Ποιες είναι οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρώπη
- 10/12/2024, 18:00
- SHARE
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σταθερή, αλλά απογοητευτική, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις για το 2024. Οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων δείχνουν ότι η βελτίωση της οικονομικής εικόνας στις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζει τις υποβαθμίσεις που σημειώθηκαν για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες.
Στις αναδυόμενες αγορές, οι διακοπές στην παραγωγή και τη μεταφορά εμπορευμάτων—ιδίως πετρελαίου—σε συνδυασμό με συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια και ακραία καιρικά φαινόμενα, οδήγησαν σε πτώση των προβλέψεων για τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Ωστόσο, η αύξηση της ζήτησης για ημιαγωγούς και ηλεκτρονικά στην Αναδυόμενη Ασία, με την υποστήριξη μεγάλων επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη, ενίσχυσε τις οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας.
Μελλοντικές προοπτικές και πολιτικές προτεραιότητες
Σε ορίζοντα πενταετίας, η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να φτάσει το 3.1%, αρκετά χαμηλότερη από τον μέσο όρο πριν από την πανδημία. Παρά τη γενική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν υψηλές σε πολλές περιοχές, αναδεικνύοντας την ανάγκη για στοχευμένες νομισματικές πολιτικές.
Οι πολιτικές προτεραιότητες σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πρέπει να διασφαλίσουν μια “ομαλή προσγείωση” της οικονομίας, ενώ οι δομικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. Παράλληλα, απαιτείται διατήρηση της στήριξης για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Η κοινωνική αποδοχή αυτών των μεταρρυθμίσεων αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία τους, όπως συζητείται σε πρόσφατες εκθέσεις, τονίζοντας τη σημασία των ισορροπημένων πολιτικών που εστιάζουν τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στη βιωσιμότητα.
Η Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις το 2024, όπως η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η πτώση του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 και οι απειλές για δασμούς από μια ενδεχόμενη προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, κάποιες χώρες καταγράφουν εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ (Οκτώβριος 2024).
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις
Παρά τις κυρώσεις, η Ρωσία καταγράφει ανάπτυξη λόγω αυξημένου εμπορίου με την Κίνα και την Ινδία, ενώ οι τοπικές επιχειρήσεις αντικαθιστούν δυτικές εταιρείες.
Η Ουκρανία προβλέπεται να σημειώσει ανάπτυξη 3%, παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις στις ενεργειακές της υποδομές. Η ανάκαμψη αυτή οφείλεται στη λειτουργία διαδρόμου εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα και στη διεθνή βοήθεια από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.
Προοπτικές
Η οικονομική πορεία αυτών των χωρών υπογραμμίζει την ικανότητα αντοχής και προσαρμογής τους σε ένα ασταθές περιβάλλον. Οι προκλήσεις παραμένουν, αλλά η διαφοροποίηση στις οικονομικές στρατηγικές φαίνεται να αποφέρει καρπούς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
10. Ισπανία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 2,9%
9. Πολωνία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3%
8. Τουρκία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3%
7. Ουκρανία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3%
6. Κύπρος
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3,3%
5. Κροατία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3,4%
4. Ρωσία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3,6%
3. Λευκορωσία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3,6%
2. Σερβία
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 3,9%
1. Μάλτα
Ρυθμός ανάπτυξης (2024): 5%