Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι σημαντικότεροι CEOs του κόσμου
- 25/09/2024, 19:45
- SHARE
Τα διευθυντικά στελέχη στον τομέα της τεχνολογίας είναι μια ενδιαφέρουσα κατηγορία. Είναι σκληρά εργαζόμενοι, εξαιρετικά επιτυχημένοι ηγέτες που ξέρουν πώς να καθοδηγήσουν μια ιδέα από την αρχική σύλληψη μέχρι την υλοποίηση. Πρέπει επίσης να είναι χαρισματικοί επικοινωνητές και παρακινητές.
Αυτές είναι ιδιότητες που φαίνεται να είναι αυτές που πολλοί γονείς θα ήθελαν να καλλιεργήσουν στα παιδιά τους, αν και τα διευθυντικά στελέχη τεχνολογίας μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά διχαστικές προσωπικότητες, με θαυμαστές, αλλά και με επικριτές.
Πολλά είναι γνωστά για το πώς διαχειρίζονται τις εταιρείες τους, αλλά για όσους έχουν οικογένειες, γνωρίζουμε πολύ λιγότερα για την προσέγγισή τους στο εντελώς διαφορετικό έργο της ανατροφής των παιδιών.
Τι συμβουλές, λοιπόν, για την ανατροφή των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων επίκαιρων θεμάτων όπως οι κανόνες για τη χρήση οθόνης από τα παιδιά τους, προωθούν τα στελέχη τεχνολογίας;
Βασιζόμενοι σε παλιές συνεντεύξεις, στην παρακάτω λίστα, θα δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συμβουλές που έχουν δώσει όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών και τη διαμόρφωσή τους για επιτυχία στον σημερινό κόσμο.
Μαρκ Ζούκερμπεργκ
Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα φέτος τι πρέπει να μελετούν τα παιδιά σήμερα, ο Ζούκερμπεργκ είπε στο Bloomberg: «Το πιο σημαντικό είναι να μάθουν πώς να σκέφτονται κριτικά και να μαθαίνουν αξίες από μικρή ηλικία.»
«Αυτή είναι μια φιλοσοφία που έχω και στις προσλήψεις», πρόσθεσε. «Αν οι άνθρωποι έχουν δείξει ότι μπορούν να εμβαθύνουν και να κάνουν κάτι πολύ καλά, τότε πιθανότατα έχουν αποκτήσει εμπειρία στην τέχνη του να μαθαίνουν και να φτάνουν σε άριστο επίπεδο, κάτι που γενικά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα πράγματα.»
Σε μια συνέντευξή του το 2019 στο CBS This Morning, ο CEO της Meta είπε ότι αυτός και η Τσαν «δεν τα δίνουμε όλα στα παιδιά.»
«Έχουν δουλειές στο σπίτι, έχουν ευθύνες», πρόσθεσε η Τσαν. «Τους παίρνουμε επίσης μαζί στη δουλειά. Ο Μαρκ κι εγώ παίρνουμε και τα δύο παιδιά στο γραφείο για να δουν τι κάνουμε, πώς συνεισφέρουμε.»
«Γενικά δεν θέλω τα παιδιά μου να κάθονται μπροστά σε μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή για πολλή ώρα», είπε ο Ζούκερμπεργκ στο Fox News το 2019. Εκείνη την εποχή, είπε ότι άφηνε τις κόρες του να χρησιμοποιούν βιντεοκλήσεις για να μιλούν με συγγενείς σε όλη τη χώρα, αλλά ήταν πιο αυστηρός με άλλες μορφές χρήσης οθόνης.
Σάτια Ναντέλα
Ο Ναντέλα λέει ότι οι γονείς του «δημιούργησαν ένα περιβάλλον όπου μου επέτρεπαν να θέτω τον δικό μου ρυθμό και να ακολουθώ ό,τι ήθελα», και αυτό επηρέασε την προσέγγισή του στην ανατροφή των δικών του παιδιών.
