Πώς η τεχνολογία άλλαξε τη ζωή μας στις μέρες της πανδημίας
- 31/12/2020, 18:00
- SHARE
Από την άνοιξη ως το τέλος του 2020 η ζωή μας άλλαξε απότομα. Η απομόνωση των περιοριστικών μέτρων εμπόδισε εκατομμύρια κόσμο από το να πράξει τα βασικά. Είτε να πάει στην εργασία του, στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, είτε να συναντηθεί με οικογένεια, φίλους και άλλα αγαπημένα πρόσωπα. Εκεί, λοιπόν, που η φυσική παρουσία μπήκε σε καραντίνα, τη θέση της πήρε η τεχνολογία μετατρέποντας την καθημερινότητά μας σε «τηλε-ζωή». Ας δούμε μερικές από τις μεγάλες ανατροπές που ήρθαν μετά τον Covid-19, και αναμένεται να μας απασχολήσουν τουλάχιστον για το μισό 2021.
Η ζωή μέσα από μια μικρή οθόνη
Οι οθόνες κινητών μας έγιναν το παράθυρό μας στον έξω κόσμο. Μόνο για το μισό του έτους σε όλο τον κόσμο σπαταλήσαμε 1,6 τρισ. ώρες στο κινητό μας. Από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2020 υπολογίζεται ότι κατέβηκαν 12 δισ. εφαρμογές σε Android και iOS, έναντι 9,1 δισ. που ήταν προηγουμένως. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις ΗΠΑ η αγορά κινητής τηλεφωνίας κατά την περίοδο του lockdown ξεπέρασε αυτή των χριστουγεννιάτικων εορτών, γνωρίζοντας αύξηση κατά 25% τον Ιούνιο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.
Οι καναπέδες έγιναν τα γραφεία μας
Η αδυναμία κυκλοφορίας μετάλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Τα lockdowns κράτησαν τους περισσότερους εργαζόμενους στα σπίτια τους, και μια έρευνα της Gartner υπολογίζει ότι το 88% των επιχειρήσεων προσέφεραν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας. Αυτό έφερε στο προσκήνιο πολλές συνεργατικές εφαρμογές τηλεργασίας και εκτόξευσε την αναγνωρισμότητα και την αξία του Zoom. Υπολογίζεται ότι μόνο μέσω αυτής της εφαρμογής, η αύξηση των Zoom meetings ήταν της τάξης του 50%.
Ο Mr. Zoom και το Zoom fatigue
Ο λόγος για τον Eric Yuan, CEO του Zoom, ο οποίος στις αρχές Σεπτεμβρίου είδε την περιουσία του να φτάνει τα 5,2 δισ. δολάρια. Η «έκρηξη» της χρήσης της εφαρμογής εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων έφτασε να εκτοξεύει τη χρηματιστηριακή της αξία ακόμη και κατά 600%! Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά για όσους τη χρησιμοποιούν ασταμάτητα. Το «κάψιμο» των συνεχόμενων Zoom calls προκάλεσε κατά τους ψυχολόγους το λεγόμενο “Zoom fatigue”. Μια αίσθηση πολύ μεγάλης κούρασης αλλά και περίεργες παρενέργειες όπως η ελλειμματική αντίληψη εξαιτίας της έλλειψης συγχρονισμού μεταξύ της εικόνας και του ήχου.
Από την τηλεργασία στην τηλεθεραπεία
Τόσο νέες παθήσεις, όπως το Zoom fatigue, χρειάζονται και νέες μεθόδους αντιμετώπισης. Μια από αυτές είναι και η τηλεϊατρική, η οποία «άνθισε» επίσης κατά την περίοδο της καραντίνας. Ο κόσμος είχε ανάγκη να έρθει σε επαφή με θεραπευτές και η εκτόξευση της χρήσης τεχνολογικών μεθόδων για αυτόν τον σκοπό ήταν εντυπωσιακές. Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι το ποσοστό ασθενών που στράφηκαν σε κάποιου είδους τηλεϊατρικής αυξήθηκε από το 2,1% προ πανδημίας, στο 84,7% το περασμένο καλοκαίρι.
