Πώς να απαντήσετε δέκα ερωτήσεις-παγίδα σε συνέντευξη για δουλειά
- 16/09/2019, 19:00
- SHARE
Πολλές φορές οι ερωτήσεις σε μία συνέντευξη μπορεί να σας «παγιδέψουν» και να σας μπερδέψουν αρκετά εύκολα. Συνήθως τέτοιες ερωτήσεις γίνονται επίτηδες και έχουν ως σκοπό να τεστάρουν πολλά σημεία του χαρακτήρα σας. Αυτός που σας παίρνει τη συνέντευξη θέλει να μάθει όσα περισσότερα γίνεται για εσάς σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα εάν έχει να κάνει συνέντευξη σε άλλα 50 άτομα την ίδια ημέρα.
Η κατάλληλη προετοιμασία πριν από κάθε συνέντευξη είναι απαραίτητη και θα σας βγάλει από τη δυσμενή θέση του να «πιαστείτε αδιάβαστοι». Παρακάτω θα βρείτε δέκα ερωτήσεις-παγίδα καθώς και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τις απαντήσετε. Και να θυμάστε: δεν υπάρχει καμία ερώτηση που δεν μπορεί να απαντηθεί.
10. Γιατί μείνατε εκτός δουλειάς τόσο μεγάλο διάστημα;
Η υποψία ότι δεν έχετε αρκετό πάθος και κίνητρο για να εργαστείτε κάνει μία εταιρεία αρκετά καχύποπτη για τα επαγγελματικά σας προσόντα. Μία ικανοποιητική απάντηση θα ήταν να εξηγήσετε πως βρίσκεστε σε μία περίοδο αναζήτησης και συνεχών συνεντεύξεων ψάχνοντας για την κατάλληλη θέση προκειμένου να μπορείτε να δώσετε το 100% του εαυτού σας.
9. Μπορείτε να μας πείτε ένα λόγο για τον οποίο δεν θα ήθελε κάποιος να δουλέψει μαζί σας;
Μία ερώτηση που θέλει να τεστάρει την προσωπικότητά σας. Η εταιρεία θέλει να γνωρίζει τις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές σας ικανότητες και αν είναι εύκολο για εσάς να ενταχθείτε μέσα σε μία ομάδα δουλεύοντας αρμονικά με τα υπόλοιπα μέλη. Στην ουσία σας ζητείτε να περιγράψετε τα θετικά στοιχεία του εαυτού σας και να δείξετε πόσο επαγγελματίας είστε.
8. Τι θα κάνατε εάν αύριο κερδίζατε 5 εκατομμύρια;
Προφανώς η απάντηση «θα τα παρατούσα όλα και θα γυρνούσα τον κόσμο» δεν είναι αποδεκτή. Στην ουσία η εταιρεία θέλει να διαπιστώσει αν θα συνεχίζατε να εργάζεστε ακόμη και αν δεν είχατε καμία ανάγκη τα χρήματα. Από την απάντησή σας θα διαπιστωθεί αν έχετε κίνητρο στη ζωή σας και αν διαθέτετε εργασιακή ηθική.
7. Έχετε μετανιώσει ποτέ για κάτι στην καριέρα σας;
Μία ομολογουμένως αρκετά «περίεργη» ερώτηση. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσατε να απαντήσετε. Μία καλή συμβουλή είναι να μην χρησιμοποιείτε την έκφραση «έχω μετανιώσει για…». Κάτι τέτοιο υποδηλώνει ότι στην ουσία ντρέπεστε για κάτι που έχετε κάνει στο παρελθόν ή ακόμη ότι απορρίπτετε παλιές σας προσπάθειες. Αυτός που σας παίρνει συνέντευξη θέλει να δει πώς διαχειρίζεστε τις αποτυχίες σας.
6. Αν θα μπορούσατε να δουλέψετε για οποιαδήποτε εταιρεία στον κόσμο, ποια θα ήταν αυτή;
Είναι απόλυτα λογικό να κάνετε όνειρα και να φαντάζεστε τον εαυτό σας να δουλεύει για έναν παγκόσμιο κολοσσό, όμως αυτός που σας παίρνει συνέντευξη θέλει να δει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η πρώτη σας επιλογή. Δεν δείχνετε καλή εικόνα όταν παραδέχεστε εμμέσως ότι καταλήξατε «τυχαία» στην εταιρεία τους.
5. Ποιο είναι αυτό το γεγονός στην καριέρα σας για το οποίο είστε υπερήφανος;
Συνήθως μέσω αυτής της ερώτησης καλείστε να δείξετε το πάθος σας για τα πράγματα που έχετε πετύχει. Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν την απαραίτητη προσοχή σε όσα έχουν καταφέρει έως τώρα στην καριέρα τους. Κάτι τέτοιο υποδηλώνει έναν μονοδιάστατο άνθρωπο και όχι κάποιον που έχει όρεξη να δημιουργήσει καινούρια πράγματα.
4. Πείτε μου τρία δυνατά σας σημεία και τρία αδύναμα.
Η «παγίδα» εδώ είναι ξεκάθαρη. Μπορείτε να είστε απόλυτα ειλικρινής με εαυτό σας; Αυτή η ερώτηση είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το αποδείξετε. Ξεκινήστε με τα αδύναμα χαρακτηριστικά σας και πείτε πώς τα ισορροπείτε μέσω των δυνατών σας στοιχείων. Με αυτό τον τρόπο θα δείξετε ότι δουλεύετε με τον εαυτό σας και προσπαθείτε να αυτοβελτιώνεστε.
3. Γιατί θέλετε να δουλέψετε εδώ;
Οι πιθανότητες να μην σας κάνουν αυτή την ερώτηση είναι ελάχιστες. Είναι ξεκάθαρο πως σας ζητούν να εκθέσετε τις προτεραιότητές σας και τι είναι σημαντικό για εσάς. Είναι πιο σημαντικό για την εταιρεία να δει πώς ιεραρχείτε αυτά που σας ενδιαφέρουν παρά να ακούσει απλά ότι θέλετε να δουλέψετε στη συγκεκριμένη θέση γιατί η εταιρεία έχει τεράστιο κύρος.
2. Πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας με μία λέξη;
Μέσα από αυτή την ερώτηση στην ουσία σάς ζητείται να δείξετε πόση αυτοπεποίθηση έχετε, αλλά και πόσο σέβεστε τον εαυτό σας. Ποιο είναι το τρικ εδώ; Μία τέτοια ερώτηση γίνεται συνήθως στην αρχή της συνέντευξης. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να μην γνωρίζετε πώς να απαντήσετε, καθώς δεν ξέρετε τι τύπο ακριβώς ψάχνει η εταιρεία. Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη λέξη-κλειδί με την οποία θα μπορούσαν όλοι να περιγράψουν το εαυτό τους. Μία καλή συμβουλή είναι να μην δείξετε ούτε υπερβολικά ταπεινοί, αλλά ούτε και αλαζόνες.
1. Μπορείτε να μου πείτε μερικά πράγματα για τον εαυτό σας;
Η ερώτηση αυτή γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτετε τα απαραίτητα επικοινωνιακά προσόντα που χρειάζονται. Η παγίδα στην ερώτηση είναι το ενδεχόμενο να παρασυρθείτε και να αρχίσετε να μιλάτε για την προσωπική σας ζωή με λεπτομέρειες που δεν χρειάζονται. Αναλύστε τα προσόντα και τα θετικά σημεία του εαυτού σας και τονίστε τα επιτεύγματά σας καθώς και πώς αυτά θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εταιρείας.