Πώς είναι να δουλεύεις για έναν δισεκατομμυριούχο;
- 30/09/2024, 11:15
- SHARE
Οι δισεκατομμυριούχοι είναι όπως εμείς — αλλά σε ένα πολύ, πολύ μεγεθυμένο επίπεδο.
Ενώ εμείς μπορεί να δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε το νοικοκυριό μας — πλυντήριο, πιάτα, καθαριότητα, — εκείνοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν το προσωπικό τους — μπάτλερ, οικιακοί βοηθοί, περιπατητές σκύλων. Ενώ εμείς ονειρευόμαστε να συναναστραφούμε με τους αγαπημένους μας ηθοποιούς και μουσικούς, εκείνοι το κάνουν στην πραγματικότητα, χάρη στις γενναίες επιταγές τους.
Ο Μπράιαν Ντάνιελ το ξέρει καλά αυτό. Πέρασε μια δεκαετία δουλεύοντας ως προσωπικός βοηθός διασημοτήτων — τόσο στον κόσμο του Χόλιγουντ όσο και στον κόσμο των επιχειρήσεων — και το 2007 ξεκίνησε την δική του επιχείρηση πρόσληψης προσωπικού, αφού προηγουμένως είχε δουλέψει για μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.
Σήμερα, τοποθετεί προσωπικούς και εκτελεστικούς βοηθούς σε διευθύνοντες συμβούλους, δισεκατομμυριούχους και διασημότητες. Είναι υπεύθυνοι για τα πάντα, από τη διατήρηση των ελικοπτέρων, των γιοτ και των ιδιωτικών αεροπλάνων σε λειτουργία με βάση το πρόγραμμα, μέχρι το να εξασφαλίσουν κρατήσεις σε περιζήτητα εστιατόρια — και να βεβαιώνονται ότι το αγαπημένο ποτό του πελάτη τους τους περιμένει στο τραπέζι.
Κατά τη διάρκεια της καριέρας του στη βιομηχανία, έχει μάθει ένα-δύο πράγματα σχετικά με τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις ιδιαιτερότητες των υπερ-πλούσιων.
Στην παρακάτω λίστα λοιπόν θα δούμε πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την καθημερινότητα των δισεκατομμυριούχων.
Πηγή: Business Insider
Οι δισεκατομμυριούχοι είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικοί
Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, τουλάχιστον όσοι είναι αυτοδημιούργητοι, δεν φτάνουν εκεί που είναι μένοντας εφησυχασμένοι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουν έντονο ανταγωνιστικό πνεύμα.
«Ακόμη και αν ανήκεις στους πιο συντηρητικούς δισεκατομμυριούχους, όπως ο Γουόρεν Μπάφετ, υπάρχει ένα συγκεκριμένο κίνητρο να ανταγωνίζεσαι. Αυτό είναι απλώς μέρος της φιλοσοφίας τους», είπε ο Ντάνιελ στο Business Insider. «Πολλοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να έχουν το προνόμιο να καυχιούνται, να έχουν πρόσβαση σε πράγματα στα οποία άλλοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση».
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την είσοδο σε αποκλειστικές λέσχες, διακοπές σε ιδιωτικά νησιά κατόπιν πρόσκλησης ή μοναδικά έργα τέχνης — όπως το γλυπτό από κρανίο με ενσωματωμένα διαμάντια του Ντέμιαν Χιρστ, το οποίο ένας από τους πελάτες του Ντάνιελ ήθελε. Ακόμη κι αν είσαι πάμπλουτος, θέλεις να ανταγωνίζεσαι ή να ξεπερνάς τους άλλους εξίσου πλούσιους.
Λατρεύουν τους celebrities — και θα πληρώσουν για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς
Οι celebrities και οι δισεκατομμυριούχοι δεν είναι το ίδιο.
Καταρχάς, οι διασημότητες «δεν έχουν τόσα πολλά χρήματα, συγκριτικά μιλώντας», ανέφερε ο Ντάνιελ, προσθέτοντας ότι «όλοι ξέρουν πως πολλοί από αυτούς δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους». Ωστόσο, έχουν κάτι που πολλοί δισεκατομμυριούχοι επιθυμούν: φήμη και μια ιδιαίτερη αίγλη.
Οι εξαιρετικά πλούσιοι συχνά πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση σε διασημότητες, σύμφωνα με τον Ντάνιελ, προσκαλώντας τους στα γιοτ τους — όπως ο Τζεφ Μπέζος — ή σε ιδιωτικές εκδηλώσεις. Κάποιες φορές, οι διασημότητες ζητούν αμοιβή, αλλά συχνά η ανταμοιβή τους είναι η εμπειρία του τρόπου ζωής των δισεκατομμυριούχων: ξενοδοχεία πέντε αστέρων, ιδιωτικά αεροπλάνα και όλες οι ανέσεις.
