Ποιος αδειάζει τόσο γρήγορα τη μπαταρία του κινητού σας;
- 05/04/2014, 12:37
- SHARE
Ποιες λειτουργίες και εφαρμογές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και τι να κάνετε για να τις περιορίσετε.
Από τα smartphones περνάει πλέον η μισή ζωή μας. Τα χρησιμοποιούμε για κάθε μορφή επικοινωνίας -τηλεφωνήματα, SMS, email, social media- για να ακούμε μουσική και για να βρίσκουμε το δρόμο μας με χάρτες. Σε αυτά βλέπουμε video, ανοίγουμε αρχεία της δουλειάς μας, τραβάμε και βλέπουμε φωτογραφίες, είναι το χρησιμότερο και πιο ισχυρό εργαλείο που χώρεσε ποτέ στην παλάμη μας.
Κι όμως, αυτό το πανίσχυρο και πανέξυπνο εργαλείο στηρίζεται για τη λειτουργία του στην πρωτόγονης τεχνολογίας μπαταρία του. Ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το γρήγορο άδειασμα της μπαταρίας είναι να βρούμε τους «υπεύθυνους» και να τους συνετίσουμε.
Πάμε να τους δούμε.
Η οθόνη
Με διαφορά ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας, ειδικά αν η φωτεινότητα είναι ρυθμισμένη στο μάξιμουμ. Βάλτε τη φωτεινότητα στο αυτόματο (ώστε να αυξομειώνεται ανάλογα με το εξωτερικό φως) ή ορίστε τη στο 50%. Ρυθμίστε τη να σβήνει μετά από 30 δευτερόλεπτα αδράνειας ή ένα λεπτό. Αν έχετε οθόνη AMOLED, ένα μαύρο wallpaper θα βοηθήσει επίσης.
Τα location services
Όταν γράφετε ένα status update στο Facebook και αυτό συμπληρώνει από κάτω «near Athens», τότε έχει χρησιμοποιήσει location services. Πολλές εφαρμογές -χάρτες, Facebook, Foursquare κ.ά.- χρησιμοποιούν το GPS, το WiFi και το τηλεφωνικό σήμα για να διαπιστώσουν πού ακριβώς βρίσκεστε. Αν δεν έχει και τόση σημασία για εσάς να ξέρουν όλοι τη θέση σας, αφαιρέστε τα από τις σχετικές ρυθμίσεις ή αφήστε τα μόνο για εφαρμογές όπου πραγματικά χρειάζονται.
Το Facebook
Τρέχει συνεχώς στο background, ζητά συνεχώς data από το δίκτυο, κατεβάζει και απεικονίζει φωτογραφίες, προσδιορίζει τη θέση σας και, φυσικά, απασχολεί την οθόνη. Αν η μπαταρία σας είναι στο 20% και κάτω, καλύτερα να το ξανασκεφτείτε προτού τσεκάρετε τι κάνει η παρέα σας και τι εικόνες ανέβασε.
Οι «δωρεάν» εφαρμογές
Υπάρχουν εκατοντάδες δωρεάν εφαρμογές, χρήσιμες ή διασκεδαστικές, που εμφανίζουν στο κάτω μέρος της οθόνης μια μικρή διαφήμιση. Για να έρθει αυτή η διαφήμιση χρησιμοποίησε τη σύνδεσή σας -3G ή WiFi- και για να φανεί καταναλώνει ενέργεια επίσης. Ίσως θέλετε να αγοράσετε την ad-free έκδοση των αγαπημένων σας εφαρμογών.
Διαβάστε ακόμη: Πώς μεταφέρεις το κινητό όταν δεν έχεις τσέπη;
Το 3G
Η κεραία του 3G επικοινωνεί συνεχώς με την κεραία της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας και καταναλώνει έτσι πολύ περισσότερη ενέργεια από όση αν είχατε συνδεθεί στο πολύ κοντινότερο WiFi. Ειδικά το streaming (π.χ. στο Spotify) που χρησιμοποιεί τη σύνδεση συνεχώς, όπως και οι φωτογραφίες που τραβάμε και στέλνουμε επί τόπου στο Facebook.
Email και social media updates
Τα κινητά μας είναι ρυθμισμένα ώστε να τσεκάρουν συνεχώς για νέα email και για ειδοποιήσεις για μηνύματα και απαντήσεις στο Facebook, το Twitter κ.λπ. Αν η μπαταρία σας είναι σε επικίνδυνα χαμηλό ποσοστό ακυρώστε τα αυτόματα updates και δείτε χειροκίνητα αυτά που σας ενδιαφέρουν πραγματικά.
Widgets και live wallpapers
Ειδικά για το Android, όσα περισσότερα widgets έχουμε στη homescreen, ειδικά αν αυτά απεικονίζουν data σε πραγματικό χρόνο (π.χ. αυτό με τον καιρό, τα animated σύννεφα και το ρολόι), τόσο το χειρότερο για τη μπαταρία μας. Κρατήστε μόνο εκείνα που πραγματικά χρειάζεστε και, με την ευκαιρία, ξεφορτωθείτε αυτό το live κινούμενο wallpaper.
Οι ξεχασμένες εφαρμογές
Μπορεί εμείς να μην τις ανοίγουμε, αλλά εκείνες τρέχουν στο background και ζητούν ενέργεια, ίσως και data. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα και απεγκαταστήστε όσες δεν χρειάζεστε ή όσες δεν έχετε χρησιμοποιήσει εδώ και μήνες.
Το bluetooth και το WiFi
Αν δεν έχετε ακουστικά ή άλλες συσκευές bluetooth τότε δεν υπάρχει λόγος να το έχετε enabled. Ομοίως, αν είστε κάπου όπου δεν έχετε κάλυψη WiFi, απενεργοποιήστε το ώστε να μην ψάχνει συνεχώς για διαθέσιμα δίκτυα.
Tip: Εγκαταστήστε «φρουρό» της μπαταρίας σας
Γνωρίζοντας όλα αυτά, δεν είναι ανάγκη να «βουτάτε» κάθε τόσο στις ρυθμίσεις προκειμένου να κερδίσετε λίγη ώρα παράταση ζωής για τη μπαταρία σας. Εγκαταστήστε εφαρμογές που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τέτοιες είναι το Battery Doctor για Android και iOS, το Juice Defender και το Battery Widget Reborn.