Πώς χρεοκόπησε η Silicon Valley Bank
- 13/03/2023, 13:01
- SHARE
Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, η Silicon Valley Bank ήταν ένα καλά κεφαλαιοποιημένο ίδρυμα που επιδίωκε να συγκεντρώσει επιπλέον ρευστό. Ωστόσο, στις 10 Μαρτίου τέθηκε σε αναγκαστική διαχείριση από τις ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνια, σε μια από τις μεγαλύτερες τραπεζικές αποτυχίες στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση του 2008. Η πτωτική πορεία της ξεκίνησε όταν εξέπληξε τους επενδυτές με την είδηση ότι έπρεπε να συγκεντρώσει 2,25 δισ. δολάρια για να στηρίξει τον ισολογισμό της. Αυτό που ακολούθησε ήταν η ταχεία κατάρρευση της τράπεζας, η οποία όφειλε την άνοδό της στις εταιρείες τεχνολογίας.
Ποιο είναι όμως το ιστορικό αυτής της αποτυχίας;
Ποια ήταν η Silicon Valley Bank
Η Silicon Valley Bank ιδρύθηκε το 1983 στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και εξυπηρετούσε κυρίως την τεχνολογική αγορά και τις καινοτόμες επιχειρήσεις, όμως δραστηριοποιούνταν και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα στην υγειονομική περίθαλψη και την ενέργεια, ενώ στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνονταν πελάτες που ασχολούνταν με τη βιοτεχνολογία, την ανάπτυξη λογισμικών και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Ο κορωνοϊός και η "έκρηξη" των startups
Τα πρώτα βήματα προς την κατάρρευση ξεκίνησαν στην πανδημία, αφού πολλές τεχνολογικές Startups άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους με προϊόντα και υπηρεσίες που θα κάλυπταν τις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας, του εγκλεισμού και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Η “έκρηξη” ανάπτυξης των εταιρειών τεχνολογίας είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη εισροή κεφαλαίων στην Silicon Valley Bank, με τις καταθέσεις στο α΄τρίμηνο του 2022 να αγγίζουν τα 200 δισ. δολάρια.
Η SVB επένδυσε σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και σε ομόλογα ενυπόθηκων δανείων, ώστε να προστατεύσει τα περιουσιακά της στοιχεία.
Η Fed ανέβασε τα επιτόκια
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα πέρυσι στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Αυτό επιβάρυνε τις νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας – τους κύριους πελάτες της Silicon Valley Bank – επειδή έκανε τους επενδυτές τους πιο απρόθυμους να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο.
Οι πελάτες και η έλλειψη ρευστού
Καθώς τα υψηλότερα επιτόκια προκάλεσαν το κλείσιμο της αγοράς για τις αρχικές δημόσιες προσφορές σε πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, κάνοντας την ιδιωτική συγκέντρωση κεφαλαίων πιο δαπανηρή, ορισμένοι πελάτες της Silicon Valley Bank άρχισαν να αποσύρουν χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους.
Αυτό κορυφώθηκε όταν η Silicon Valley Bank ξεκίνησε να αναζητά τρόπους, την περασμένη εβδομάδα, για να καλύψει τις αναλήψεις των πελατών της.
Πώς η SVB έφτασε στην χρεοκοπία;
Η αρχή της κατάρρευσης έγινε την περασμένη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης, η Silicon Valley Bank προέβη σε μια αιφνιδιαστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία χρειαζόταν να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,25 δισ. δολαρίων μέσω έκδοσης μετοχών.
Αυτομάτως πυροδοτήθηκε ένα κύμα μαζικών και ταυτόχρονων εκροών καταθέσεων, καθώς η μία startup μετά την άλλη έσπευσε να αποσύρει τα κεφάλαιά της ή να περιορίσει την έκθεσή της. Η τιμή της μετοχής της τράπεζας κατρακύλησε κατά σχεδόν 80%, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την άντληση περισσότερων κεφαλαίων.
Ως αποτέλεσμα, η Silicon Valley Bank τέθηκε υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές της Καλιφόρνιας και ως διαχειριστής ορίστηκε η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC).
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;
Προς το παρόν, οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα που θα επεκταθούν στον ευρύτερο τραπεζικό τομέα.
Μπορεί να υπάρχουν θύλακες αστάθειας που προκαλούνται από τη χρεοκοπία της SVB, όπως φαίνεται από την πτώση της αγοράς κρυπτονομισμάτων το πρωί του Σαββάτου, όμως σημάδια ανάκαμψης εμφανίστηκαν αργότερα μέσα στην ημέρα.
Η Silicon Valley Bank ήταν ένας μεγάλος τραπεζικός οργανισμός, όμως εξυπηρετούσε σχεδόν αποκλειστικά τον κόσμο της τεχνολογίας, δηλαδή το συγκεκριμένο κομμάτι της οικονομίας που επλήγη σκληρά το περασμένο έτος.
Αντίθετα, οι περισσότερες τράπεζες δραστηριοποιούνται σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, βάσεις πελατών, και γεωγραφικές περιοχές, και δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρξουν οικονομικές διακυμάνσεις, ειδικά στον κόσμο των νέων τεχνολογιών στις ΗΠΑ, εάν τα χρήματα που απομένουν αυτήν τη στιγμή στη Silicon Valley Bank δεν μπορέσουν να αποδεσμευτούν γρήγορα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ TOP 10:
Ποια η μοίρα των καταθέσεων;
Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές, οι καταθέτες θα ανακτήσουν τα χρήματά τους το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, 13/03, το πρωί, καθώς τα υποκαταστήματα της τράπεζας θα λειτουργήσουν υπό τον έλεγχο της ρυθμιστικής αρχής, ενώ θα συνεχίσουν να εξοφλούνται και οι επιταγές.
Το αν οι καταθέτες με υψηλότερα ποσά θα πάρουν τελικά όλα τα χρήματά τους πίσω θα καθοριστεί από το τελικό ποσό που θα εισπράξει η ρυθμιστική αρχή από την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της Silicon Valley Bank.