Ποιος φτιάχνει τους καλύτερους ουρανοξύστες;
- 24/05/2014, 12:24
- SHARE
Η πρωτοκαθεδρία των Αμερικανών κλονίζεται και το κέντρο του κόσμου μετατοπίζεται προς την Ασία - Δείτε την ετυμηγορία.
Τα πολύ ψηλά κτήρια ήταν πάντα σύμβολα ισχύος και οικονομικής ευημερίας. Στην εποχή μας, όμως, δεν αρκεί να φτιάξεις απλώς το ψηλότερο, πρέπει να είναι και ξεχωριστό αρχιτεκτονικά -ιδανικά με παράξενο σχήμα- να «μένει» στο μάτι και να κερδίζει στους σχετικούς διαγωνισμούς.
Έτσι ξεχώρισαν οι ουρανοξύστες που ολοκληρώθηκαν το 2013 και τους αξιολόγησε η γερμανική εταιρεία μελετών Emporis.
Σας παρουσιάζουμε τους έντεκα καλύτερους, κανείς από τους οποίους δεν βρίσκεται στις ΗΠΑ.
10. Tour Carpe Diem, Παρίσι
Για τη θέρμανσή του χρησιμοποιεί γεωθερμικές πηγές και συστήματα ανάκτησης θερμότητας. Το μπαρ στην κορυφή του ουρανοξύστη που το όνομά σημαίνει «άδραξε τη μέρα», έχει θέα στο Παρίσι και το Σηκουάνα. Στο λόμπι έχει φτιαχτεί εσωτερικός κήπος με φυτά που φτάνουν σε ύψος τα 18 μέτρα.
10 (ισοψηφία). Nanfung Commercial, Κίνα
Δύο αντικριστά κτήρια με κοινή βάση, στεγάζουν ξενοδοχεία, εκθεσιακούς χώρους και γραφεία. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη αίθουσα χορού στον κόσμο, έκτασης 5.000 τ.μ.
9. AZ Tower, Μπρνο
Ξεχώρισε λόγω του μοναδικού στην Τσεχία τρόπου θέρμανσης-ψύξης των χώρων του, που περιλαμβάνει δομικούς σωλήνες που φτάνουν σε βάθος τριάντα μέτρων και μεταφέρουν ενέργεια κάθε εποχή, ανάλογα με τις ανάγκες.
8. Ardmore Residence, Σινγκαπούρη
Σύμφωνα με την επιτροπή, τα ανοίγματα στα τσιμεντένια πάνελ της πρόσοψης δίνουν μια αίσθηση οργανικής μετάλλαξης και μεταμόρφωσης.
7. Mercury City, Μόσχα
Το ψηλότερο κτήριο στην Ευρώπη (339 μέτρα) χρησιμοποιεί λιωμένο χιόνι για τις ανάγκες του σε μη πόσιμο νερό και το 75% των εργασιακών του χώρων έχουν φυσικό φως. Το 10% των δομικών του υλικών προήλθε από απόσταση μικρότερη των 300 χλμ, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα της κατασκευής του.
6. Flame Towers, Μπακού
Οι δύο πύργοι είναι εξολοκλήρου καλυμμένοι με φώτα LED που απεικονίζουν στην επιφάνειά τους φλόγες και γιγάντιους πυρσούς. Οι κορυφές τους είναι σχεδιασμένες ώστε να θυμίζουν επίσης φωτιές.
5. One Central Park, Σίδνεϊ
Οι κάθετοι κήποι του δίνουν την εντύπωση στους κατοίκους του πως ζουν σε δεντρόσπιτο. Το συγκρότημα εκτείνεται σε μεγάλη έκταση και είναι χτισμένο δίπλα σε ένα πάρκο. Το βράδυ φωτίζεται από LED.
4. Cayan Tower, Ντουμπάι
Είναι το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο με «στροφή» του κορμού του κατά 90 μοίρες. Εκτός από αρχιτεκτονικά ενδιαφέρον, το σχήμα του βοηθά στο να μην επηρεάζεται από τους δυνατούς ανέμους.
3. Sheraton Huzhou, Σαγκάη
«Δανείζεται» στοιχεία από τις παραδοσιακές τοξωτές γέφυρες της περιοχής. Έχει ύψος 27 ορόφων και το σχήμα του επιτρέπει σε όλα τα δωμάτια να έχουν μπαλκόνι και να απολαμβάνουν φυσικό φως από όλες τις πλευρές.
2. DC Tower 1, Βιέννη
Κατασκευάστηκε με βάση τη βιώσιμη χρήση ενέργειας. Φυσικό φως αντί για τεχνητό, συστήματα εξοικονόμησης νερού, ντόπια αντί για εξωτικά φυτά κ.ά.
1. Shard, Λονδίνο
To ψηλότερο κτίριο της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται στο Λονδίνο και, αναπάντεχα, στη νότια όχθη του Τάμεση, απέναντι από τους ουρανοξύστες του Σίτι. Με έμπνευση από γοτθικά καμπαναριά, το δημιούργημα του Ρέντσο Πιάνο έχει οκτώ πλευρές-προσόψεις και στεγάζει γραφεία, κατοικίες, καταστήματα, εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο. Από το παρατηρητήριο στην κορυφή του φαίνεται (καιρού επιτρέποντος) η θάλασσα.