Οι πιο «διεφθαρμένες» χώρες στον αναπτυγμένο κόσμο
- 06/06/2016, 17:00
- SHARE
Είναι η Ελλάδα μέσα σε αυτές; Και αν ναι, σε ποιά θέση πιστεύετε ότι βρίσκεται;
Κάθε χρόνο, η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International), η παγκόσμια συμμαχία κατά της διαφθοράς, δημοσιεύει τον Δείκτη Διαφθοράς που προκύπτει σύμφωνα με έρευνα στις χώρες τις οποίες οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ως πιο διεφθαρμένες στον πλανήτη.
Όπως επισημαίνει η Διεθνής Διαφάνεια, δεν υπάρχει ένα γρήγορος ή απόλυτα εγγυημένος τρόπος για να αξιολογήσει απόλυτα τα επίπεδα διαφθοράς σε χώρες καθώς η διαφθορά, από τη “φύση της”, κρύβεται από το κοινό.
Ωστόσο, είναι στη θέση να δημιουργεί μια κατάταξη με βάση διάφορες άλλες σχετικές μελέτες καταλήγοντας σε μια κατάταξη των 100 όπου στην εκατοστή θέση είναι η λιγότερο διεφθαρμένη και στο μηδέν είναι η πιο διεφθαρμένη.
Οι χώρες, πάντως, που θεωρούνται ως πιο διεφθαρμένες τείνουν να ανήκουν στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σε κοινωνίες με αδύναμα νομικά και κυβερνητικά συστήματα και εκτεταμένη φτώχεια. Για παράδειγμα, η Σομαλία βρίσκεται στην κορυφή της φετινής λίστας, με τη Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν να συμπληρώνουν την “μαγική” τριάδα της διαφθοράς.
Το Business Insider αποφάσισε να δημιουργήσει μια λίστα με τις πλούσιες, δημοκρατικές χώρες, όπου η διαφθορά είναι πιο διαδεδομένη. Για να γίνει αυτό, εξετάστηκαν οι θέσεις των χωρών σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και, στη συνέχεια, συγκέντρωσε από αυτές, όσες εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς.
#18: Ιρλανδία
Η Ιρλανδία ήταν μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ένα ντοκιμαντέρ του 2015 από το τηλεοπτικό δίκτυο RTE έδειξε ότι οι πολιτικοί είχαν προωθήσει τα συμφέροντά τους σε όλα τα επίπεδα, με ορισμένους συμβούλους είχε αναζητούν πληρωμές σε μετρητά σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες τους.
#17: Ιαπωνία
Ενώ η Ιαπωνία είναι μια σχετικά μη-διεφθαρμένη, σύμφωνα με τα τα παγκόσμια πρότυπα, χώρα, έχει μια παραδοσιακή πρακτική (γνωστή ως amakudari). Η πρακτική αυτή, η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα, αφορά τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που μόλις συνταξιοδοτούνται από το κράτος, καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις στις ιαπωνικές εταιρείες, ακόμη και αν δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία.
#16: Χιλή
Παρά το γεγονός ότι μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες του ΟΟΣΑ, η Χιλή, είναι μία από τις λιγότερο διεφθαρμένες στη Λατινική Αμερική, όπου χώρες όπως η Βραζιλία, η Βενεζουέλα και η Παραγουάη βρίθουν από δωροδοκίες και της απάτες. Συνολικά, η Χιλή, σημείωσε 70 πόντους, τρεις λιγότερους από ό, τι στο δείκτη του προηγούμενου έτους, που σημαίνει ότι έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο διεφθαρμένη τους τελευταίους 12 μήνες.
#15: Εσθονία
Το 2012, ο πρόεδρος της Εσθονίας, Toomas Hendrik Ilves, προχώρησε στην εφαρμογή προγράμματος για πάταξη της διαφθοράς με ταυτόχρονες δράσεις ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια στο δημόσιο τομέα. Τα προγράμματα αυτά, έχουν βοηθήσει ώστε η Εσθονία να έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της περνώντας από την 69η στην 70η θέση.
#14: Γαλλία
Η Γαλλία έχει γίνει ελαφρώς λιγότερο διεφθαρμένη κατά το προηγούμενο έτος, κερδίζοντας μια μόνο έναν πόντο που την κατέταξε στην 70η από τις 100 χώρες. Ο οργανισμός GAΝ σημειώνει ότι «Ο Ποινικός Κώδικας θεωρεί ποινικό αδίκημα την ενεργητική και παθητική δωροδοκίας και την δωροδοκίας των εθνικών και ξένων αξιωματούχων.”
#13: Πορτογαλία
Σε μια έρευνα της Ernst & Young, τον Ιούνιο του 2015, το 83% των Πορτογάλων πολιτών δήλωσε ότι η διαφθορά και η δωροδοκία είναι ευρέως διαδεδομένες στη χώρα, ενώ το 2014, ο πρώην πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη με την υποψία της φορολογικής απάτης και του ξεπλύματος χρήματος. Η Πορτογαλία σημείωσε 63 πόντους στο δείκτη διαφάνειας.
#12: Πολωνία
Σκοράροντας 62 πόντους στο Δείκτη, η Πολωνία, πλησιάζει στη δεκάδα με τα πιο διεφθαρμένα έθνη του ΟΟΣΑ.