«Είναι σημαντικό να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που [τα παιδιά μας] χρειάζονται για να ευδοκιμήσουν», είχε πει προηγουμένως στο Good Housekeeping.
Ο CEO της Microsoft και η σύζυγός του, Άνου, «πιστεύουν επίσης ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν σκύλους», είπε η Άνου στο Good Housekeeping.
«Υπάρχει μια διαφορετική αίσθηση συντροφικότητας και ευθύνης που προκύπτει από αυτό — αυτή η συναισθηματική αίσθηση ότι υπάρχει ένα πλάσμα που σε περιμένει να επιστρέψεις», είπε η Άνου.
Ο Ναντέλα είπε στο Good Housekeeping ότι λαμβάνει αναφορές για το τι κάνουν τα παιδιά τους στους υπολογιστές τους. Το ζευγάρι περιορίζει πόσες ταινίες και τι είδους βιντεοπαιχνίδια και ιστότοπους μπορούν να δουν τα παιδιά τους.
Σούνταρ Πιτσάι
Ο Πιτσάι εξακολουθεί να βοηθά τα παιδιά του με τα μαθήματα — με λίγη βοήθεια από το Google Lens.
«Χρησιμοποιούμε το Google Lens για τα μαθήματα. Δεν θέλω να τον βάλω σε μπελάδες, αλλά η τάξη το επιτρέπει αυτό», είχε πει ο Πιτσάι στο Bloomberg. «Αλλά μερικές φορές μου ζητάει βοήθεια στα μαθηματικά. Κάποιες στιγμές είμαι τεμπέλης και προσποιούμαι ότι σκέφτομαι, αλλά χρησιμοποιώ και το Google Lens για να βρω την απάντηση.»
Ο CEO της Google είπε στους New York Times το 2018 ότι ο γιος του, τότε 11 ετών, δεν είχε τηλέφωνο και ότι περιορίζει τη χρήση της τηλεόρασης.
Μπιλ Γκέιτς
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, έχει δηλώσει ότι ανέθρεψε τα παιδιά του ακολουθώντας ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970, γνωστό ως «Love and Logic» προσέγγιση.
Η φιλοσοφία επικεντρώνεται στην άσκηση ελέγχου όταν πρόκειται για τα συναισθήματα, όπως το να ελαχιστοποιούνται οι συναισθηματικές αντιδράσεις, όπως το να φωνάζει ή να επιπλήττει κανείς τα παιδιά του.
Ο Γκέιτς, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, έχει επίσης δηλώσει ότι προσπάθησε να κρατήσει τα παιδιά του μακριά από την υπερβολική πολυτέλεια.
«Θέλουμε να βρούμε μια ισορροπία όπου έχουν την ελευθερία να κάνουν οτιδήποτε, αλλά όχι πολλά χρήματα που να τους επιτρέπουν να βγαίνουν και να μην κάνουν τίποτα», είχε πει κάποτε.
Όσον αφορά τους περιορισμούς στη χρήση οθόνης, ο Γκέιτς απαγόρευσε στα παιδιά του να χρησιμοποιούν τηλέφωνα στο τραπέζι και δεν τους έδωσε τηλέφωνα μέχρι να γίνουν 14 ετών.
Τζεφ Μπέζος
Ο Μπέζος, κατά καιρούς, ακολούθησε μια ασυνήθιστη προσέγγιση στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών του. Δήλωσε το 2017 ότι άφηνε τα παιδιά του να χρησιμοποιούν «κοφτερά μαχαίρια» από την ηλικία των 4 και εργαλεία ισχύος από 7 ή 8 ετών.
Ο ιδρυτής της Amazon απέδωσε αυτή την προσέγγιση στη τότε σύζυγό του, Μακένζι Σκοτ, η οποία, όπως είπε, θα «προτιμούσε πολύ να έχει ένα παιδί με εννέα δάχτυλα παρά ένα παιδί χωρίς πόρους». Ο Μπέζος πρόσθεσε ότι αυτή ήταν «μια φανταστική στάση ζωής».