«Μπορούν να πληρώσουν το λογαριασμό για να έρθουν οι διασημότητες στα πάρτι τους και να βρίσκονται στα γιοτ τους», δήλωσε ο Ντάνιελ.
Μην περιμένεις να βγάλεις πολλά μόνο και μόνο επειδή δουλεύεις για δισεκατομμυριούχους
Ο Ντάνιελ ανέφερε πως αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το προσωπικό, όπως οι προσωπικοί βοηθοί. Πολλοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να προσλάβουν κάποιον για μια δουλειά αξίας 300.000 δολαρίων το χρόνο, αλλά να τον πληρώνουν 100.000 δολάρια.
«Αν το ίδιο άτομο πήγαινε σε έναν από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές γιοτ και ήθελε να κατασκευάσει ένα γιοτ αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων, όπου υπάρχει λίστα αναμονής πέντε ετών, δεν θα του πρόσφερε το ένα τρίτο της αξίας του γιοτ», είπε.
Το να διαχειρίζεσαι ένα νοικοκυριό υπερβολικά υψηλής καθαρής αξίας είναι δύσκολη δουλειά — και δεν είναι όλοι οι δισεκατομμυριούχοι προετοιμασμένοι γι' αυτό
Μια διαφορά ανάμεσα στους νεόπλουτους και τους παλιούς πλούσιους είναι ότι οι νεόπλουτοι δεν γνωρίζουν πάντα πόσος κόπος χρειάζεται για να είσαι δισεκατομμυριούχος.
«Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, κάνουν το ίδιο εδώ και εκατοντάδες χρόνια: έχουν τα κάστρα, την αριστοκρατία, τον πλούτο που περνά από γενιά σε γενιά· έχουν τελειοποιήσει τη διαδικασία», ανέφερε ο Ντάνιελ.
«Συνηθίζω να λαμβάνω κλήσεις και emails από ανθρώπους που ξαφνικά βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου είτε κληρονόμησαν μεγάλο πλούτο, είτε η εταιρεία τους εισήχθη στο χρηματιστήριο και έκαναν μια μεγάλη περιουσία· αποκτούν γιοτ, στόλους εξωτικών αυτοκινήτων, μεγα-επαύλεις», είπε. «Δεν καταλαβαίνουν πάντα τι έχουν αναλάβει».
Ο Ντάνιελ το αποκαλεί «πόνοι της ανάπτυξης» — την καμπύλη μάθησης που συνοδεύει το να έχεις πολλά χρήματα και το οικοσύστημα που δημιουργείται γύρω από αυτά. Ένα παράδειγμα είναι η πρόσληψη οικιακού προσωπικού. Πολλοί νεόπλουτοι δεν γνωρίζουν τους εργασιακούς νόμους που αφορούν τον χρόνο διακοπών, τις ώρες εργασίας και τα διαλείμματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Πάντα να κουβαλάς μετρητά
Αν πρόκειται να κάνεις κάποια δύσκολη χάρη, «είναι πολύ σημαντικό να έχεις χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων», δήλωσε ο Ντάνιελ.
Αν ένας πελάτης του έχει τελευταία στιγμή την απαίτηση να μπει σε ένα νέο, πολυπόθητο και γεμάτο εστιατόριο, τα μετρητά είναι βασικά.
«Πριν καν αρχίσω να μιλάω, δίνω στον μετρ και τον γενικό διευθυντή χρήματα για να τραβήξω την προσοχή τους, γιατί πρόκειται να τους ζητήσω ένα θαύμα», είπε.
Ωστόσο, κάποιες φορές τα χρήματα δεν αρκούν. Ένας VIP πελάτης ήθελε να μπει σε ένα κλαμπ στριπτίζ με αυστηρό κώδικα ένδυσης: όχι σορτς, όχι καπέλα. Ο VIP αρνήθηκε να αλλάξει και τα 1.000 δολάρια που έδωσε στον διευθυντή δεν έκαναν διαφορά.
«Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορείς να “αγοράσεις” τη λύση του προβλήματος», είπε. «Θα μπορούσα να τους δώσω 5.000 δολάρια».
Φυσικά, υπάρχουν και άλλες λύσεις — και τελικά ο Ντάνιελ κατάφερε να τον βάλει μέσα, χάρη σε κάποιες επαφές. Άλλη μια συνηθισμένη μέρα στη δουλειά.