Πώς επηρεάζει την ψυχολογία μας το φθινόπωρο;
- 02/10/2023, 12:18
- SHARE
Διανύοντας τη δεύτερη μέρα του Οκτωβρίου, ο καιρός του φθινοπώρου αρχίζει να επηρεάζει τη διάθεση και την ψυχολογία μας.
Ακολουθούν ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους η αλλαγή στο σκηνικό του καιρού επηρεάζει την καθημερινότητα μας.
Αλλαγή στη θερμοκρασία
Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεσή μας ενθαρρύνοντάς μας να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους, οδηγώντας ενδεχομένως σε αισθήματα απομόνωσης ή περιορισμού.
Διαταραχές στον ύπνο
Η αλλαγή της θερινής ώρας μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου μας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία.
Μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως
Η μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, επηρεάζοντας τη διάθεση και ενδεχομένως οδηγώντας σε Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD).
Πρόκειται για τύπο κατάθλιψης που εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη εποχή του έτους, συνήθως το φθινόπωρο και το χειμώνα, όταν οι ώρες της ημέρας είναι μικρότερες.
Σωματική δραστηριότητα
Οι κακές καιρικές συνθήκες και οι μικρότερες ημέρες μπορούν να μειώσουν την ευκαιρία ή το κίνητρο για υπαίθριες δραστηριότητες, επηρεάζοντας τη διάθεση και τη σωματική ευεξία.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης και της ευεξίας λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, οι οποίες είναι φυσικοί παράγοντες που ανεβάζουν τη διάθεση.
Αισθητικές αλλαγές
Τα χρώματα της εποχής, ο αέρας και οι χαρακτηριστικές μυρωδιές του φθινοπώρου μπορούν να προκαλέσουν νοσταλγία και μια σειρά συναισθημάτων, από άνεση έως μελαγχολία.
Ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη.
Ορμονικές διακυμάνσεις
Οι αλλαγές στην έκθεση στο φως μπορεί να μεταβάλλουν την παραγωγή μελατονίνης, επηρεάζοντας τη ρύθμιση της διάθεσης.
Το «μήνυμα» του εγκεφάλου για το φαγητό
Το φθινόπωρο σηματοδοτεί το τέλος του καλοκαιριού και τον ερχομό του χειμώνα, οπότε ο εγκέφαλός μας στέλνει σήματα στο σώμα μας να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Το σώμα μας ενισχύει την παραγωγή λίπους και αρχίζουμε να αποθηκεύουμε λίπος, ώστε να προετοιμαστούμε για το χειμώνα και να επιβιώσουμε κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων θερμοκρασιών.
Έτσι, τη στιγμή που ο καιρός αρχίζει να γίνεται λίγο πιο κρύος, αρχίζουμε να επιθυμούμε συστατικά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπη.
Ο οργανισμός περισσότερος ευαίσθητος στη γρίπη
Το φθινόπωρο είναι η αλλαγή των εποχών μεταξύ καλοκαιριού και χειμώνα, οπότε ο καιρός αλλάζει και η θερμοκρασία.
Αυτή η αλλαγή δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη γρίπη και άλλους ιούς, γι’ αυτό και οι άνθρωποι τείνουν να αρρωσταίνουν περισσότερο κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, σύμφωνα με τους ιατρούς.
Αλλεργίες
Το φθινόπωρο είναι περίοδος αιχμής για ορισμένα αλλεργιογόνα, όπως η γύρη του αγκαθωτού και τα σπόρια της μούχλας, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας και στη συνέχεια να επηρεάσουν τη διάθεση και τη συνολική ευεξία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10: