Ποια χώρα επισκέπτεται περισσότερες φορές τον γιατρό – Τα νούμερα της Ελλάδας

Ποια χώρα επισκέπτεται περισσότερες φορές τον γιατρό – Τα νούμερα της Ελλάδας
Photo: Shutterstock
Η πανδημία COVID-19 επηρέασε τις προσωπικές επισκέψεις σε γιατρό το 2021, οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με το 2019, με αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών επισκέψεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το 2021, ο αριθμός των ετήσιων προσωπικών επισκέψεων σε γιατρό ανά άτομο παρουσίασε σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Στην έρευνα που διεξήχθη στα μέλη του Οργανισμού, χώρες όπως το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα, η Σουηδία, και η Χιλή είχαν λιγότερες από τρεις επισκέψεις ανά άτομο, ενώ η Νότια Κορέα είχε πάνω από 15.

Οι επισκέψεις αναφέρονται στις επαφές πρόσωπο με πρόσωπο με ιατρούς, συμπεριλαμβανομένων γενικών ιατρών και ειδικών. Οι χώρες διαφέρουν στην κάλυψη, ιδιαίτερα στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων. Τα δεδομένα προέρχονται κυρίως από διοικητικές πηγές, αν και σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελβετία, συλλέγονται μέσω ερευνών υγείας. Τα δεδομένα από διοικητικές πηγές θεωρούνται πιο αξιόπιστα και συνήθως είναι υψηλότερα, λόγω προβλημάτων με την ανάκληση και τα ποσοστά μη απάντησης στις έρευνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ ήταν περίπου έξι επισκέψεις το άτομο το χρόνο, με τις περισσότερες χώρες να αναφέρουν από τέσσερις έως δέκα. Οι διαφορές αυτές εξηγούνται από τα διάφορα μοντέλα παροχής υγειονομικής φροντίδας. Σε χώρες όπως ο Καναδάς, η Φινλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η συμμετοχή άλλων επαγγελματιών υγείας, όπως οι νοσηλευτές, μειώνει την ανάγκη για συναντήσεις με γιατρούς, ειδικά για χρόνιες παθήσεις ή μικρότερα προβλήματα υγείας. Επίσης, η αύξηση των ηλεκτρονικών επισκέψεων έχει συμβάλει στην μείωση των προσωπικών συναντήσεων.

Ο τρόπος πληρωμής των γιατρών και οι πολιτικές συμμετοχής στις πληρωμές επηρεάζουν επίσης τον αριθμό των συμβουλών. Σε χώρες όπου οι γιατροί πληρώνονται με βάση την υπηρεσία (fee-for-service), όπως η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Σλοβακία, οι επισκέψεις είναι συνήθως περισσότερες. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Δανία, η Φινλανδία, το Μεξικό και η Σουηδία, όπου οι γιατροί πληρώνονται με μισθό ή κατά κεφαλήν, οι επισκέψεις είναι λιγότερες. Στις ΗΠΑ, αν και το μοντέλο πληρωμής είναι fee-for-service, οι επισκέψεις είναι κάτω από τον μέσο όρο, πιθανώς λόγω των υψηλών ποσών συμμετοχής, τα οποία αποτρέπουν τους ασθενείς από την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας.

Η πρόσβαση στις συμβουλές γιατρών διαφέρει επίσης ανάλογα με το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Τα άτομα με υψηλότερο εισόδημα είναι πιο πιθανό να επισκεφτούν γιατρό, ακόμα και όταν οι υγειονομικές τους ανάγκες είναι παρόμοιες με εκείνες των ατόμων με χαμηλότερο εισόδημα. Αυτή η ανισότητα είναι πιο έντονη για επισκέψεις σε ειδικούς παρά για επισκέψεις σε γενικούς γιατρούς.

Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν ότι οι πολίτες επισκέπτονται ιατρό κατά μέσο όρο 3 φορές τον χρόνο, κάτι που φέρνει τη χώρα μας στην 31η θέση της λίστας (6η από το τέλος). Στην τελευταία θέση πλασάρεται το Μεξικό με μόλις 1,5 επισκέψεις τον χρόνο.

Ακλουθούν οι 10 πρώτες χώρες της λίστας.