάνουν καν τα τελευταία κέρδη του iPhone 12, τα οποία είναι η πρώτη σειρά iPhone της Apple με δυνατότητα 5G.
2. Saudi Aramco
Κέρδη: 49,3 δισ. δολάρια
Έσοδα: 229,8 δισ. δολάρια
Κατάταξη στη λίστα Global 500 του Fortune: 14
Η Saudi Aramco – επισήμως Saudi Arabian Oil Company – υποχώρησε στη 2η θέση αφού πέρασε δυο χρόνια στην κορυφή της λίστας των «πιο κερδοφόρων» εταιρειών. Η εταιρεία είχε κέρδη σχεδόν 50 δισ. δολαρίων το 2020, σημειώνοντας πτώση άνω του 44% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, εξαιτίας των παγκόσμιων επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19. Η Saudi Aramco σημείωσε ότι η πανδημία ήταν μια από τις πιο δύσκολες περιόδους για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, επειδή τα έσοδα επηρεάστηκαν σημαντικά από τις χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου και τις λιγότερες ποσότητες που πωλήθηκαν.
3. SoftBank Group
Κέρδη: 47,1 δισ. δολάρια
Έσοδα: 56,2 δισ. δολάρια
Κατάταξη στη λίστα Global 500 του Fortune: 184
Η SoftBank μπορεί να έκανε γκάφα με την επένδυσή της στην WeWork, μειώνοντας την αποτίμηση της εταιρείας χώρων γραφείων στα 2,9 δισ. δολάρια πέρυσι αφότου επένδυσε 18,5 δισ. δολάρια σε αυτήν, αλλά η εταιρεία με έδρα την Ιαπωνία εξακολουθεί να κατατάσσεται τρίτη σε κέρδη μεταξύ των εταιρειών του Global 500. Πέρυσι, η SoftBank εξασφάλισε περίπου 47 δισ. δολάρια σε κέρδη το 2020 – μια τεράστια αλλαγή σε σχέση με πριν από έναν χρόνο, όταν εμφάνισε τη μεγαλύτερη καθαρή ζημία της ιστορίας της.
Ένα μέρος της νικηφόρας στρατηγικής οφείλεται στο γεγονός ότι αρκετές εταιρείες που υποστηρίζονται από τη SoftBank, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας παροχής ασφαλιστικών υπηρεσιών Lemonade και της εφαρμογής παράδοσης τροφίμων DoorDash, πραγματοποίησαν επιτυχημένες αρχικές δημόσιες εγγραφές πέρυσι. Η SoftBank κατέχει περίπου 27% των μετοχών της Lemonade και 20% των μετοχών της DoorDash.
4. Industrial & Commercial Bank of China
Κέρδη: 45,8 δισ. δολάρια
Έσοδα: 182,8 δισ. δολάρια
Κατάταξη στη λίστα Global 500 του Fortune: 20
Η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο με βάση το ενεργητικό της, η Industrial & Commercial Bank of China, αύξησε τα καθαρά κέρδη της κατά 1,3% σε ετήσια βάση, κλείνοντας το 2020 με κέρδη περίπου 45,8 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η αύξηση των κερδών ήρθε στο τέλος μιας ταραχώδους χρονιάς για τον τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος είδε τα κέρδη του να απογειώνονται τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020, καθώς η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
5. Microsoft
Κέρδη: $44,2 δισ. δολάρια
Έσοδα: $143,0 δισ. δολάρια
Κατάταξη στη λίστα Global 500 του Fortune: 33
Ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft είχε κέρδη 44 δισ. δολαρίων πέρυσι, αυξημένα κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μεγάλο μέρος αυτής της επίδοσης οφείλεται στον εξέχοντα ρόλο της Microsoft στους κλάδους λογισμικού και cloud με προϊόντα όπως το Teams και το Azure. Ο διευθύνων σύμβουλος Satya Nadella σημείωσε επίσης το «καταπληκτικό τρίμηνο για το gaming» που είχε η Microsoft κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου, αναφέροντας ότι τα έσοδα από το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες Xbox της Microsoft αυξήθηκαν κατά 65%, χάρη στη δημοτικότητα του βιντεοπαιχνιδιού Minecraft και στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι έμειναν στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.