Ψηφιακά ψώνια και καταναλωτικές συνήθειες
Εφόσον μείναμε σπίτια μας, τα ψώνια ήταν επίσης μια διαδικασία ψηφιακή. Μπορεί τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα με προϊόντα παντοπωλείου να έμειναν ανοιχτά, όμως πάρα πολλοί προτίμησαν της ηλεκτρονικές παραγγελίες ακόμη και για τα πιο βασικά. Περίπου το ένα τρίτο του online πληθυσμού σε αρκετές χώρες του κόσμου προέβη τον Οκτώβριο του 2020 σε αγορές ειδών παντοπωλείου με τη βοήθεια του Διαδικτύου, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, που επικαλείται στοιχεία της GlobalWebindex. Οι αλλαγές στα ψώνια μας έφεραν και αλλαγές στις καταναλωτικές μας συνήθειες. Έρευνα της Accenture στις αρχές Απριλίου έδειξε ότι ορισμένες συμπεριφορές που ήρθαν μαζί με την πανδημία, δεν θα φύγουν όταν εμβολιαστούν. Για παράδειγμα, το 60% απάντησε ότι αφιερώνει πλέον περισσότερο χρόνο στην προσωπική φροντίδα και ευεξία, το 64% θα επικεντρωθεί στη μείωση της σπατάλης τροφίμων και το 50% ότι θα ψωνίζει με γνώμονα τον υγιεινό τρόπο ζωής.
Ψηφιακός τουρισμός και διασκέδαση μέσω streaming
Ο τουρισμός και τα θεάματα ήταν ίσως οι μεγαλύτεροι χαμένοι των παγκόσμιων lockdowns. Ο κόσμος δεν μπορεί όμως να σταματήσει να αναζητά μια αλλαγή στην καθημερινότητά του και λίγες ώρες διασκέδασης για να ξεφύγει λίγο από την ατελείωτη παραμονή στο σπίτι. Η τεχνολογία ήρθε κι εδώ να συμβάλλει στην μείωση της πίεσης. Εμφανίστηκαν, λοιπόν, τάσεις άγνωστες στους περισσότερους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι «Διακοπές VR» με εικονικά ταξίδια σε διάφορα μέρη της Γης. Πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο μετατράπηκαν σε ψηφιακές εκδρομές για μαθητές σχολείων που έκαναν μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Μουσεία και άλλα μνημεία δέχονταν κάθε μέρα χιλιάδες ψηφιακούς επισκέπτες. Μουσική και θέατρο μεταδόθηκαν ζωντανά από τις σκηνές. Αλλά σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έλειψε το πιο σημαντικό. Η αίσθηση της παρουσίας. Αυτό δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία τεχνολογία.
Το gaming έγινε πιο δημοφιλές από ποτέ
Μια από τις πιο δημοφιλείς τεχνολογικές ασχολίες για όποιον μένει σπίτι είναι τα βιντεοπαιχνίδια. Περνώντας, λοιπόν, σχεδόν έναν χρόνο αποκλεισμένοι, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο το έριξαν στο gaming. Χαρακτηριστικά, έρευνα των Simon-Kucher & Partners και Dynata έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο τα έξοδα για video games αυξήθηκαν κατά 39%. Όσοι παίζουν παιχνίδια άνω των πέντε ωρών την εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 30%, περνώντας έτσι στην κατηγορία των «σοβαρών gamers», ενώ το ποσοστό όσων έκαναν streaming την ώρα που έπαιζαν ενισχύθηκε κατά 42%.
Καθημερινές ασχολίες που (ξε)χάσαμε
Γυμναστική, ραντεβού, αναζήτηση σπιτιών, ποδηλατάδες, φαγητό, ποτό, διάβασμα, σινεμά και φυσικά streaming. Υπηρεσίες όπως το Netflix, κινηματογραφικές πρεμιέρες, συνάντηση με τον personal trainer, αίσθηση του φλερτ. Όλα αυτά και πολλά ακόμη ήταν τα πράγματα που κάναμε (και συνεχίζουμε να κάνουμε) πολλοί από εμάς για να αντέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον περιορισμό. Το μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει όταν κληθούμε να βγούμε ξανά στον έξω κόσμο. Εκεί θα καταλάβουμε κατά πόσο αντικαταστήσαμε σε μόνιμη βάση μεγάλο μέρος των συνηθειών μας.