#11: Ισραήλ
Το Ισραήλ σκόραρε με 61 πόντους στους 100 στο Δείκτη της Διαφθοράς. Τον Μάιο του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ είχε καταδικαστεί για παράνομη λήψη πάνω από $ 150.000 από έναν Αμερικανό μεγιστάνα.
#10: Σλοβενία
Υπήρξαν πολλά σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν γίνει γνωστά στη Σλοβενία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2013 και το 2014, υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα και του προέδρου της αντιπολίτευσης Ζόραν Γιάνκοβιτς, επειδή είχαν κατηγορηθεί για την αποτυχία να δηλώσουν σωστά την προσωπική τους περιουσία.
#9: Ισπανία
Πριν από την πρόσφατη επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Mariano Rajoy, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από εξέχουσες προσωπικότητες και μόλις αυτή την εβδομάδα ένα νέο σκάνδαλο χτύπησε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, όταν 24 άτομα συνελήφθησαν με τους ισχυρισμούς της δωροδοκίας. Συνολικά, η Ισπανία κέρδισε 58 πόντους από τη Διεθνή Διαφάνεια.
#8: Τσεχία
Στις πιο πρόσφατες έρευνες για τον Δείκτη της Διαφθοράς, η Τσεχική Δημοκρατία κέρδισε 56 μονάδες, από 51 που είχε στην ίδια έρευνα του περασμένου έτους. Η βαθμολογία φαίνεται να αντικατοπτρίζει το τέλος ενός μεγάλου σκανδάλου πολιτικής διαφθοράς, τ οποία το 2013 οδήγησε τον τότε πρωθυπουργό, Νέτσας, στην παραίτηση.
#7: Ν. Κορέα
Η διαφθορά ήταν ένα μεγάλο θέμα στη Νότια Κορέα το 2015, με τον Πρωθυπουργό Lee Wan-Koo να αναγκάζεται να παραιτηθεί τον Απρίλιο αφού κατηγορήθηκε για δωροδοκία στο σημείωμα αυτοκτονίας διακεκριμένου επιχειρηματία. Η Νότιος Κορέα σημείωσε 56 στα 100 στο δείκτη διαφθοράς.
#6: Ουγγαρία
Με πτώση από την 54η θέση σε έρευνα του περασμένου έτους, στην 51η σήμερα, η Ουγγαρία έχει γίνει σαφέστατα πιο διεφθαρμένη. Η δωροδοκία σε γιατρούς και χειρουργούς, είναι ευρέως διαδεδομένη στη χώρα, με πρόσφατη έρευνα να δείχνει ό,τι το 92% των Ούγγρων να νομίζουν ότι αυτό είναι κάτι όχι μόνι φυσιολογικό, αλλά και κατάλληλο.
#5: Σλοβακία
Η Σλοβακία, επίσης, σκοράροντας στην 51η θέση, είναι από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, το λεγόμενο σκάνδαλο “Gorilla” – όπου πολιτικοί αξιωματούχοι και στελέχη επιχειρήσεων είχαν κατηγορηθεί για τη δωσοληψία δωροδοκιών για να εξασφαλίσουν συμβόλαια – βοήθησε τη Σλοβακία να σκαρφαλώσει στις υψηλές θέσεις.
#4: Ελλάδα
Η διαφθορά στην Ελλάδα έχει μειωθεί από το περασμένο έτος, με τη χώρα να σημειώνει 46 πόντους σε σύγκριση με τους 46 που είχε την τελευταία φορά. Η γνωστή πρακτική ονόματι “φακελάκι”, είναι καθημερινός όρος για τις δωροδοκίες που έχουν ως στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και φένεται ευρέως διαδεδομένη στη χώρα.
#3: Ιταλία
Η διαφθορά στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συνδέεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για διαφθορά πολλές φορές, είχε καταδικαστεί για φορολογική απάτη το 2013, και κρίθηκε ένοχος για δωροδοκία γερουσιαστή το 2015. Η Ιταλία σημείωσε 44 πόντους στο Δείκτη της διαφθοράς.
#2: Τουρκία
Η Τουρκία θεωρείται ως η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη, με 42 πόντους . Το 2013, η χώρα συγκλονίστηκε από ένα τεράστιο σκάνδαλο που αφορούσε τον διευθυντή της κρατικής τράπεζας και μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων που φέρεται να συμμετείχαν σε δωροδοκία, απάτες, λαθρεμπόριο και ξέπλυμα χρήματος.
#1: Μεξικό
Μέχρι στιγμής, η πιο διεφθαρμένη χώρα του ΟΟΣΑ είναι το Μεξικό, σκοράροντας με μόλις 35 πόντους. Αυτό είναι ίσως αναμενόμενο, δεδομένου ότι το Μεξικό είναι στο επίκεντρο του εμπορίου ναρκωτικών από τη Λατινική Αμερική στις ΗΠΑ. Ο διαβόητος “άρχοντας” των ναρκωτικών Χοακίν “Ελ Chapo” Γκουσμάν, έχει καταφέρει να ξεφύγει από τη φυλακή δύο φορές, δίνοντας τεράστιες μίζες στους υπαλλήλους των σωφρονηστικών ιδρυμάτων.