Ποιες χώρες είναι οι «πρωταθλήτριες» των δεδομένων

Ποιες χώρες είναι οι «πρωταθλήτριες» των δεδομένων
epa11635228 A part of the IBM Quantum System One quantum computer is seen at the inauguration of the first IBM Quantum Data Center in Europe, in Ehningen, Germany, 01 October 2024. The Europe-based quantum data center will facilitate access to cutting-edge quantum computing for companies, research institutions and government agencies. EPA/ANNA SZILAGYI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ψηφιακές υποδομές, ιδιαίτερα τα κέντρα δεδομένων, διευκολύνουν τις τηλεπικοινωνίες και επιτρέπουν σε λογισμικό όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει, καθιστώντας τες εξαιρετικά σημαντικές στη σύγχρονη ζωή.

Τα κέντρα δεδομένων έρχονται σε διάφορα μεγέθη, που κυμαίνονται από μικρά δωμάτια σέρβερ έως εκτεταμένες εγκαταστάσεις που εκτείνονται σε πολλαπλά κτίρια. Οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί και οι ιδιώτες τα χρησιμοποιούν για να αποθηκεύουν και να επεξεργάζονται δεδομένα, να τρέχουν εφαρμογές και να παρέχουν υπηρεσίες.

Για την παρακάτω λίστα, τα δεδομένα είναι της ιστοσελίδας Statista, και παρουσιάζει ποιες χώρες λειτουργούν τα περισσόερα κέντρα δεδομένων στον κόσμο.

Τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023. Μέχρι τότε, περίπου 10.000 κέντρα δεδομένων λειτουργούσαν σε παγκόσμια κλίμακα—86% των οποίων βρισκόντουσαν στις 10 πρώτες χώρες, και πάνω από τα μισά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, αυτή η λίστα υπόκειται σε αλλαγές. Τα ποσοστά κενών θέσεων μειώνονται σταθερά σε πολλές παγκόσμιες αγορές, με τη Σιγκαπούρη να ηγείται με ποσοστό κενών θέσεων 1%.

Τα κέντρα δεδομένων απαιτούν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να είναι πραγματικά τεράστια σε μέγεθος. Το μεγαλύτερο είναι το China Telecom-Inner Mongolia Information Park, κοντά στην κινεζική πόλη Χοχότ, το οποίο καλύπτει το απίστευτο νούμερο των 994.000 τετραγωνικών ποδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, καθώς οι απαιτήσεις από τη βιομηχανία κέντρων δεδομένων αυξάνονται με όλο και περισσότερους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο κάθε χρόνο, η βιομηχανία αντιμετωπίζει την πρόκληση του να μπορεί να παραμένει στο ίδιο επίπεδο με την τελευταία τεχνολογία, ενώ παράλληλα να είναι βιώσιμη.

Μια απάντηση σε αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να είναι τα κέντρα δεδομένων «Hyperscale-Cloud». Αυτές οι δομές, ενώ είναι συνήθως μεγαλύτερες από τα τυπικά κέντρα δεδομένων, έχουν σχεδιαστεί ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται παράλληλα με την εξελισσόμενη τεχνολογία, επιτρέποντας στις ικανότητες επεξεργασίας και αποθήκευσης να αυξηθούν χωρίς επιπλέον μεγέθυνση στο φυσικό μέγεθος του κέντρου.

Οι δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας έχουν οδηγήσει σε ευνοϊκές προβλέψεις εσόδων για τον υποτομέα της βιομηχανίας: Τα έσοδα του 2020 ακούμπησαν τα 91 δισ. δολάρια, το 2022 τα 173 δισ., ενώ η προβλέψεις για το κλείσιμο του έτους και το μέλλον είναι πάρα πολύ εντυπωσιακές, καθώς προβλέπονται 323 δισ. συνολικά μέσα στο 2024 και σχεδόν διπλασιασμός τους το 2026, με 587 δισ. δολάρια.

Οι 10 χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό κέντρων δεδομένων είναι: